fbpx

“Znanje se treba dijeliti, a ne čuvati” Marino Bašić, Basic Gym One

Dugogodišnje iskustvo u treniranju sportaša i rekreativaca Marino Bašić je skupio u svom Basic Gym One-u. Sada je taj gym drugi dom mnogim sportašima, rekreativcima pa i mladim trenerima koji dođu učiti upravo od njega. On sam kaže da mu je pravi mentor nedostajao u njegovim počecima te da i danas traga, pa je pokrenuo mentorski program. Neprestanu edukaciju izdiže iznad svega i trudi se dovoditi svjetski poznata imena iz svijeta fitnesa ili kondicijske pripreme u svoj gym te tako pomoći trenerima da čuju korisna predavanja bez da moraju daleko putovati.

1. Basic Gym One je kreirao svoj koncept koji je ubrzo postao poznat. Na to kako je opremljen Gym je sigurno utjecao i izbor treninga koji je jedinstven. Može više o konceptu i načinu rada?

Basic Gym One-u trenutno ide 11 godina rada. Prvih 7 godina je bio u manjem prostoru (129 kvadrata) a zadnjih 4 na većem prostoru od 1000 kvadrata u paviljonu 6 zagrebačkog velesajama. Basic Gym One je opremljen za individualne i grupne treninge koji su prvenstveno tzv. “funkcionalnog” karaktera. Mislim da u cijeloj regiji nema takvog prostora u kojem velik broj ljudi može istovremeno provoditi grupne treninge za rekreaciju te individualne za rekreaciju i sportaše. Koncept treninga se kroz godine mijenjao jer sam tražio ono što bi najbolje zadovoljavalo potrebe svakog našeg člana. Trenutno provodimo novi trening koji se zove Basic Training for Life u kojem se u istom treningu utječe na mobilnost/fleksibilnost, snagu (poboljšanje sposobnosti), jakost (oblikovanje mišića), izdržljivost (gubljenje masnoće), te se dobivaju savjeti o treningu, oporavku, prehrani i disanju. Također je dio treninga tzv. SKILL u kojem se tehnika pojedinih vježbi uči do savršenstva. Uskoro izlazi knjiga u kojoj će biti prezentiran taj sustav treninga za koji smatram da svakom rekreativcu pruža ono što mu je potrebno.

2. Često ste organizatori radionica i edukacija te dovodite svjetski poznata imena iz svijeta kineziologije i fitnesa. Koliki je to izazov? Kakva su iskustva?

Smatram da je jedini način održavanja kvalitete treninga i napretka stalna edukacija. Zbog toga pratim različite trenere po svijetu koji mi mogu prenijeti svoje znanje i s time onda mogu unaprijediti trening te pomoći svojim trenerima da postanu bolji. Uz to mi je cilj da omogućim drugim trenerima iz naše regije da dođu u priliku da poslušaju svjetska trenerska imena. To je glavni razlog dovođenja takvih stručnjaka. Znanje se treba dijeliti a ne čuvati.

3. Velik dio posla Basic Gym One-a otpada na rad sa sportašima i kondicijskoj pripremi. Kako se dijele ta dva segmenta (sport i rekreacija) kod vas u planiranju, terminima….?

Naravno da se razlikuju treninzi sportaša i rekreativaca, međutim tu nemamo nikakvih problema jer sa svojim trenerima organiziram sve preko online planera u koji su stavljeni svi termini treninga te napišem sve treninge koji se provedu sa sportašima i rekreativcima. Naravno da tu velik dio otpadne na moju komunikaciju s klijentima te na planiranje i programiranje treninga ali ako želite kvalitetu tada je to jedini način. Također sa svojim trenerima imam tjedne edukacije gdje imamo teoretska i praktična predavanja kao npr. učenje tehnike dizanja utega, pričanje o različitim metodama treninga i sl. Osim toga po cijele dane sam u dvorani bilo da vodim treninge ili ne. Ako ne vodim treninge tada sam na pultu i pripremam radove, odgovaram na mailove, stojim na raspolaganju svojim članovima, svojim trenerima i sl.

4. Imate razvijen sustav mentoriranja. Kako ste došli na ideju i kako ste zadovoljni?

Na ideju sam došao jer i sam cijeli život tražim mentore a kad se sjetim svojih trenerskih početaka to je upravo ona stvar koja mi je falila da mi skrati put, da me usmjeri i da mi pomogne. Mentor je vrlo važna karika. Kod mog sustava mentoriranja osoba koja dođe je sa mnom 5 dana (ponedjeljak – petak) 8-12 i 16-20 te prolazimo sve rekvizite, metode treninga, gledaju kako provodim individualne i grupne treninge te sastavljamo njihov trenerski identitet (kako napraviti svoj brand, kako dovesti klijente, kako napraviti svoj sustav treninga, kako se ponašati na društvenim mrežama) te napravimo cijeli plan što trebaju napraviti kroz određeno vrijeme da postignu ciljeve koje žele (ciljeve definiramo odmah na početku). Dosad su svi koji su bili (njih 9) u 3 mjeseca jako puno napravili i jako sam zadovoljan s njima. Naravno da se često čujemo i da ih savjetujem i dalje te da surađujemo. U biti njima kažem sve stvari koje su tzv. “tajne” trenerskog zanata i podijelim s njima sve svoje greške i uspjehe koje sam radio na svom putu.

5. Kakav mora biti instruktor ili trener koji bi zadovoljio kriterije Marina Bašića, jer ne radi se samo o rekreativcima nego i o sportašima?

Prva i osnovna stvar su ljudske kvalitete, zatim ide želja za napretkom i učenjem. Onda su tu predanost i timski duh. Tek tada dolaze predizanje te formalna i neformalna naobrazba. Ako netko ima stvarnu želju i cilj da bude dobar trener jednog dana onda sve može naučiti ali mora imati ispravne motive. Ako mu je na prvom mjestu da što manje radi a što više zaradi onda mu nije tu mjesto. Svi smo različiti i svako ima svoje ciljeve i svoj put i tu ništa nije loše jer svi imamo mogućnost odabira. Cilj je da kad dođu da napreduju, mijenjaju sebe i postanu bolji. To se ne odnosi samo na učenje različitih tehnika vježbi nego i na odnose s klijentima I sl. Moja uloga je da im budem mentor, da ih guram da budu bolji a ne da ih gazim. Trudim se to raditi svojim primjerom i odvajanjem svojeg vremena za njih. Stalno im stojim na raspolaganju.

6. Kakvi su novi projekti u Basic Gym One za ovu sezonu?

Što se tiče projekata ima ih dosta. Prvi smo već napravili što se tiče dizajniranja vlastitog programa Basic Training for Life. Također imamo Parkour za djecu što je povezano s roditeljima koji dok su djeca na treningu mogu ići na naš grupni trening. Osim toga imamo i grupu za streetworkout vježbanje koju vode Street Brothers (braća Švec). Zatim tu su četvrtkom besplatne radionice za naše članove u kojima se uče različite tehnike vježbi (dizanje utega, kettlebell, bodyweight). U pripremi su besplatna predavanja vanjskih suradnika poput psihologa Igora Čerenšeka koji će govoriti o promjeni Lifestyle-a te periodični grupni treninzi vikendom na otvorenom. Sa seminarima nastavljamo pa tako uz Bodyweight seminar trenutno imamo seminar “7 tajni funkcionalnog treninga” a u pripremi su i neki drugi. Uz to će uskoro biti online dva edukacijska videa a standardno bi već 3. godinu zaredom trebali gostovati strani predavači poput Steve Maxwella.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi