fbpx
4-kriterija-za-odabir-kvalitetne-edukacije-iz-područja-fitnesa

4 kriterija za odabir kvalitetne edukacije iz područja fitnesa

Vježbanje i zdrav životni stil vaša su strast? U vašu Google tražilicu najčešće upisujete pojmove poput „fitness“, „training“, „exercise“ i slično? Vaši prijatelji, članovi obitelji i poznanici često vam se obraćaju za savjete vezano za trening, postizanje bolje forme, oblikovanje tijela? Naprosto samo volite fitnes i želite se razvijati u tom području?

Ako ste na većinu ovih pitanja odgovorili afirmativno, onda ste vjerojatno već i razmišljali o pohađanju određenih fitnes seminara ili radionica, a možda i o stjecanju formalnog obrazovanja u području fitnesa i ovo je pravi tekst za vas!

sport

U moru različitih edukacija za (buduće) instruktore fitnesa, što formalnih što neformalnih, ponekad je teško odabrati onu pravu. Za početak, nekakav logičan slijed bi bio da prvo steknete formalnu naobrazbu kako bi vam zvanje fitnes instruktora bilo uneseno u radnu knjižicu, a potom se dodatno usavršavate na različitim seminarima, ili višim razinama formalnog obrazovanja, sukladno vašim specifičnim interesima. Možete odabrati i suprotan smjer, prvo pohađati različite manje edukacije, seminare i konvencije, steći detaljniji uvid u svijet fitnesa i potom svoje znanje okruniti formalnom diplomom kako bi se nesmetano i službeno mogli baviti tim poslom.

Ipak, kod odabira edukacije, bilo formalne, bilo neformalne, morate pripaziti na neke stvari želite li odabrati kvalitetnu i cijenjenu edukaciju. Ako su vam ključni kriteriji odabira vrijeme i novac, možda početi s nekom nižom razinom formalnog obrazovanja jer najčešće traju kraće i iziskuju manji financijski izdatak. Međutim, najčešće postavljeno pitanje glasi: Kako odabrati onu pravu?

Upravo smo vam stoga pripremili 4 jednostavna koraka, odnosno pitanja i kriterija koja si morate postaviti kako bi odabrali za vas najbolju edukaciju!

checklist

1. Pripazite da je edukacija priznata od strane neke relevantne nadležne institucije

Vrlo je bitno dobro se raspitati o navedenom. Postoji niz neformalnih edukacija, seminara i konferencija nakon kojih dobijete potvrdu o sudjelovanju, ali ne zaboravite da to nije formalan oblik edukacije! Može vam se dogoditi da utrošite puno vremena i novca na različite seminare, ali da ne možete dobiti posao jer nemate odgovarajuću razinu formalnog obrazovanja.
Upravo ste saznali da poznati trener kojeg već godinama pratite održava neku edukaciju na koju vam je zgodno poći? Super, ali prije toga isto provjerite koji je “cost-benefit”, odnosno hoće li vam uistinu nešto značiti pohađanje upravo te edukacije.
Također, ako ste se odlučili za formalnu edukaciju, provjerite je li program osposobljavanja koji želite upisati certificiran od strane nadležnog Ministarstva i (poželjno) od još neke institucije, kao što je, primjerice, Europe Active kako bi bili sigurni da će vam diploma vrijediti i van granica Hrvatske.

2. Obratite pozornost na cijenu i trajanje edukacije

Možda vam se na prvu čini da se više isplati upisati najjeftiniji program edukacije, ali svakako dobro provjerite koji je omjer cijene i kvalitete jer niža cijena obično predstavlja i kraće trajanje, razne dodatne naplate za materijale i ostale troškove. Proučite što je sve uključeno u cijenu!

Također, dobro razmislite o trajanju edukacije. Ako mislite da je najbolji put onaj najkraći, uzmite u obzir da se kompleksno gradivo koje jedan budući instruktor treba usvojiti ne može „zbiti“ u kratke seminare.

3. Raznolikost u metodama poučavanja

Svatko od nas uči na drugačiji način, odnosno ima drugačiji stil učenja. Po najosnovnijoj podjeli možemo reći da su neki od nas vizualni tipovi, neki auditivni, a neki kinestetički. Seminari ili edukacije koje su organizirane većinski u samo jednom formatu (primjerice frontalna nastava s predavačem koji prepričava nastavni sadržaj ili pak on-line nastava sačinjena od nastavnih videomaterijala) nikako ne može odgovarati svakom polazniku. Odaberite one formalne ili neformalne edukacije organizirane kroz teoretsku i praktičnu nastavu, a poželjno je da uz to zahtijevaju i odrađivanje određenog broja sati prakse. Ovakav sveobuhvatni pristup omogućit će vam kvalitetnije i brže usvajanje gradiva, ali i direktan doticaj s budućim poslodavcima putem prakse.

workstation

4. „Popularnost“ organizacije

Popularnost je namjerno obilježena navodnim znakovima jer se ovdje ne govori o klasičnoj popularnosti vidljivoj iz broja lajkova ili followersa na društvenim mrežama. Govorimo o popularnosti na tržištu. Neke diplome ili certifikati naprosto su više cijenjeni i imaju veću „težinu“ u očima budućih poslodavaca.

Uz ova četiri izdvojena kriterija valja naglasiti još neke „sitnice“ na koje biste trebali obratiti pozornost. Za početak proučite web stranicu edukacije kao i profile na društvenim mrežama. Možda zvuči površno, ali puno informacija možete tako dobiti i stoga valja te društvene mreže maksimalno iskoristiti. Ako vidite da posljednja objava seže unazad nekoliko tjedana/mjeseci/godina logično je da ćemo se zapitati posluje li ista dobro, odnosno koliko je uistinu relevantna i „up to date“. Također, proučite i sadržaj koji se objavljuje na web stranici i društvenim mrežama. Jesu li to mahom nova i zanimljiva istraživanja iz područja fitnesa, vijesti s tržišta i korisni savjeti ili pak suhoparni marketing bez pravih dokaza kvalitete?

Ne smijemo zaboraviti i ažurnost organizacije koja provodi edukaciju. Poslali ste mail prije par dana i još čekate odgovor? Nitko vam se ne javlja ne telefon? Nigdje ne možete pronaći informacije o radnom vremenu i vremenu konzultacija? Priznajmo, to je obično dobar pokazatelj kvalitete rada, zato dobro promislite isplati li se iskazati povjerenje baš takvoj organizaciji ili pojedincu.

Nadamo se da smo vam s ovih par savjeta približili na što sve treba obratiti pozornost pri odabiru prave edukacije. Sada zasučite rukave i prema navedenim točkama pronađite ono što zapravo tražite!

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...