fbpx

“Ako učim, neka učim od najboljih!” Instruktor Pilatesa, Elvis Stipić

Danas među instruktorima Pilatesa uglavnom prevladavaju žene, međutim, naš bivši polaznik i novopečeni instruktor Pilatesa, Elvis Stipić, mijenja tu statistiku. Nakon dugogodišnjeg bavljenja različitim oblicima tjelesne aktivnosti upoznaje se s Pilatesom i odlučuje se okušati i u tome. Vidimo da mu je to pošlo za rukom, a više o Elvisu i njegovom putu do Fitnes učilišta pročitajte u intervjuu.

1.  Cijeli život se baviš nekom vrstom tjelesne aktivnosti, tako si kroz život od akrobatskog Rock’n’Rolla došao do Pilatesa. Možeš li s nama podijeliti kako je taj put izgledao?

Sada kada se malo prisjetim, mogu reći da je bilo jako zabavno.  Akrobatski Rock’n’roll sam počeo trenirati u osnovnoj školi. Kada sam vidio jedan plesni par kako pleše, oduševio sam se i odlučio da to moram probati. Hladniji dani su bili rezervirani za teretanu ili vježbanje kod kuće, a topliji za vježbanje na otvorenom- trčanje, rolanje, vožnja bicikla i tako godinama. Većinom su mi se znale pridružiti i prijateljice koje su, kao i ja, vježbale ili nešto trenirale. U našim vježbanjima ja bi uvijek  gurao da se otrči krug više, da se odvozi kilometar više. Nakon jednog našeg takvog treninga koji je bio visokog intenziteta, prijateljica mi je izrekla nekoliko metafora, pridjeva, a između ostalog je bilo: „Ti trebaš ići za trenera!”. Meni se ta ideja svidjela i kad sam promislio,  shvatio sam da je to idealno za mene. Sad je samo trebalo odlučiti u kojem smjeru ići. Teretana? Da super, zanimljivo, nije mi nepoznato. Grupni treninzi s glazbom? Može, visoko intenzivni, zabavni, dinamični, poznato. Pilates? On je lagan i jednostavan, nije to za mene. Na to me prijateljica upitala: ”Što je za tebe Pilates?“. Kao i većina ljudi imao sam sliku Pilatesa- velika Pilates lopta, sjediš, istežeš se i nikakav osobiti izazov. Pošto je ona trenirala zadala mi je neke vježbe da probam. Od silnog šoka uspio sam zapamtiti neku varijantu  stotice. Nakon toga mi je postavila  opet isto pitanje, ali moj odgovor je bio drugačiji „Pilates je metoda mučenja J“ i tu se rodila ljubav između mene i Pilates metode vježbanja. Bio sam oduševljen što su mi nakon toliko vremena treniranja neke vježbe bile veliki izazov i odlučio sam ga savladati.

2. Čime se trenutno baviš? Kakvu vrstu treninga najčešće izvodiš?

Trenutno najviše odradim  trening na Pilates spravama ili Pilates na prostirci. Ovisi mi jako koliko imam vremena tijekom dana, znam otići na  workout program ili odradim trening za snagu u teretani. Nedugo nakon stjecanja diplome na Fitnes učilištu, ukazala mi se prilika i za vođenje grupnih Pilates treninga kao zamjena i bilo je odlično! Tek tada mi je postala jasna kompleksnost instruktorskog posla i jasno mi je da je ovo samo početak mog učenja. Biti vježbač prije nego što postaneš instruktor bilo kojeg programa je vrlo važna stepenica u procesu učenja i ja sam tu stepenicu uspješno savladao- na Pilates programu kao vježbač sam već 6 godina. Sada se nadam i nekom kontinuiranom vođenju i stjecanju znanja i iskustva i u tom djelu.

3. Što te potaknulo na upisivanje Fitnes učilišta?

