fbpx

5 prednosti planinarenja

Planinarenje i boravak u prirodi godinama su već usko vezani uz fitnes populaciju, a u vrijeme pandemije dodatno su dobili na popularnosti.
Mnogi su shvatili da navedena tjelesna aktivnost, popraćena s predivnim pogledima i svježim zrakom, može biti jako dobar način za provesti vikend ili slobodan dan.

Osim mentalnog odmora od svakodnevice, navedeno može imati i značajne fiziološke koristi za organizam. U ovome blogu izdvojit ću 5 prednosti planinarenja te navesti preporuke o tome kako krenuti u aktivnost.

1. Smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja

Postoje brojna istraživanja koja nam sugeriraju da boravak u prirodi utječe na smanjenje krvnog tlaka, razine stresa, jača imunitet, smanjuje depresiju i podiže raspoloženje (1). Odlično je da je smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja akutno – efekti su vidljivi već nakon par minuta boravka u prirodi!

2. Povećanje kardio fitnesa

Razina kardio fitnesa (pokazatelj: V02max – maksimalni primitak kisika) je jedan od najboljih pokazatelja rizika od smrtnosti i prediktora dugovječnosti (2).
Dugotrajni boravak u prirodi u kojem možemo kombinirati umjeren ili žustri tempo može nam pomoći u ispunjavanju preporučenih tjednih razina tjelesne aktivnosti i pomoći nam u održavanju/unaprjeđenju razina kardio fitnesa.

3. Poboljšanje mišićnog fitnesa

Planinarenjem, odnosno hodanjem uzbrdo, dominantno ćemo aktivirati mišićne nogu i trupa te ćemo razvijati mišićnu izdržljivosti. Kako bi uključili mišiće ruku, možemo koristi štapove, koji će nam i olakšati aktivnost tako da ćemo smanjiti opterećenje na mišiće nogu i poboljšati stabilnost (3).

4. Smanjenje potkožnog masnog tkiva

Ključ za smanjenje potkožnog masnog tkiva je energetski deficit, odnosno da potrošimo više nego unesemo. Planiranje (recimo odlazak na Sljeme) za osobu od 70 kg (bez tereta) može rezultirati potrošnjom od 500 kalorija u trajanju od 60 minuta). (4)

5. Poboljšanje socijalnih odnosa

Iskoristite boravak u prirodi kako bi poboljšali obiteljske ili prijateljske odnose! Postoje i istraživanja koja sugeriraju da bi djeca mogla imati velike koristi od obiteljskog boravka u prirodi. (1)
Meni osobno odlazak na Sljeme često posluži kao opcija za druženje s prijateljima umjesto odlaska u kafić (dodatan bonus je grah na vrhu).

Preporuke – kako krenuti?

Navedeno naravno o tome gdje idete i koliko ozbiljno planirate shvatiti planiranje – odnosno da li pod planiranjem ćete podrazumijevati odlazak na obližnje brdo ili ćete planirati ozbiljne ekspedicije na neki od svjetskih vrhova.

1. Sigurnost

Odaberite rute koje su prilagođene vašoj opremi i razini spremnosti. Prije odlaska provjerite vremensku prognozu, rutu i težinu staze. Sukladno tome ponesite i adekvatnu obuću i odjeću. Dobar savjet je i da idete u društvu ili da barem javite bliskoj osobi vaš plan za dan (rutu, trajanje i očekivani povratak).

2. Oprema

Planiranje, u smislu odlaska na obližnje brdo/planinu, često ne zahtijeva značajno ulaganje. Dovoljno će vam biti da imate odgovarajuće tenisice/cipele (ovisno o terenu), odjeću prikladnu vremenskim uvjetima i mali ruksak (za vodu, eventualno voće/energetske pločice, suhu odjeću po potrebi, kremu za sunčanje i svjetiljku – ako planirate šetati noću). Preporučujem da ponesete i štapove za hodanje ako ste u mogućnosti kako bi si olakšali uspon i povećali sigurnost.

Zaključak

Sinergistički utjecaj (tjelesna aktivnost + boravak u prirodi) koji nam nudi planiranje je odličan način za poboljšanje tjelesne i mentalne razine zdravlje. Neki benefiti će biti odmah vidljivi (poput poboljšanja socijalnih odnosa i raspoloženja te smanjenja razine stresa) dok će se ostali, u kombinaciji s aktivnim životnim stilom, kroz određeni period podići i razinu fitnesa.

Literatura

  • 1. Mitten D, Overholt JR, Haynes FI, D’Amore CC, Ady JC. Hiking: A Low-Cost, Accessible Intervention to Promote Health Benefits. Am J Lifestyle Med. 2016;12(4):302-310. Published 2016 Jul 9. doi:10.1177/1559827616658229
  • 2. Blair, S. N. (2009). Physical inactivity: the biggest public health problem of the 21st century. British Journal of Sports Medicine, 43. 1-2.
  • 3. Hawke AL, Jensen RL. Are Trekking Poles Helping or Hindering Your Hiking Experience? A Review. Wilderness Environ Med. 2020 Dec;31(4):482-488. doi: 10.1016/j.wem.2020.06.009. Epub 2020 Sep 24. PMID: 32980249.
  • 4. American College of Sports Medicine. The Compendium of Physical Activities. ACSM Resource Manual 5th Edition, 2006
prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Filip Sabol

dr. sc. Filip Sabol

Magistrirao je 2017. (s usmjerenjem kondicijska priprema sportaša), a 2020. godine doktorirao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Autor je utjecajnih znanstvenih i stručnih radova. Aktivno sudjeluje na velikom broju konferencija te usavršavanja i radionica u području kineziologije. Filip ima višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih i grupnih treninga te je koordinator edukacije i dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2017. godine.

Povezani blogovi

 • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

 • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

 • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...