fbpx

„Nije bilo lako maknuti se od nečeg u što ste puno uložili i što vam je poznato i prijeći u nešto što vam je nepoznato“ – Josip Srdarović

Josip Srdarović je talentiran i uporan mladić, veliki dio svog života proveo je ulagajući u sebe igrajući nogomet, zadnji klub za koji je igrao bio je Pobeda iz Prilepa koji igra u 1. makedonskoj ligi. Došao je trenutak kada je morao razmisliti o svojoj budućnosti, a kako i zašto je nogometnu karijeru odlučio zamijeniti karijerom u fitnessu i kako mu je bilo na nastavi i još pokoji savjet, pročitajte u našem intervjuu.

1. Josipe, dugo godina si proveo igrajući nogomet, svoj san nisi uspio ostvariti ali kaže se da kad ti se jedna vrata zatvore, druga se otvore. U tvom slučaju, sam si otvorio druga vrata te odabrao posao instruktora fitnesa. Možeš s nama podijeliti svoj put do te odluke?
Još dok sam igrao nogomet stalno sam imao doticaj s teretanom i uvijek sam se u njoj osjećao jako dobro, nekad bi se i sam zapitao kako ne bi bilo loše raditi taj posao. Tada je to bila samo misao i nisam ni slutio da će ta misao postati stvarnost, jer naravno, onda sam imao samo jednu želju, a to je kako doći do svog cilja i uspjeti u nogometu. Nisam se baš pretjerano zamarao što ću poslije toga, jer sam mlad i bio sam usredotočen isključivo na nogomet, a ne na stvari koje bi radio poslije nogometa. Kako je vrijeme odmicalo, a moja očekivanja nisu išla u onom smjeru koji sam očekivao, tako sam sve intenzivnije počeo razmišljat što ću raditi ako ne uspijem u nogometu, što ako stvarno ne napravim nešto od toga? I naravno, kao i svakog čovjeka koji treba donijeti neku važnu odluku u životu uvijek kalkulirate, jer nije bilo lako maknut se od nečeg u što ste puno uložili i što vam je poznato i prijeći u nešto što vam je nepoznato i ne znate što će biti od toga. Nakon nekog vremena kalkuliranja i traženja, odluka je pala da postanem instruktor fitnesa u teretani jer mi je to bilo nekako i najprirodnije. U teretani sam se uvijek osjećao fenomenalno, a kako sam već imao znanja o fitnesu i treningu općenito, odlučio sam upisati Fitnes učilište.

2. Kako ti je bilo na nastavi za vrijeme edukacije na Fitnes učilištu, što si “ponio sa sobom” ?

Odlično, iznad mojih očekivanja! Iskreno, nisam očekivao da ću dobit toliko informacija u tako malo vremena . Dok nisu počela predavanja mislio sam da znam dosta, ali kad su krenula predavanja tek sam onda vidio koliko zapravo moram još učiti i raditi na sebi. Promijenili su mi kompletan pogled na vježbanje općenito, zapravo osvijestili su me na koji način trebam vježbati. Što zapravo s time dobivam, zašto to radim. Kreneš o svakom pokretu i vježbi dublje razmišljati, analiziraš. Meni se sviđa apsolutno sve što Fitnes učilište promovira i za što se zalaže. Želim se osvrnuti malo i na profesore koji su za pohvalu, ne samo što su stručni i što imaju jako puno znanja nego ti to znanje i iskustvo koje imaju znaju jako dobro prenijeti i približiti na jednostavan način.

3.Završio si program za instruktora fitnesa u teretani. Što za tebe znači biti dobar instruktor fitnesa?

Osim što trebaš biti educiran i imati puno znanja, jako je bitan pristup ljudima. Nevjerojatno koliko to utječe na samu izvedbu i u konačnici na rezultate klijenta. Moja filozofija je da klijentima pokušam objasniti zašto rade određenu vježbu, koja je njena svrha. Vjerujem kad bi pitali bilo kojeg rekreativca zašto vježba, da bi svi više – manje odgovorili: „Zato da bi se osjećao/la bolje, da bi smršavio/la“, a mali broj bi rekao: „da bi bili zdraviji“. Upravo je to “ključ”svega gledajući dugoročno, jer u suprotnom nismo napravili dobar posao, pravi trener treba imati naglasak “kada pričamo o rekreaciji” isključivo na ZDRAVLJE, a naravno kao produkt toga dolazi i REZULTAT.

4. Biti instruktor je posao pun izazova, rad s ljudima nikada nije jednostavan. Što želiš prenijeti na svoje klijente?

Upravo to što sam i prije naglasio osvijestiti klijente zašto je kretanje bitno jer danas velika većina ljudi imaju sedentaran način života, sijede na poslu, sijede u autu, doma… Čovjek je stvoren da se kreće. Bitno je da klijenti budu osviješteni da razumiju način na koje tijelo funkcionira i onda smo na pravom putu.

5. Spomenuo si nam da se vodiš S.M.A.R.T. definiranjem ciljeva. Možeš li nam reći kako ti primjenjuješ tu metodu? Motiviraš li tako i svoje klijente?

Apsolutno.  Vjerujte najbitnije je biti iskren i reci im kako stvari stoje, a ne obećavati ne znam što. Svaka osoba je različita i kao takvu je treba gledati kako fizički tako i psihički, svatko ima drugačiji karakter neko je motiviraniji netko nije i to je na instruktoru, treneru da prepozna i da izvuče maksimalno iz svakog klijenta. Što se tiče S.M.A.R.T metode to je metoda prema kojoj bi se svatko trebao voditi. Primjenjujem je tako da prvo vidim u kakvom je klijent stanju, individualiziram svakog klijenta i volim ih pitati na početku razgovora: Što ga je uopće potaklo da dođe trenirati? Što očekuje od treninga? Što očekuje od mene i na kraju od sebe? Jer upravo na par ovih pitanja kad mi klijent odgovori otprilike mogu vidjeti koliko osoba zapravo želi doći do nekog rezultata. Motivacija je zapravo najbitnija u svemu tome, naravno uz pametno isplaniran trening.

6. Tvoja pedantnost i odgovornost sigurno donosi dobre rezultate, možeš li nam otkriti svoje planove?

Sada se želim nastaviti educirati, stručno napredovati . Vjerujem da je to jedini ispravan put. Želim biti prepoznatljiv u svome radu i to je jedino što mi je bitno. Volim ići dan za danom, grabiti malim koracima i uživati u plodovima svog rada, a samim time će doći i krajnji cilj.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Aneta Armano Perak, mag. cin.

Magistra kineziologije, studirala na  Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerila skijanje, pronašla se u području edukacije i obrazovanja i promociji zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Iskustvo rada stjecala je kroz više godina kao trenerica sportskog penjanja te učiteljica skijanja, kako mlađih uzrasta i adolescenata tako i  djece s dijagnozama poput Downovog sindroma, ADHD- a i autizma, anoreksije, i kao trenerica u školi trčanja. Zanimanje za područje napretka edukacije i znanstveni rad oduvijek ju je privlačio, a postala je dio FIEP New Leaders grupe na poziv i time dobila priliku predstaviti sebe i svoj rad u Luxembourgu 2017. godine.
Vikendom je u pravilu na Bikčevićevoj pa se veseli vidjeti vas gore!

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...