fbpx

Svestranost – neiscrpan izvor motivacije i put ka stalnom napretku Kristian Pintar

Kristian je ”konkretna” osoba što ćete shvatiti iz njegovih odgovora. Uvijek spreman, s ciljem, planom. Isto tako je ciljano došao na Fitnes učilište i završio edukaciju za instruktora fitnesa u teretani i u nepunih mjesec dana nakon završnog ispita dobio ponudu za posao. Kod njega nema slučajnosti. Pročitajte više o Kristianu.

1. Kristiane cijeli život ste u sportu, s naglaskom na borilačke vještine. Kako je došlo do toga, kojim ste se sportovima sve bavili?

U prvom razredu osnovne škole roditelji su me upisali na Karate i od tog dana rodila se velika ljubav prema borilačkim vještinama. Osim Karatea trenirao sam i druge borilačke vještine kao što su Kung Fu i Nanbudo, u kojem sam ujedno nositelj crnog pojasa 1. dan. Aktivno treniranje i sudjelovanje na raznim natjecanjima trajali su sve do odlaska na odsluživanje vojnog roka 2000. godine.

Nakon povratka iz vojske odlučio sam da je vrijeme za određene promjene i aktivnije sam počeo trenirati u teretani, baviti se kalistenikom, trčanjem, plivanjem i Capoeirom.

Eh da, Capoeira. Ipak nisam mogao pobjeći od borilačkih vještina. Srce ne pita.

2. Znači bili ste sigurni da je nastavak cjeloživotnih navika na Fitnes učilištu?

 Bavljenjem raznim sportovima u mojih 39 godina, širilo se i moje znanje o sportu i fitnesu općenito. Volim učiti o stvarima koje me interesiraju i jedan sam od onih koji čvrsto vjeruje da znanje mora biti dostupno svima. U trenutku kada sam osjetio i odlučio da je došlo vrijeme da dio svog znanja i ja prenesem na druge, znao sam da temelj toga mora biti diploma ustanove koja će kasnije biti prepoznata kako od mojih klijenata tako i od budućih poslovnih suradnika.

Jedan pogled na popis vrhunskih predavača i profesora na Fitnes učilištu te pozitivna iskustva polaznika bivših generacija, meni su bili dovoljni da novu stranicu u svome životu započnem upravo tamo.

3. Što mislite zašto je ljudima teško ustrajati u odlukama i kako vi to uspijevate?

Upornost, jasno postavljeni ciljevi i suočavanje s određenim izazovima koji će vas dodatno motivirati, po meni su tri ključna faktora za uspjeh u bilo kojem sportu. Bilo je uspona i padova kroz život, ali u svakom sportu kojim se bavim pred sebe uvijek postavim određene ciljeve i izazove, kako bi sav moj trud dobio smisao.

Samo za primjer, jedan od takvih nedavnih izazova bila je popularna utrka po stepenicama na 25. kat u neboderu Zagrepčanka, gdje sam osvojio 3. mjesto u svojoj dobnoj skupini. Dovoljna motivacija da iduće godine dođem još snažniji i izdržljiviji i možda postignem takav uspjeh i u ukupnom poretku.

Jesam li napomenuo da se trčanjem po stepenicama uopće ne bavim?

4. Da li su vam se preferencije prema treningu promijenile tijekom edukacije na učilištu?

 Ne bih rekao da su se promijenile. Slušanjem predavanja profesora na Fitnes učilištu iz raznih grana fitnesa i njihova životna iskustva, samo su bili potvrda da sam na dobrom putu. Biti svestran i baviti se bodyweight treninzima, treninzima sa slobodnim utezima i mnogim drugim oblicima fitnesa, ključ su da tako kažem “pametnog” treniranja. Ovakvim ćete pristupom baš kao i ja konstantno napredovati, osjećati se odlično, svakodnevno rušiti vlastite granice i ono najbitnije baviti se zdravstveno orijentiranim fitnesom, u kojem osobno nikada nisam doživio težu ozljedu.

5. Odmah po edukaciji dobili ste ponudu za posao. Mislite li  da je teško naći posao u ovoj struci trenutno u Hrvatskoj i ima li potrebe tražiti posao van granice?

 100% uspjeh na prijemnom ispitu i izmjeren visoki fitnes index pri upisu na Fitnes učilište, meni su bili potvrda prethodno stečenog znanja i moje fizičke pripremljenosti, dok je 100% uspjeh na završnom ispitu i diploma Fitnes instruktora u teretani svojevrsna potvrda mojih kompetencija ljudima oko mene.

Sav trud se nepunih mjesec dana nakon završetka školovanja isplatio i pružila mi se prilika koju nisam mogao odbiti. Dobio sam ponudu da radim kao trener u EliteFit-u, centru funkcionalnog fitnesa. Jednom od prvih i najboljih centara takve vrste u Hrvatskoj, čiji sam i ja član.

Uvjeren sam da u Hrvatskoj postoji sve veća potreba za stručnim i školovanim kadrom u fitnes industriji i smatram da nema potrebe tražiti posao van granica naše države. Činjenica da su moje kompetencije i stečena diploma bile prepoznate u tako kratkom roku, ide u prilog mišljenju u koje čvrsto vjerujem.

6. Svestrana ste osoba s puno planova i velikom ljubavi prema CrossFitu. Što Vam je želja za dalje?

 Oduvijek sam svestran u svemu, kako u privatnom životu tako i poslovno. Samim time je nekako logično da su me kroz razne faze života privlačili i razni sportovi.

Funkcionalni fitnes koji je moj trenutni fokus, ono je što zaokružuje cijelu priču moje svestranosti i koji daje smisao mojoj kompletnoj sportskoj karijeri. Uzmemo li elemente svih sportova kojima sam se bavio, dobit ćemo upravo ono čime se danas bavim. Da pojednostavnimo čitateljima, nazvat ćemo to popularnim nazivom Crossfit.

No ovo je tek početak jednog novog poglavlja u životu. Planova i ciljeva je jako puno. Želim se i dalje usavršavati u poslu koji radim. Weightlifting, Kettlebell i Crossfit level 1 trainer samo su neki od certifikata koji su zacrtani u bližoj budućnosti, a pokretanje vlastitog funkcionalnog centra, ili službenog Crossfit affiliatea trenutno su moj najveći dugoročni cilj.

Kristiana možete kontaktirati na:

[email protected]

091/512-0417

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi