fbpx

Pilatesom do mentalnog i fizičkog zdravlja

Užurbani način života s puno stresa kojemu smo danas skoro svi izloženi uzrokuje starenje i prijevremeno trošenje zglobova i kostiju. Također zbog nedovoljnog kretanja, te određenih položaja u kojima se nalazimo tijekom radnog vremena (zavisno od radnog mjesta) i repetitivnih radnji, tijelo djeluje asimetrično i stvaraju se razni disbalansi na tijelu koji su uzrok mnogim ozljedama i problemima koji se javljaju vezano za našu kralježnicu.

Tjelesna aktivnost je odavno priznata kao učinkovit način za rješavanje stresa i poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja. A danas se zahvaljujući mnogim istraživanjima zna kako tjelesna aktivnost prevenira mnoge kronične nezarazne bolesti. Tijelo, da bi uspješno funkcioniralo tijekom obavljanja svih zadatka u danu, mora biti dovoljno snažno i zdravo, odnosno lokomotorni sustav čovjeka trebao bi djelovati kao jedan učinkoviti sustav.

Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti biti će od koristi ne samo fizički, nego i mentalno. Pilates nije iznimka. U stvari, Joseph Pilates, osnivač Pilates, vjerovao je da su fizičko i mentalno zdravlje isprepleteni. Kao rezultat toga, načela cijele metode koncentracija, kontrola, centriranje, disanje, usklađivanje pravilnog držanja (posture), slijed, preciznost, izdržljivost, opuštanje – odnose se na  pozitivne učinke koji se mogu osjetiti na tijelu i unutar njega. Budući da nas Pilates uči kontroli i ravnoteži tijela i uma, često s naglaskom na kvalitetu pokreta, a ne kvantitetu, u jednom treningu dobivamo i fizički i mentalni aspekt vježbanja.

”Body and mind” metode ili programi vježbanja vuku korijene iz yoge i tai chi-a. Tako je i Pilates prepoznao benefite koje nose. Fokus u tim metodama je pokretom doći krajnjeg cilja, meditacije. Vrhunskom kontrolom pokreta te osvještavanjem cijelog tijela dovodimo um pa i ostatak organizma u stanje homeostaze (ekvilibriuma) i pogodujemo mnogim tegobama koje su česte u današnjem svijetu. Znanost je i potvrdila na koja stanja i bolesti sve možemo pozitivno utjecati ovim tipom tjelesne aktivnosti: nepravilan krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, diabetes tipa II, astma, artritis, bolovi u kralježnici, sindrom karpalnog tunela, smanjuje razinu kortizola i anksioznost, itd.

U Pilatesu su pokreti kontrolirani i prije svega je fokus na trup (eng. core) (abdominalni mišići, mišići leđa i mišići zdjeličnog obruča)  kako bi se izgradilo tijelo koje je čvrsto, fleksibilno i izdržljivo. Stoga je i logično da je rezultat istraživanja (2009. Altan i sur.) utjecaja Pilates vježbanja s educiranim instruktorom, na fibromialgiju pokazao kako tri sata tjedno, dvanaest tjedana, uvelike pomaže u tom bolnom sindromu. Nažalost svjesni smo da se prekidom tjelesne aktivnosti i opuštanjem mišića bolovi vraćaju.

Najpopularniji oblik Pilatesa je tzv. Mat Pilates ili Pilates na prostirci gdje se izvode serije pokreta s ili bez dodatnih malih rekvizita (male i velike lopte, štapovi, ručni utezi i sl.). Drugi oblik su vježbe na profesionalnim Pilates spravama koje služe da bi se olakšala ili otežala izvedba, zavisno od cilja koji se s vježbačem želi postići (rehabilitacijske svrhe, kondicijska priprema vrhunskih sportaša i sl.). Sve više profesionalnih sportskih klubova i sportaša prepoznalo je prednosti i važnost uvođenja Pilates vježbanja u svoju kondicijsku pripremu. Bez obzira na to što ti sportaši posjeduju zavidnu kondiciju, izdržljivost i snagu, nažalost jakost njihovog trupa često podbaci.

Mnogo puta vježbači imaju tendenciju da usredotoče svoje napore samo na kardio trening. Imajući na umu sljedeće – koja je svrha vježbanja ako se ne potroši velika količina kalorija? Ovakav način razmišljanja je potpuno pogrešan! U stvari, naše tijelo treba kombinaciju kardio treninga i treninga snage kako bi se potpuna promjena na tijelu dogodila, te si ograničavanjem samo na kardio treninge radimo protuuslugu.
Pilates je odličan izbor, jer u jednom treningu dobivamo jačanje i oblikovanje mišića, ali i ispravljamo disbalanse i poboljšavamo cjelokupnu posturu (držanje) tijela. PILATESOM se također povećava snaga abdominalnih mišića koji služe kao potpora centralnom dijelu tijela, te time jačamo svoju kralježnicu i činimo je fleksibilnom.

Neagresivan je te je kao takav odličan kao sredstvo za uklanjanje stresa.  Ako povedete računa o zdravoj prehrani i uključite u svoj fitness režim i  kardio vježbe, Pilatesom ćete u nekoliko tjedana  preoblikovati tijelo, a vašu kralježnicu pokretljivom i zdravijom, te samim time i poboljšati vaše držanje i cjelokupnu posturu i izgled tijela, te kvalitetu samog življenja.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi