fbpx

Iskreno, nisam se planirala baviti fitnesom, ali se dogodila ljubav na prvi pogled! Lana Juričko

Lana Juričko cijeli se život bavila sportskom gimnastikom. Bila je i seniorska reprezentativka i seniorska višebojska prvakinja Hrvatske. Nakon završenog fakulteta za predškolski odgoj, vraća se gimnastici, ali ovog puta kao trenerica i sutkinja. U želji da poveća svoja znanja o anatomiji, fiziologiji i sportu kako bi bila što kvalitetnija trenerica, upisuje Fitnes učilište. Ipak, program osposobljavanja za instruktora grupnog fitnesa uz glazbu joj nije donio samo željena znanja, već i novu ljubav- ljubav prema fitnesu i puno novih mogućnosti!

1. Još od malih nogu počela si se baviti sportom, točnije, sportskom gimnastikom. Kako je to utjecalo na tebe, odnosno kako je usmjerilo tvoj život?

Mislim da je sport uvelike utjecao na moj život. Osim što je fizički imao utjecaj na zdrav motorički razvoj također je utjecao na izgradnju mene kao osobe. Život profesionalnog sportaša je pun odricanja i nauči dijete od malena na red, rad i disciplinu. Smatram da je upravo sport taj koji je najzaslužniji za to što sam postala odgovorna osoba koja ima svoje ciljeve i teži njima. Također sam preko sporta naučila da u životu ima pobjeda i poraza, ali da treba gurati dalje i ne odustajati kada je teško. Nakon sportske karijere logičan slijed je bio da ostanem u gimnastici jer tko jednom zavoli taj sport teško da će otići iz njega.

2. Osim što si bila uspješna sportašica, završila si i fakultet za predškolski odgoj pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Vrlo se brzo vraćaš gimnastici, ali ovog puta preuzimaš ulogu trenerice i sutkinje. Jesu li ti i na koji način stečene kompetencije odgajatelja pomogle da se bolje snađeš u toj novoj ulozi?

Da. Završila sam studij predškolskog odgoja i po struci sam odgojiteljica u vrtiću. Mogu reći da su mi taj fakultet i stečena praksa u toj struci puno pomogli u radu s djecom u sportu. Na faksu sam imala kolegij metodike tjelesne i zdravstvene kulture koji mi je pomogao da naučim planirati i organizirati treninge. Osim toga imala sam psihologiju i pedagogiju preko kojih sam naučila izgraditi kvalitetan odnos s djecom. Svako dijete je individua za sebe i zahtjeva individualan pristup. Meni kao treneru natjecatelja nije dovoljno imati samo znanja o sportu nego trebam biti dobar psiholog i pedagog da mogu kod djeteta razviti samopouzdanje i opustiti ga prije natjecanja da sa što manje treme odradi svoj zadatak. Upravo sam tu povukla najveću poveznicu između sporta i predškolskog odgoja.

3. Što te potaknulo na upis Fitnes učilišta? U kojem trenutku je pala ta odluka?

Fitnes učilište sam upisala da povećam svoja znanja o anatomiji, fiziologiji i sportu općenito te da se usavršavam kao trener. Htjela sam naučiti kako što bolje pripremiti gimnastičarke na velike napore koje zahtijevaju njihove vježbe, kako im poboljšati snagu i izdržljivost. Iskreno, nisam se planirala baviti fitnesom ali se dogodila ljubav na prvi pogled. Kada je krenuo praktični dio nastave ja sam se odmah pronašla u tome i odlučila da to želim raditi. Svidjela mi se povezanost glazbe, plesa i treninga snage i izdržljivosti. Tada sam shvatila da postoji nešto što želim raditi više od rada u vrtiću i okrenula se karijeri instruktorice fitnesa.

4. Sada si instruktorica grupnog fitnesa uz glazbu, trenerica gimnastike i odgajateljica! Koliko ti i na koji način znanja, iskustva i specifične kompetencije pomažu u svakodnevnom radu?

Različita znanja i iskustva mi mnogo pomažu. Mislim da bez njih ne bi ni mogla biti kvalitetan trener i instruktor. Pokušavam objediniti znanja iz fitnesa, gimnastike i odgoja i iskoristiti ih na najbolji mogući način. Tako, na primjer, neka znanja iz gimnastike primjenjujem u fitnesu i obrnuto. Iako moram priznat da mi cure na gimnastici nisu baš oduševljene kad im dođem s novim idejama s fitnesa za snagu i kondiciju. ?

5. Kako je bilo naći se u ulozi instruktora grupnog fitnesa uz glazbu nakon dugogodišnje sportske karijere?

Meni je osobno bilo super pronaći se u ulozi instruktorice. Prije sam uvijek ja bila ta koja je trenirala i kojoj su drugi planirali treninge, ali zanimljivo je malo zamijeniti uloge. Inače sam po prirodi dosta autoritativna i komunikativna osoba i nikad mi nije predstavljalo problem stati ispred pune dvorane i održati trening tako da sam se odmah pronašla u tome. Što se tiče gimnastike, sada kada sam se okušala u obje uloge mogu sa sigurnošću reći da je puno teže i stresnije bili trener nego vježbač.

6. Za kraj, s obzirom na tvoju svestranost i očitu želju za stalnim educiranjem i usavršavanjem, imaš li neke nove planove za bližu/dalju budućnost?

Nama kao instruktorima i trenerima je potrebno stalno usavršavanje i educiranje s obzirom koliko sport i fitnes brzo napreduju. Planiram sudjelovati u što više seminara i radionica povezanih s ovim poslom a kada uhvatim malo više vremena upisati program za instruktora pilatesa jer me to zanima, a i čini mi se da ima dosta poveznica s gimnastikom.

AKo se želite okušati u gimnastici ili fitnesu s Lanom, možete ju kontaktirati na:

E-mail: [email protected]

Mob: 098218120

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...