fbpx

PILATES – saveznik za kvalitetniji život

Joseph H. Pilates je rekao ”Um je ono što izgrađuje tijelo”. Danas, nakon mnogo godina razvoja njegove tehnike, poznajemo snažan i zanimljiv pristup zdravlju i fitnesu koji podrazumijeva tijelo i um kao cjelinu i koja se uklapa u 21. stoljeće.

Današnji čovjek provodi cijeli dan u fleksiji. Sjedi u uredu, tipka na mobitel, čita i gleda tv u pogrbljenom položaju… Kao instruktori Pilatesa moramo prepoznati koju potrebu ima taj čovjek/vježbač i to mu pružiti kroz tjelesnu aktivnost. Bilo da je to potreba za boljom posturom, prevencija kardiovaskularnih bolesti, početak vježbanja nakon rehabilitacije, smanjenjem potkožnog masnog tkiva, nužno je da imamo odgovor u smislu treninga.

Sve dobrobiti koje pruža tjelesna aktivnost pružit će i Pilates.

U posljednjih desetak  godina Pilates se znatno razvio i postao sastavni dio programa sportskih klubova – zadovoljavajući potrebe rekreativaca, profesionalnih sportaša, rehabilitirajućih pacijenata, pa čak i djece, koji ga uklapaju u svoju redovitu fitnes rutinu. U osnovi, svatko tko želi vitko, snažno i zdravo tijelo za cijeli život može prakticirati Pilates.

PILATES METODA vrlo često poznata kao sistem vježbanja u kojem se ”misli”. Velika pažnja posvećuje se pravilnom disanju, centriranju, kontroli pokreta i tehnici. Angažira sve mišićne skupine istovremeno kroz kontinuirano i fluidno kretanje, s osobitim naglaskom na jačanje i stabiliziranje tzv. ”cora” (abdominalnih mišića, mišića leđa i mišića zdjeličnog obruča).

Jedan od osnovnih principa Pilatesa je i balans svih mišićnih grupa u tijelu tako da niti jedna mišićna grupa nije preangažirana niti preopterećena i tijelo djeluje kao jedan učinkovit sustav kako u sportu tako i u svakodnevnim aktivnostima.

Jednako je važno shvatiti da izvođenje Pilatesa može biti izazov i zahtjeva predanost, kao i da su dobrobiti ovakvog načina vježbanja mnogobrojne. Uključuju povećanje jakosti mišića bez dobivanja mase, razvijanje mišića koji sudjeluju u potpori kralježnice, učenje kontroliranog disanja. Neka istraživanja potvrđuju i pozitivan utjecaj na respiratorni sustav. 20-30% odraslih osoba u Europi suočeno je sa nekom vrstom bolova koštano-zglobnog sustava a prednjači križobolja. Mnoga istraživanja potvrđuju vrijednost Pilates metode u rješavanju ovih tegoba. Pilates će podići vašu razinu energije, osloboditi vas fizičkih i mentalnih napetosti i izazvati osjećaj svježine i mirnoće.

Evo još nekih dobrobiti:

  • POVEĆAVA ENERGIJU

Kada se bavite aktivnošću koju volite luče se endorfini što uzrokuje osjećaj zadovoljstva i poletnosti. No, ako su vaše misli “negdje drugdje” dok vježbate, nećete imati taj efekt.

  • UKLANJA NAPETOST I SMANJUJE RAZINU STRESA

Svi smo čuli za ”borba-bijeg” odgovor kada se nalazimo u stresnim ili opasnim situacijama. U tim trenucima naše tijelo ispušta stres hormone kako bi odreagirali kada dođe do vrhunca situacije. Ali iz auta u gužvi ne možemo pobjeći a šefa ne možemo udariti kada nas razljuti. Mi to sve potiskujemo i pokušavamo se nositi s time. Rezultat je hipertenzija, spazam u mišićima, bol i umor.

Pilates treninzima ćete istegnuti i opustiti mišiće a mnogi instruktori koriste i druge razne metode kao što je tehnika miofascijalnog oslobađanja.

”Tijelo slobodno od tenzija i umora je idealno prirodno sklonište za uravnotežen um, sposoban za suočavanje s problemima koje nameće svakodnevica.”
~Joseph Pilates

  •  POVEĆAVA JAKOST ABDOMINALNIH MIŠIĆA KOJI SLUŽE KAO POTPORA CENTRALNOM DIJELU TIJELA

Pilates koristi vježbe kojima se optimalno aktiviraju dubinski mišići trupa koji će svojom koaktivacijom dovesti do zdravijeg držanja a u konačnici i do bolje pokretljivosti i funkcionalnosti cijelog tijela.

  • POBOLJŠAVA RAVNOTEŽU, KOORDINACIJU I CIRKULACIJU

S obzirom da su Pilates vježbe kompleksne, imaju širok spektar utjecaja. Gotovo u svakoj vježbi traži se koordiniranost ekstremiteta, angažman cijelog tijela što naravno rezultira boljom prokrvljenosti i ostalim pozitivnim učincima na kardiovaskularni sustav.

  • POBOLJŠAVA POSTURU

Naglašavanjem stabilizacije trupa, simetrijom  u izvedbi vježbe, angažman mišića koji i jesu odgovorni upravo za naše uspravno i pravilno držanje, dobit ćemo vježbača koji malo pomalo ostaje bez bolova i nastavlja s pravilnijim obrascima u svakodnevnom životu.

  • INDIREKTNO UTJEČE NA SMANJENJE POTKOŽNOG MASNOG TKIVA

Potkožno masno tkivo se smanjuje ako je naša potrošnja kalorija veća od kalorijske vrijednosti unesene hrane. Potrošnju pospješujemo ako se bavimo tjelesnom aktivnosti koja nam predstavlja napor. Zato je bitno pratiti napredak naših vježbača i uskladiti razinu opterećenja koju stavljamo pred njih. Nekoliko istraživanja potvrđuje utjecaj Pilates metode na sastav tijela kod žena srednje i starije dobi.

  • MOŽE SE PRILAGODITI SVIMA, OD REHABILITACIJSKIH PACIJENATA DO VRHUNSKIH SPORTAŠA

Zbog podjele vježbi na osnovne, srednje i napredne, Pilates metoda se može prilagoditi svima. Do nedavno je Pilates metoda bila korištena samo u terapijske svrhe no danas svjedočimo sve većoj popularizaciji Pilatesa u pripremi sportaša. Nudi im svima potrebnu stabilnost trupa koja je neophodna u svakom sportu, kao i jakost, fleksibilnost i pokretljivost. Idealna je nadopuna kondicijskoj pripremi.

  • PILATES POBOLJŠAVA PAMĆENJE I RAD MOZGA

Dugo se vjerovalo da smo rođeni sa određenim brojem stanica mozga, no danas znamo da mozak može stvoriti nove stanice i tako spriječiti propadanje mozga. Osobe u kanijim 20-im počinju gubiti po 1% hipokampusa, dio mozga zadužen za memoriju i kognitivne funkcije. Nekoliko istraživanja je dokazalo da vježbanje i to metodama Pilatesa ili Yoge koje koriste vježbe disanja i opuštanja, pomaže u stvaranju novih stanica i kognitivnim sposobnostima.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi