fbpx

Najpreciznije bi bilo reći – multitaskerica Zorana Jagodić

Zorana Jagodić, ima li netko da ju ne zna? Ne, stvarno, nemoguće da ju netko ne zna. Zorana vas svakodnevno veseli svojim tekstovima, blogovima o treningu i prehrani, objavama na društvenim mrežama. Ove godine se odlučila za upis na Fitnes učilište. Pročitajte o čemu voli pisati, koja joj je najdraža vježba i najdraža namirnica. ?

1. Mnogima si poznata preko portala Fitness.com.hr kao novinarka, drugima iz ”nekog” fitness centra. Upoznaj nas sve sa Zoranom Jagodić, tko je i čime se bavi?

Pozdrav svima s Fitnes učilišta, zaposlenicima, predavačima, polaznicima i svima koji će to tek poslati. Prije svega, zahvaljujem se na prilici da se predstavim vašim čitateljima.

Na pitanje tko je Zorana Jagodić najpreciznije bi bilo odgovoriti – multitaskerica.

Po zvanju, magistra hrvatskoga jezika i književnosti, a po struci novinarka i članica uredništva na najčitanijem fitness portalu u regiji, Fitness.com.hr. No, da život bude zanimljiviji u slobodno vrijeme lektoriram i prevodim pa bi se moglo reći da je „igranje riječima i jezikom“ jedna od mojih prvih ljubavi.

Osim toga, cijeli život sam u sportu. S osam godina je sve krenulo s tenisom, pa sam sa 18 prvi puta ušla u teretanu. U međuvremenu sam nekoliko godina veslala i igrala squash. No, fitnes je ostao moja prava sportska ljubav sad već 19 godina. Sad već ozbiljno zvuči kad kažem da sam u gymu više od pola života.

Odnedavno radim s nekoliko klijenata različitih profila, kojima pomažem da steknu zdravije životne navike, da se u svojem tijelu osjećaju bolje i izgledaju bolje i svaki njihov uspjeh je i moja mala životna pobjeda.

Onda se prije nekoliko godina igrom sretnih okolnosti ostvario moj životni san, moja profesionalna i sportska ljubav spojile su se u nešto od čega danas živim. A kad vam se dogodi tako nešto onda spoznate što je i ljubav prema poslu jer radite ono što zaista volite!

Uz navedeno, baš jako volim putovati, pa svaki slobodan trenutak iskoristim za odlazak negdje, bez obzira radi li se o kraćim putovanjima na koji dan ili dužima. Pokušavam svaki mjesec negdje otputovati i na taj način se resetiram i punim baterije za dalje.

2. O čemu najradije pišeš? Najdraža vježba? Najdraži obrok ili namirnica?

Teško je izdvojiti temu o kojoj najradije pišem jer, ako govorim o blogerskim tekstovima, onda u svakom mojem blogu možete pronaći neku osobnu notu, neku crticu iz mog života kojom želim tekstu dati toplinu, a čitateljima mogućnost da se prepoznaju u njima.

Tekstovi uvijek imaju stručniji i objektivniji karakter i za njih je potrebno puno više i vremena i koncentracije. No, s obzirom da na portalu Fitness.com.hr imam svu slobodu biranja tema o kojima pišem, onda su i teme vezane uz nešto s čime se srećem u razgovorima s prijateljima ili aktualne teme o kojima se vode neke rasprave.

Najdraža vježba? Zapravo teško pitanje. U posljednjih godinu dana, uz savjete svoje trenerice Vanje Kovačić naučila sam jako puno novih vježbi od kojih su mi neke jako drage. Ipak, ako moram izdvojiti samo jednu vježbu, onda veslanje u pretklonu T-šipkom.

Najdraža namirnica? Bez trenutka razmišljanja – kako ga ja volim nazivati u svojim blogovima: Gospodin Losos. Sukladno tome, najdraži obrok je onaj kojem je losos glavni sastojak.

3. Kako ti je bilo na edukaciji za instruktora fitnesa u teretani? Da li te se dojmila koja nova informacija od nekog od naših predavača?

Edukacija na Fitnes učilištu mi je, prije svega, otvorila neke nove vidike i dala mi smjernice i ideje o kojima u budućnosti želim detaljnije učiti. Tijekom edukacije smo dobili jako puno novih informacija, no najveća prednost jest što smo ih odmah mogli i primijeniti u praksi, a upravo praksu, u ovom slučaju, smatram najboljim načinom učenja.

Teško je izdvojiti jednu informaciju koja me se dojmila, ali svakako bih izdvojila jednog predavača o kojem sam i ranije čula samo riječi hvale, a sad sam se i sama imala prilike uvjeriti u njihovu istinitost.

Riječ je o prof. Marku Črljencu kojeg bih izdvojila zbog izvrsnih predavačkih sposobnosti (ovdje progovara moja profesorska struka, naravno), ali posebno znanja i načina njegova prenošenja koje se izdiže iz samog sporta kojim se bavi (CrossFita) i poprima jednu širu i, polaznicima učilišta, iskoristiviju dimenziju.

4. Koji dio fitnesa ti je najinteresantniji i koji bi malo dublje voljela proučiti?

Ja fitnes doživljavam u najširem značenju njegove riječi, ne samo kao sport već kao koncept življenja u kojem je zadovoljeno „sveto trojstvo“: prehrana, trening i san. Ono što me posljednjih godina sve više zanima jest prehrana, odnosno njezin utjecaj na sportske performanse, kako u pogledu snage i same izvedbe, tako i u utjecaju na estetsku dimenziju fitnesa.

U ovome još jednom želim naglasiti pomoć i smjernice koje dobivam od Vanje Kovačić, koja „ima odgovore na sva moja pitanja“, a poznato je da su novinarske glave puuuune pitanja ?

5. Koje autore fitnes literature ti voliš pratiti?

Ne pratim nijednog autora pojedinačno, da bih neko ime izdvojila kao neko koje mi je posebno značajno. Osobito zato što smatram da je fitnes područje u kojem je izrazito bitno čuti više mišljenja o istoj temi, a onda izgraditi neki stav na temelju pruženih podataka iz više izvora.

Stoga, u mojim bookmarksima nema nekih imena autora, ali ćete pronaći linkove na znanstvene časopise poput Journal of Exercise Science & Fitness, Journal of Sports Science and Medicine, Journal of Exercise Physiology i sl. Pokušavam pratiti znanstveni razvoj fitnesa što više stignem, a odatle onda dijelom izvlačim i ideje za nove tekstove kojima želim i čitateljima portala Fitness.com.hr dati svježe informacije i smjerove u kojima se fitnes razvija.

6. Koji su ti projekti i planovi na vidiku?

Na portalu Fitness.com.hr imamo u planu niz novih projekata koji će ugledati svjetlo dana u drugom dijelu godine. Naša je želja i plan ići ukorak s najnovijim trendovima u fitnes industriji te čitateljima biti mjesto gdje će pronaći sve što im je potrebno da postanu ili ostanu dio zdrave i sretne fitnes obitelji.

Ako govorim o svojim osobnim projektima i planovima, onda je plan uvijek isti: U budućnosti želim dobro jesti, baviti se stvarima koje me vesele, biti zdrava i, koliko god je u mojoj moći, pomoći drugima da žive sretnije, zdravije i ispunjenije živote. Na kraju, što drugo nam je potrebno?

e-mail: [email protected]

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi