fbpx

“Mnogo ovisi o treneru pa se trudim inspirirati i motivirati vlastitim primjerom” Alen Kostelac

Alen Kostelac je bivši polaznik 9. generacije instruktora fitnesa u teretani. Prije nego se upisao na Fitnes učilište prošao je razna natjecanja, sportska, fitness ali i za Mistera Hrvatske. Danas sa svojom suprugom vodi centar za vježbanje i održava formu. Više pročitajte u nastavku intervjua.

1. Alene što bi izdvojio da te najviše zanima u fitnesu i što bi spomenuo da ti je bilo najzanimljivije za slušati na predavanjima na Fitnes učilištu?
U fitnesu me najviše zanima sposobnost organizma da se adaptira na razne izazove koje trenažni procesi i vježbe stavljaju pred njega, te funkcionalnost tijela da izvede vježbe koje su nam se do jučer činile nemoguće.
Iako su sva predavanja i predavači bili vrhunski, najzanimljivije mi je bilo slušati anatomiju i temeljne obrasce kretanja kao osnovu svega.

2. Kao odbojkaš si postigao puno i u potpunosti iskusio trenažni režim. Danas često radiš s bivšim sportašima. Kakvi su oni vježbači? Da li je teže s njima raditi nego s rekreativcima? Kakva imaš opažanja?
Svakako da je lakše raditi s bivšim sportašima jer su oni navikli na trenažni proces, usvojili su uglavnom pravilne obrasce kretanja, i u pravilu mogu raditi vježbe s većim opterećenjem, ali s druge strane kod njih nema “varanja”, oni mogu prepoznati da li je osoba dovoljno educirana i kompetentna za posao trenera.

3. Na BB natjecanju si osvojio 4. mjesto u kategoriji mens physique. Iako je od toga prošlo dosta vremena, kako ti je bilo u tom cijelom režimu pripreme za natjecanje? Kakva su iskustva?
Iskustva su zanimljiva, jer nije lako odricati se i biti 100% discipliniran sto se tiče prehrane, pa sam tako iskusio i tu stranu fitnessa. Uglavnom pazim što jedem, tako da nisam trebao drastično mijenjati prehranu ali sam vagao namirnice jer bez toga ne bi bilo rezultata za izlazak na binu. Uvijek mi je bilo lakše trenirati i po par sati dnevno ali da nisam toliko discipliniran s prehranom. I da, dehidracija par dana prije natjecanja je iscrpljujuća, ne volim se osjećati slabo i umorno.

4. Prošao si i još jedno natjecanje i to ono za Mistera Hrvatske. Da, prošao? Osvojio titulu! ☺ Većina se srami takvih izazova. Kako je tebi bilo?
Prijavio sam se iz ciste znatiželje i na nagovor prijatelja. Nisam mogao ni zamisliti da ću ući u finale i još na kraju pobijediti. Nisam očekivao toliku medijsku eksponiranost, pa mi je sve u početku izgledalo nestvarno. Do tada sam ja druge gledao na naslovnicama i u spotovima a onda sam se i sam pojavio u njima. Ostalo je jedno lijepo iskustvo jer sam vidio kako svijet mode funkcionira.

5. Mister i Miss (gđa.Kostelac je bivša Miss Sporta), a danas i dvoje male djece. Oni skloni romantici rekli bi „priča iz bajke“. Danas zajedno vodite sportsko rekreativni centar Domina u Sisku. Kako vaši vježbači vole vježbati?
Da, bas smo se našli, kažu da se suprotnosti privlače ali mi smo po puno toga slični. Oboje živimo sport cijeli život, te smo uspjeli sve ukomponirati, obitelj, sport i ljubav, sto nam olakšava ostvarenje ciljeva.
Nasi vježbači vole vježbati, i jako su vrijedni na treninzima. Posebno me veseli kada budu neke zahtjevnije ili nove vježbe a oni se trude i daju sve od sebe da ih izvedu. Nekad si pomislim ”stvarno su jaki” jer sve moje zamisli ostvare. Svjestan sam da puno toga ovisi i o treneru pa ih se trudim inspirirati i motivirati vlastitim primjerom.

6. Što bi naveo kao neki novi cilj koji imaš?
Imam u cilju educirati se i dalje u svim smjerovima fitnesa kako bi svojom stručnošću i znanjem svakom pojedincu pomogao u ostvarenju njegovih ciljeva.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...