fbpx

“Predavanja na Fitnes učilištu potaknula su nas da razmišljamo o svakom budućem klijentu kao o pojedincu sa svojim specifičnim potrebama” Intervju by Martina Perković

Martina Perković ponosna je vlasnica svih državnih rekorda u powerliftingu u kategoriji do 52 kg. Kako ju je put doveo na Fitnes učilište i kakva su njezina iskustva promocije tjelesne aktivnosti, između ostalog i “dizanja utega”, u maloj sredini, pročitajte u intervjuu!

1. Fitnesom se baviš već 6 godina. Kako je izgledao tvoj put prema fitnesu? Što te najviše privuklo u tom svijetu?
Kao dijete bila sam dosta aktivna u sportskim aktivnostima, posebno u nogometu, koji volim dandanas. Ipak, kao odrasle ljude počinju nas okupirati obaveze i fizička aktivnost često padne u drugi plan. U 21. godini počela sam se osjećati tromo i nezadovoljno, prije svega svojom kondicijom, pa sam se počela baviti bodyweight intervalnim treninzima kod kuće. Zatim sam krenula na raznorazne grupne programe. Sve mi je bilo dobro, dokle god treniram, ali prije 3 i pol godine iskreno sam se zaljubila. Krenula sam u teretanu, u kojoj sam ubrzo počela i raditi i strašno sam zavoljela slobodne utege, posebno šipku. Powerlifting je s vremenom postao logičan izbor te sam se prije manje od 2 godine priključila Powerlifting klubu Šibenik.

2. Možeš li nam malo opisati kako si se pronašla u powerliftingu? 
Na ideju da se okušam u tom sportu zapravo nisam došla sama, već na poziv prijatelja koji je i osnovao klub u Šibeniku. Ubrzo sam zavoljela taj sport i ekipu u klubu. Svaki sport zahtjeva odricanje i samodisciplinu ako želite postići rezultate. Osobno mi je powerlifting pomogao razviti mentalnu snagu i fokus na ostvarenje osobnih ciljeva. Danas mogu reći da sam ponosni vlasnik svih državnih rekorda u kategoriji do 52 kg.

3. Ostvarila si brojne uspjehe u powerliftingu te cijelo vrijeme nastojiš „popularizirati“ dizanje utega, posebice za žensku populaciju koja u dosta slučajeva ima određenu averziju prema toj vrsti vježbanja. Kako tvoja okolina reagira na to? Koliko je (bilo) teško u manjoj sredini „osvanuti“ s jednom takvom aktivnosti?
Okolina reagira svakako. Žene je općenito teško “dobiti” kad su u pitanju neke nekonvencionalne metode u bilo čemu. Rekla bih da je možda najteže uvjeriti ih da probaju. Zapravo, dizanje utega jedan je od najstarijih sportova na svijetu- i utezi ne lažu. Nedostaje li vam jakosti i snage, ili možda opseg pokreta zbog manjka mobilnosti te razne kompenzacije, trening s utezima prisilit će vas da se uhvatite u koštac s tim problemima. Kad uspijete uvjeriti klijenta da će mu takav trening poboljšati zdravstveni status, estetiku i očeličiti karakter, pridobili ste ga za cijeli život.

4. Iako već neko vrijeme vodiš treninge, svejedno si se odlučila formalizirati svoje znanje i za to si izabrala Fitnes učilište. Što te primarno potaknulo na upis? Kako si čula za Fitnes učilište?
Ranije spomenuti kolega iz powerlifting kluba bivši je polaznik Učilišta. Također, moja kolegica Diana Čala Baraka iz naše male fitnes udruge polaznica je Učilišta, i to dva programa. Ona je ekspert za ples i Pilates, a i sama se rado uhvati utega. Znala sam da i ja svoje znanje moram okruniti diplomom pa sam odabrala isti put.

5. S obzirom na to da si na Fitnes učilište došla s određenom količinom iskustva, predznanja i formiranim stavovima, kako se i na koji način sadržaj ponuđen na nastavio „uklopio“ u tvoj postojeći koncept i koliko ti je sve usvojeno pomoglo u daljnjem radu?
Poznavanje anatomije, tehnike vježbi s utezima i osnova prehrane zasigurno je pomoglo. Ono što je na mene ostavilo najveći utisak su predavanja s praktične nastave. Smatram ih vrijednima jer su nas potaknula da razmišljamo o svakom budućem klijentu kao o pojedincu sa svojim specifičnim potrebama. Zdravlje ljudi danas je jako ugroženo. Sedentarni posao i općenito način života narušava njihovu posturu i lišava ih pravilnog izvođenja osnovnih obrazaca kretanja na svakodnevnoj bazi. Na nama je velika odgovornost kroz trening im pružiti mogućnost da žive bezbolnim načinom života. To je po meni smisao mog posla.

6. Možeš li s nama podijeliti koji savjet (posebice dio vezan za implementiranje određene vrste aktivnosti u manju sredinu i način nošenja s potencijalnim predrasudama) i buduće planove o svom profesionalnom i osobnom razvoju?
Moj savjet je ostati vjeran sebi i svojim uvjerenjima i gledati kako poboljšati sebe i svoje vještine. To uvijek ostavlja dobar dojam.
Premda sam zamrznula aktivno bavljenje powerliftingom zbog raznih obveza, čučanj, bench i deadlift uvijek će imati počasno mjesto u mojoj rutini na treninzima.
A što se mog posla u fitnesu tiče, e tu sam tek počela!

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi