fbpx

“Nove prilike se stvaraju, a Fitnes učilište nas redovito obavještava o natječajima za posao.” – Marko Peras

Simpatični čakovčanac Marko Peras instruktor je fitnesa u teretani, zaljubljenik je u outdoor aktivnosti i CrossFit. Prije par godina nije ni razmišljao o karijeri instruktora fitnesa, a sada uživa u svome poslu! Kako mu je hobi postao posao i način života i kakvi su njegovi dojmovi s nastave pročitajte u nastavku intervjua.

1. Marko, rekao si nam da je prije tvoj odlazak u teretanu bio većinom u zimskim mjesecima i da se tvoji ciljevi nisu puno razlikovali od većine drugih muškaraca tamo, niti si razmišljao da postaneš instruktor fitnesa tada. Možeš li nam malo ispričati što se promijenilo?

Prije nego što sam počeo trenirati CrossFit, brzo sam gubio interes za kontinuiranim vježbanjem. Moji su odlasci u teretanu uglavnom bili periodični, vezani uz određenu ekipu koja me „povukla“, a čim bismo ostvarili zacrtane ciljeve, prestali smo biti redoviti. Brzo sam dolazio do zasićenja monotonim vježbama pa mi je bilo teško prisiliti se na redovitost vježbanja. Tek sam na CrossFitu shvatio da mi zapravo odgovara dinamičniji tip treninga, odnosno trening natjecateljskog duha. Moj je napredak bio vrlo primjetan i brz, što me potaknulo na još veći trud i želju za ostvarenjem što boljih rezultata. Odlasci na trening počeli su me jako veseliti, velik dio dana razmišljao sam o određenim elementima, načinu na koji mogu poboljšati tehniku, tražio načine za povećanje izdržljivosti i slično.

2. Kažeš da si oduvijek više preferirao aktivnosti u otvorenim prostorima nego u zatvorenim, koji su benefiti vježbanja vani?

Vježbanje na otvorenom sviđa mi se zbog pozitivnog utjecaja prirode i svježeg zraka na moje tijelo i um. Budući da se ovakav tip vježbanja najčešće odnosi na timske sportove, još jedan benefit ovog tipa vježbanja je druženje s osobama s kojima dijelim interese. Osim toga, vježbanje na otvorenom u većini slučajeva ne zahtijeva nikakve rekvizite, već je dovoljna težina vlastitog tijela i sportska oprema. Bilo da se radi o trčanju, planinarenju, košarci ili „street workout“ vježbama, svatko ih može prilagoditi svojoj razini spreme i vremenu koje mu je na raspolaganju.

3. Ljubav prema fitnesu dogodila se kada si na preporuku supruge upoznao CrossFit, treninzi su ti se jako svidjeli. Što te najviše privuklo u tom sportu?

CrossFit me potaknuo na pomicanje vlastitih granica. Shvatio sam da mi mnogo znači kada imam uzor i kada vježbam u okolini koja me potiče da budem brži, jači i izdržljiviji. U ovom tipu treninga svatko mora upoznati svoje granice, naučiti kada treba skalirati, a kada je trenutak za traženje novih maksimuma. Jedni druge hrabrimo, potičemo na završavanje zadataka unutar zadanog vremena, dajemo savjete za što efikasniju tehniku izvođenja elemenata i drugo.

4. CrossFit je sport koji ima svoje prednosti i mane. Iz svog iskustva, što bi bile prednosti , a što mane za rekreativca?

Prednosti uključuju brzi napredak u području mišićne i aerobne izdržljivosti, dinamičnost i raznolikost vježbi te korištenje temeljnih obrazaca kretanja koji olakšavaju obavljanje svakodnevnih poslova. CrossFit obuhvaća razne vrste vježbi: od powerliftinga, olimpijskih dizanja i gimnastičkih disciplina, do vježbi koje se mogu izvoditi samo težinom vlastitog tijela. Upravo taj širok raspon disciplina čini ga dinamičnim i izazovnim sportom. Međutim, to znači da obuhvaća velik broj kompleksnih vježbi, brzih pokreta te vježbi s velikim težinama kod kojih je potreban dodatan oprez kako ne bi došlo do ozljeda.

5. Završio si Fitnes učilište, postao fitnes instruktor u teretani. Možeš li nam reći kako si se uopće odlučio upisati Učilište i kakvi su dojmovi nakon edukacije, otvaraju li se nove prilike?

Prije svega, želio sam naučiti nešto više o samom ljudskom tijelu, mišićima, zglobovima i pravilnom načinu izvođenja vježbi. Htio sam osvijestiti samog sebe o dobrim i lošim obrascima kretanja, tako da kasnije svoje iskustvo mogu podijeliti s drugim ljudima. S veseljem sam dolazio u Zagreb na sva predavanja. Predavači su se maksimalno trudili prenijeti nam svoja znanja i iskustva, te nemam ništa drugo nego riječi hvale za sav njihov trud. A tu su bili i odlična ekipa i atmosfera tijekom cijelog školovanja. Nove prilike polako se stvaraju. Osim toga, Fitnes učilište nas redovito obavještava o otvorenim natječajima za posao.

6. Za kraj, kakvi su planovi za budućnost, imaš li nekih neostvarenih želja?

Sa sobom nosim jedno pozitivno iskustvo i stečeno znanje, te želju za daljnjom edukacijom. Volio bih upisati tečaj za CrossFit trenera, te steći certifikat u navedenom području kako bih jednog dana mogao voditi ovu vrstu treninga.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...