Upisao sam Fitnes učilište jer sam želio početi raditi kao instruktor Pilatesa. Prije dolaska na Fitnes učilište odslušao sam ljetnu školu Pilatesa i nekoliko radionica kod svoje mentorice, Jennifer Glumac. Htio sam sve to spojiti u jedno, a odluka je pala na Fitnes učilište najviše zbog predavača. Ako moram učiti, neka  učim od najboljih! Moj početak s Pilatesom nije bio lagan. Fleksibilnost i mobilnost – toga nije bilo u mom rječniku. Izvesti vježbu “Open Leg Rocker“  ili „Single Straight Leg Stretch“ bilo je gotovo nemoguće. Danas te vježbe izvedem bez problema. Pomak koji se dogodio otkad vježbam Pilates je ogroman. Logično je bilo da želim nastaviti s Pilatesom i drugima pomoći pri njihovom zdravlju. Razumijem vježbača kad mu je teško izvesti  neku vježbu, ali opet vjerujem da nije nemoguće.

 4. Kakva su tvoja iskustva s Fitnes učilišta? Jesi li zadovoljan kvalitetom i kvantitetom usvojenog sadržaja?

Moja iskustva s Fitnes učilištem su odlična. Jedno jako lijepo iskustvo. Odlični predavači koji su bili jako strpljivi, prenosili nam svoje znanje i mnogi su mi ostali u jako lijepom sjećanju. Sjećam se jedne situacije s predavanja, prolazili smo temeljne obrasce kretanja. Krenuli smo s mrtvim dizanjem, većina nas je bila samouka i naravno nakon toliko godina vježbanja svi smo bili uvjereni da znamo pravilno izvoditi mrtvo dizanje. I tako napravim ja pokret i, naravno, napravim ga krivo. Došao je Aleksandar Miketa pored mene i rekao „Elvis napravi ponovno“. Kako je tijelo automatiziralo krivi obrazac kretanja, treba vremena da se usvoji pravilan pokret. Aleksandar Miketa se toliko posvetio da mi objasni razliku između čučnja i mrtvog dizanja tako da mogu slobodno reći da sada radim pravilno i čučanj i mrtvo dizanje. Odnos predavača i polaznika je jako kvalitetan. Moja mentorica Jennifer Glumac se toliko trudila da nas nauči, od svih vježbi pokazivala prgresije i regresije, ali kako je to bilo jako puno informacija, smišljala je načine kako da mi sve to usvojimo i da kad krenemo raditi, budemo kvalitetni. Slikali smo se, snimali video, radili naše interne skripte da se u svakom momentu, ako nešto zaboravimo, možemo prisjetiti.  Naravno i tajništvu sve pohvale, uvijek su bili na raspolaganju i jako susretljivi.

5. Jesu li novostečena znanja usvojena na Fitnes učilištu promijenila tvoje dosadašnje viđenje vježbanja i tjelesne aktivnosti?

Jedno veliko DA. Sada je puno jasnije i puno lakše razumjeti tijelo, pokret, mišić. Zašto vježbamo, kako vježbamo, koji su benefiti pojedinog tipa treninga, koji sloj mišića ću aktivirati – to su finese koje daju dobar rezultat u treningu.

6. Možeš li s nama podijeliti neke od svojih planova? U kojem smjeru želiš krenuti i u kojem tipu treninga se najviše vidiš i kao vježbač i kao instruktor?

Planova je jako puno, tek sada kreće moj put učenja. Odslušat ću neke radionice, povećati  svoje znanje, naučiti voditi treninge koristeći Pilates sprave. To je u nekoj bližoj budućnosti, dok su planovi za dalje nešto ambiciozniji – vratiti se u školske klupe, upisati još jednu edukaciju na Fitnes učilištu, ovog puta za instruktora grupnog fitnesa uz glazbu i prekvalificirati se za fizioterapeuta.

Ako želite kontaktirati Elvisa, to možete učiniti preko sljedećih kanala:

091/198-0437

[email protected]

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi