fbpx

“Pilates mi se svidio na prvu jer je istovremeno i jednostavan i kompleksan” Martina Štefančić, instruktorica Pilatesa

Martina Štefančić zaljubila se u Pilates čim je uvidjela sve njegove prednosti i maksimalnu prilagodljivost različitim skupinama vježbača. Što je prethodilo Pilatesu i edukaciji na Fitnes učilištu te što Martinu tek očekuje, pročitajte u intervjuu:

1. Od malih nogu si u pokretu i rano si postala svjesna važnosti i prirodnosti pokreta za ljudsko tijelo. Možeš li nam malo ispričati čime si se sve bavila, u koju aktivnost si se najviše zaljubila i kako je to utjecalo na tvoje odrastanje?

Sve je počelo ritmikom u vrtiću. Ta ritmika je bila priprema za step u kojeg sam se potpuno zaljubila u osnovnoj školi. Nažalost, zbog malog problema s koljenom, napravila sam pauzu u stepu i više razrede osnovne škole provela rekreativno plivajući. U osmom razredu sam se vratila stepu, sada uz show dance i nastavila do kraja srednje škole. Na fakultetu sam, usklađujući sve obveze, nastojala nikako ne zanemariti kretanje pa sam krenula na suvremeni ples koji me doveo u konačnici i do Pilatesa, funkcionalnog treninga, planinarenja… Uz sve navedeno, shvatila sam što znači da smo stvarno stvoreni za pokret i koliko je važno živjeti tu stvarnost. U tom pokretu sam i puno putovala, sudjelovala na različitim europskim i svjetskim natjecanjima, upoznala različite vrste trenera i najvažnije, stekla prijatelje za cijeli život.

2. Upisala si studij nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Je li odabir studija možda bio povezan s ljubavlju prema tjelesnoj aktivnosti i zdravom načinu života?

Zapravo znatiželja. Nikada nisam bila opterećena s time što jedem. Nekako sam se pridržavala našeg kućnog pravila da jedemo umjereno i raznoliko, a potreba da saznam više o tome i oblikujem vlastiti životni stil doveo me i do današnjeg studija. Mislim da ništa nije slučajno. J

3. Kako i kada si se upoznala s Pilatesom? Što te najviše privuklo tom obliku vježbanja? Kako se Pilates uklopio u tvoj dotadašnji život?

U trenutku kada mi se raspored predavanja na fakultetu značajno izmijenio, više se nisam mogla baviti plesom, a ničime se ne baviti nikako nije bila opcija. I tako se pojavila ideja o Pilatesu pa sam otišla na jedan probni sat, ostala i – evo me tu kod vas. Pilates mi se svidio na prvu jer jeistovremeno i jednostavan i kompleksan, a maksimalno prilagodljiv različitim ciljevima polaznika (pogotovo u slučaju ozljeda…) te, naravno, efikasan.

4. Što te potaknulo na upis Fitnes učilišta? Jesi li zadovoljna stečenim znanjem? Je li bio problem uskladiti sve obveze s nastavom na Učilištu?

Svjesna sam da živjeti kretanje nije izgledati dobro za jedno godišnje doba, nego je i više nego poželjna svakodnevna navika. No, u svemu tome može se dogoditi pad koncentracije, nespretan korak i u konačnici ozljeda. Mislim da je upravo znanje presudno u sprječavanju ozljeda, ali i u rehabilitaciji. To znanje mi je nedostajalo. Tako sam došla na Dan otvorenih vrata Fitnes učilišta i nakon prezentacije sadržaja programa – odlučila da je to ono što želim naučiti i prijavila se. S obzirom na održavanje nastave vikendom i mogućnošću odabira termina za praksu tijekom tjedna, nisam imala nikakvih poteškoća s usklađivanjem obveza Učilišta i fakulteta. Baš naprotiv, jedno me motiviralo za drugo i obrnuto.

5. Sada kada si službeno instruktorica Pilatesa, možeš li nam malo približiti svoje poglede na Pilates i kako općenito vidiš zdravo i funkcionalno tijelo kroz holistički pristup?

Zdravo i funkcionalno tijelo je za mene ono koje je sposobno na siguran način, uz kontrolu pokreta, izvoditi sve kretnje koje je naumilo. Uz to, energiju dobiva iz nutritivno bogate hrane pa se već tu prevenira puno zdravstvenih poteškoća, a pritom se osoba u tom tijelu osjeća dobro – i mentalno i fizički. Sve skupa mora biti znanstveno utemeljeno i prilagođeno pojedincu. To je ono što ću nastojati prenijeti dalje i kao instruktorica, a Pilates je za to odličan.

6. Kakvi su tvoji planovi za budućnost? Planiraš li povezati svoju primarnu struku s Pilatesom?

Sada nastavljam s fakultetom sretna što imam i pogled iz druge perspektive. Osobno mi jako puno znači što mogu spojiti svoja znanja u jednu cjelinu. Smatram da takav pristup jednog dana omogućava bolji uvid u stanje nas samih te budućih polaznika, a samim time i napredak u radu na više razina.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi