fbpx

“Svakodnevno ostvarujem niz malih pobjeda na putu do cilja koji za mene znači uspjeh” Andro Cerović instruktor fitnesa u teretani

Andro Cerović u sportu je cijeli život. Isprobao je puno sportova, a spletom okolnosti upoznao se s fitnesom, pronašao se i shvatio čime se želi u životu baviti. Više o Andru pročitajte u intervjuu:

1. Do sada si se okušao u brojnim sportovima, ali ipak si se na kraju okrenuo fitnesu. Možeš li s nama podijeliti kako je tekao tvoj put ka fitnesu? Što te posebno privuklo da se kreneš razvijati u tom smjeru?

Istina, probao sam sigurno desetak sportova u životu i najdulje se zadržao u rukometu. Uz prekrasna iskustva poput putovanja, raznih poznanstva, a naravno i sportskog okruženja, sportskog duha, borbenosti itd. Stekao sam i iskustvo nekoliko ozljeda od čega je jedna bila ozbiljnijeg tipa. Radilo se o prijelomu desne potkoljenice na nezgodnom mjestu, blizu gležnja i oporavak je zahtijevao više od samog mirovanja i gipsa. Nakon odrađenih terapija, fizioterapeuti su mi preporučili jednog trenera u obližnjem fitnes centru u Rijeci. Prvi dojmovi vježbanja u teretani su bili izvrsni, vrlo brzo sam krenuo proučavati fitnes i sportove vezane uz fitnes a posebno mi se svidio powerlifting. Ljudi  koji dugi niz godina treniraju pametno i pravilno s tendencijom razvoja jakosti zbilja imaju nevjerojatne vještine i odlučio sam da i ja želim biti sposoban savladavati takav teret sa svojim tijelom.

2. Slična situacija bila je i na tvom obrazovnom putu. Studirao si na tri potpuno različita fakulteta. Što si naučio iz tog iskustva i koliko ti je teško bilo pronaći ono što uistinu voliš i želiš raditi?

Moglo bi se reći da sam se dugo vremena tražio na svom obrazovnom putu. Nisam bio siguran što želim i činjenica da me čeka 30-40 godina rada na istom radnom mjestu za koje sam obučen me pomalo strašila. Čitajući knjige o psihologiji uspjeha, slušajući razne svjetske motivacijske govornike spoznao sam da taj odabir naprosto mora biti nešto zbog čega čovjek zaboravi da nije jeo niti spavao, sve upućuje na to da je to jedini način da se ostvare visoke ambicije. Definirao sam svoj cilj i svakodnevno ostvarujem niz malih pobjeda na putu do cilja koji za mene znači uspjeh.

3. I tako te put doveo na Fitnes učilište. Kako je došlo do te odluke? Gdje si čuo za Fitnes učilište i što je presudilo odabiru?

Jedan od fakulteta na kojem imam završenu prvu godinu je, između ostalih, i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Bez obzira na to što me životni put odveo u drugom smjeru, zadržao sam poznanstva s nekoliko ljudi s moje godine pa sam tako u razgovoru s jednim prijateljem čuo za Fitnes učilište. U kratkom roku sam putem Interneta istražio o čemu se točno radi i odlučio upisati program osposobljavanja za instruktora fitnesa u teretani. Mogao bi reći da je odabiru presudila činjenica daje fitnes zbilja nešto čime se želim baviti u životu, a sve što se dalo pronaći na Internetu o samom učilištu je zbilja bilo atraktivno i puno riječi hvale.

4. Koliko si zadovoljan završenim programom osposobljavanja za instruktora fitnesa u teretani? Jesu li novostečena znanja promijenila tvoj odnos prema treningu i trenažnom procesu?

Diploma kao objekt meni osobno i ne predstavlja veliku stvar, ali novostečena znanja svakako. Fitnes učilište mi je otvorilo bezbroj vrata i horizonte. S nekim stvarima sam se već susreo i produbio znanje o istome uz pomoć izvrsnih predavača, a mnoga područja tj načine treniranja još uvijek proučavam, sve zahvaljujući interakciji s Fitnes učilištem i brzom i kvalitetnom prenošenju informacija koje me interesiraju.

5. Koji je tvoj omiljeni tip treninga? Jesi li pronašao optimalnu formulu za svoje ciljeve i mogućnosti?

U svojim treninzima nastojim istovremeno raditi na svim segmentima fitnesa. Definitivno se želim razvijati na zdrav i siguran način u vidu jakosti, snage, izdržljivosti, aerobnih sposobnosti, itd., ali naravno svaka individua je u nečemu bolja, a razlog tome je najčešće posvećenost. Pa tako moja preferencija je trening jakosti i najviše se orijentiram prema tome i mogu sa zadovoljstvom reći da napredujem iz mjeseca u mjesec izvrsnim tempom.

6. Ne planiraš stati s obrazovanjem u području zdravlja i fitnesa. Možeš li s nama podijeliti svoje planove za daljnji razvoj, ali i posao?

Trenutačno imam u planu raditi jednu akademsku godinu jer, naravno, iskustvo u radu s ljudima ne može škoditi, dapače, cijenim svaku priliku koju dobijem. Daljnji planovi i ambicije me vode u inozemstvo na studije u vidu “sports and science”, “sports and nutrition”. Nekoliko izvrsnih sveučilišta je u planu, ali znat ću više koje mi najviše odgovara kada riješim proces i zahtjeve upisa na svakom od njih, a u međuvremenu ću se, osim fitnesu i zdravlju, posvetiti i usavršavanju engleskog jezika.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...