fbpx

2 NAJVEĆA RIZIKA U TRENINGU PLIOMETRIJE

Eksplozivna snaga je jedna od najvažnijih motoričkih sposobnost u većini sportova, a najčešće se manifestira kroz različite oblike skokova i bacanja. Upravo pliometrijski trening omogućuje razvoj eksplozivne snage i reaktibilnosti. Trening pliometrije podrazumijeva stimulaciju mišića kroz brzo istezanje koje prethodi voljnom naporu.

Metoda pliometrijskog treninga podrazumijeva što kraće vrijeme prijelaza između kraja ekscentrične fazi u prelazak u koncentričnu fazu. Prema Siff i Verkhoshansky (2009.) to vrijeme ne treba biti duže od 0.15 sekundi.

Iako trening pliometrije omogućava uistinu veliki napredak kod navedenih sposobnosti, sa sobom povlači i nekoliko mogućih opasnosti.
U današnjem blogu cilj nam je proći dva najveća rizika u treningu pliometrije koje je sigurno potrebno uzeti u obzir prije početka programa treninga.

1 – POVEĆAN RIZIK OD OZLJEDA

Brze izmjene iz ekscentrične faze u koncentričnu su veoma česte (npr. trčanje) u većini sportova. Ipak, sile koje se razvijaju tijekom takvih aktivnosti nisu velike kao tijekom pliometrijskog treninga, i upravo zbog velikih sila tijekom pliometrijskog treninga i rizici od ozljeda su veći. Kada se osoba izloži treningu i stresu, tijelo se na taj stres adaptira kako bi i u budućnosti moglo podnijeti isti ili i veći napor. Dakle, dolazi do specifične adaptacije na izložene zahtjeve. Tako, postoje podaci koji govore da su hrskavice kod sportaša koji se bave ovakvim treninzima kruće i bolje adaptirane na slične stresove (Swanepoel, 1998.). Ako se trening pravilno provodi s dobrom periodizacijom rizik od ozljeda se minimizira, ipak, ako ne, rizici dramatično rastu. Kod treninga nekih drugih motoričkih sposobnosti i u slučaju nepravilne periodizacije treninga rizik nije prevelik, dok sa pliometrijom to nije slučaj. Ako se osoba izloži opterećenjima kakve su karakteristične u treningu pliometrije pod nepravilnim programiranjem i nepravilnom izvedbom vježbi rastu i opasnosti od takvog treninga.

Najčešće dolazi do:

-Patelarnog tendinitisa – ili kolokvijalno rečeno „skakačko koljeno“, događa se uslijed snažni ekscentričnih akcija koje generiraju velike sile i to ponavljanje može rezultirati s oštećenjem tetiva. Ovakva oštećenja događaju se najčešće u treningu pliometrije koji uključuje skokove i generiraju intenzitet s velikim silama reakcije podloge.

Ozljede kralježnice – dominantno lumbalnog dijela kralježnice. Naime, uslijed velikih sila koje se događaju i koje se u slučaju nepravilnog postavljanja mogu prenijeti na kralježnicu i uzrokovati kompresiju intervertebralni diskova (Fowler i sur. 1994). Ta kompresija uzrokuje da se diskovi suze, što povećava i rizik od ozljeda.

2 – PRETRENIRANOST

Kao što je navedeno velike sile koje se događaju u treningu pliometrije mogu uzrokovati ozljede a jednako tako i ubrzan ulazak u pretreniranost. Tijelo na velika opterećenja može reagirati tako da se uspješno adaptira i da poveća svoje kapacitete (superkompenzacija) ili tako da se tijelo ne uspijeva adaptirati i da iscrpljuje svoje kapacitete. Ipak, važno je shvatiti da je pretreniranost kumulativna i događa se tijekom dužeg vremenskog perioda kada se tijelo ne uspijeva u potpunosti adaptirati. Kada govorimo o treningu pliometrije pretreniranost se može izazvati s prevelikim brojem ponavljanja po seriji, prevelikom frekvencijom treninga, neadekvatnim periodima oporavka. Kao i u treningu jakosti/snage tako i u treningu pliometrije pretreniranost se može veoma brzo izazvati, i baš zbog tih razloga potrebna je velika opreznost prilikom planiranja i programiranja. Ovaj veoma važan faktor veže se na prethodi s obzirom da pretreniranost dovodi do:

-povećanog rizika od ozljeda

-smanjenje uspješnosti sportske izvedbe

-gubitka motivacije za trening

U većini strane literature pretreniranost, se definira kao overreaching i overtraining.

Overreaching može se definirati kao akutna pretreniranost dok je overtraining kronični oblik pretreniranosti.
Jedan odličan uvid (tablica) u promjene koje se događaju dali su nam Siff i Verkhoshansky (2009.) koji definiraju pretreniranost u A (akutna) i B (kronična) obliku.

Na kraju zapamtite, pliometrijski trening je jedan od zahtjevnijih i potrebno je puno pažnje kako bi se minimalizirali potencijalni rizici.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Jozo Grgić, mag. cin.

Magistar kineziologije s umjerenjem iz kondicijske pripreme sportaša i doktorand na Victoria University u Melbourneu. Autor je utjecajnih svjetskih znanstvenih i stručnih radova u području kineziologije s fokusom na mišićnu hipertrofiju i utjecaj kofeina na sportsku izvedbu. Od 2015. godine zaposlen je na Fitnes učilištu.

Povezani blogovi