fbpx

Stope ozljeda u sportu

Svaki trening koji je usmjeren prema poboljšanjima u sposobnostima i osobinama najčešće je i visoko intenzivan. Takav trening sa sobom nosim i određene rizike. Pretreniranost i ozljede su zasigurno dva najveća. Isto kao pretreniranost, i ozljede se mogu klasificirati kao akutne i kronične. Cilj ovog bloga je dati uvod u temu ozljeda u sportu i njihovu učestalost ovisno o aktivnosti.

Nastanak ozljede

Do ozljede dolazi povezivanjem nekoliko različitih faktora. Prvo dolazi do umora, uslijed umora narušava se kinematika pokreta, s narušenom kinematikom pokreta dolazi i do manjka kontrole u pokretu što na kraju dovodi do ozljede.

Stopa ozljede u sportu

Stopa ozljede se najčešće izražava kao frekvencija ozljede na 1000 sati treninga. Na primjer, 5 ozljeda tijekom 1000 sati treninga.

CrossFit

Često se ističe kako je CrossFit aktivnost koja ima veliku korelaciju s raznim ozljedama. Uistinu, takva visokointenzivna aktivnost može imati velik rizik od ozljeda pogotovo kada je riječ o početnicima.

Jedno zanimljivo istraživanje o stopama ozljeda u CrossFitu provedeno je putem anketnog upitnika. Od ukupnog uzorka od 132 osobe njih 97 je prijavilo da su iskusili neku od ozljeda tijekom treninga. Što je 73,5% od ukupnog uzorka. Istraživači su dobili podatak da se 3 ozljede dogode tijekom svakih 1000 sati treninga. Najčešće prijavljene ozljede bile su ozljede ramena i kralježnice.

Stopa ozljeda za CrossFit je slična i za druge visokointenzivne aktivnosti kao što su: powerlifting, weightlifting, gimnastika i ragbi.

Strongman

Vjerujem da svatko tko je gledao barem jedno strongman natjecanje je mogao vidjeti koliko su njihove natjecateljske aktivnosti zahtjevne. Bacanje bačvi, guranje kamiona i slično. Svatko bi se zapitao koliko se često jedan strongman natjecatelj ozljedi?

Windwod i sur. (2014) su na uzroku od 213 strongman natjecatelja ispitali učestalost i područje ozljeda. Kakve podatke su dobili? Čak njih 82% prijavilo je da doživi barem jednu ozljedu godišnje. A prosjek ozljeda koji se dogodi je 5.5 po 1.000 sati treninga. Najčešće ozljede su:

 • Puknuća mišića (38%)
 • Puknuća tetiva (23%)
 • Ozljede donjeg dijela leđa (24%)
 • Ozljede ramena (21%)

Bodybuilding

Siewe i sur. (2014) istraživali su stope ozljede kod bodybuildera. Prikupljeni podaci su bili od 71 bodybuildera. Iako je i bodybuilding sport koji uključuje trening s vanjskim opterećenjem ozljede u njemu su veoma rijetke. Istraživači prijavljuju stopu ozljeda od 0.24 za svakih 1000 sati treninga.

Powerlifting

Keogh i sur. (2006) su istraživali stope ozljede u powerliftingu. Uzorak ispitanika se sastojao od 82 muškaraca i 19 žena. S obzirom na to koliko je trening u powerliftigu je intezivan ne iznenađuje stopa ozljeda 4.4 za svakih 1000 sati traininga. Najčešće ozljede su ozljede:

 • Ramena (36%)
 • Donji dio leđa (24%)
 • Lakat (11%)
 • Koljeno (9%)

Rad navednih istraživača pokazuje nešto veću stopu ozljeda u odnosu na druge radove rađene s powerlifterima. Usporedba s drugim radovima pokazuje još nižu stopu ozljeda među powerlifterima (2.2 za svakih 1000 sati treninga).

Stopa ozljeda prilikom bilo kojeg sporta koji uključuje trening s opterećenjem nije toliko velika kao u nekim drugim sportovima. Veća stopa ozljeda je generalno u timskim sportovima i u sportovima izdržljivosti (npr. tiratlon).

Za kraj u tablici pogledajte najčešće ozljede u nekim od najpopularnijih sportova prema Hoffman (2012).

Literatura

1. Hak PT, Hodzovic E, Hickey B. The nature and prevalence of injury during CrossFit training. J Strength Cond Res. 2013

2. Hoffman Jay R. NSCA guide to program design. Human Kinetics 2012

3. Keogh J, Hume PA, Pearson S. Retrospective injury epidemiology of one hundred one competitive Oceania power lifters: the effects of age, body mass, competitive standard, and gender. J Strength Cond Res. 2006 Aug;20(3):672-81.

4. Siewe J, Marx G, Knöll P, Eysel P, Zarghooni K, Graf M, Herren C, Sobottke R, Michael J. Injuries and overuse syndromes in competitive and elite bodybuilding. Int J Sports Med. 2014 Oct;35(11):943-8.

5. Winwood PW, Hume PA, Cronin JB, Keogh JW. Retrospective injury epidemiology of strongman athletes. J Strength Cond Res. 2014 Jan;28(1):28-42.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Jozo Grgić, mag. cin.

Magistar kineziologije s umjerenjem iz kondicijske pripreme sportaša i doktorand na Victoria University u Melbourneu. Autor je utjecajnih svjetskih znanstvenih i stručnih radova u području kineziologije s fokusom na mišićnu hipertrofiju i utjecaj kofeina na sportsku izvedbu. Od 2015. godine zaposlen je na Fitnes učilištu.

Povezani blogovi

 • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

 • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

 • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...