fbpx

“Tjelesna aktivnost ima snažnu preventivnu, rehabilitacijsku i (re)socijalizacijsku funkciju” Intervju by Karmen Korda

Karmen Korda je polaznica koja je završila program usavršavanja za instruktoricu grupnog fitnesa uz glazbu. Dala si je vremena da se znanje „slegne“ i sada polagano kreće u provođenje treninga. No, naša priča s Karmen tu nikako nije gotova. Naprotiv tek je započela. Karmen se pridružila timu Fitnes učilišta i „usidrila“ se nekoliko metara od mene, za svoj radni stol. Još je jedan primjer da se trud isplati, a da se znanje cijeni. Tko je Karmen i kako je odlučila upisati učilište, pročitajte u nastavku.

1. Balet je dugo godina bio bitna stavka u tvom životu. Nedavno si završila studij socijalne pedagogije. Možda nekima logično ali reci kako je došlo do ideje o instruktorici grupnog fitnesa uz glazbu?

Klasičnim baletom sam se bavila gotovo 10 godina. Već sam u vrtiću krenula na balet i potpuno se zaljubila. Slobodno mogu reći kako je upravo to obilježilo moje odrastanje, a samim time i cijeli život. Balet je utjecao na to da mi tjelesna aktivnost pređe u naviku i da svoju svakodnevicu naprosto ne mogu zamisliti bez tjelesne aktivnosti. On mi je, također, razvio i sposobnost organizacije slobodnog vremena i života općenito, tako da mi nije bio problem na završnoj godini studija upisati još i Fitnes učilište. Dolaskom na faks u Zagreb otkrila sam grupni fitness, redovito pohađala različite oblike i vrste grupnih treninga i u jednom trenu mi je bilo jasno da je to nešto u čemu se moram okušati.

2. Tvoje kvalitete nisu prošle neopaženo na Fitnes učilištu pa si nedugo nakon edukacije postala dio tima. Sada kao socijalni pedagog i instruktorica fitnesa komentiraj s oba aspekta kako adekvatno pristupiti vježbačima kako bi im se osvijestila važnost tjelesne aktivnosti?

Uvijek povlačim paralelu između moje primarne struke i fitnesa. Važnost tjelesne aktivnosti naglašavam svakom prilikom. Po mom mišljenju ona ima snažnu preventivnu, rehabilitacijsku i (re)socijalizacijsku funkciju, a njeni benefiti su vidljivi u svim aspektima ljudskog života- biološkom, psihološkom i socijalnom. Upravo je pomoću ovog “bio-psiho-socijalnog modela” najjednostavnije objasniti i ljudima približiti važnost tjelesne aktivnosti.

“Bio” podrazumijeva

sve benefite koje tjelesna aktivnost ima na tjelesno zdravlje, odnosno na prevenciju različitih kroničnih nezaraznih bolesti, pravilno lučenje hormona i slično. “Psiho” stoji za brojne benefite koje tjelesna aktivnost donosi na unutarnje stanje pojedinca- njegovo raspoloženje, emocije, samopouzdanje, zadovoljstvo sobom i životom i tako dalje. Za kraj, “socio” predstavlja pozitivan utjecaj tjelesne aktivnosti na socijalizacijski aspekt života- ljudi se vježbajući druže, razmjenjuju iskustva, upoznavaju sebi slične ljude i tako stvaraju prijateljstva.

3. Na koje grupne treninge ti najviše voliš ići? Zašto?

Isprobala sam veliki broj različitih grupnih treninga, jer ipak treba sve isprobati kako bi pronašao ono u čemu se osjećaš najugodnije. Trenutno idem na više manje “hard core” treninge na varijaciju CrossFita i drilla. To mi sada najviše odgovara. Volim doći na trening i u tih sat vremena odraditi svoj maksimum, dobro se oznojiti i zadovoljna poći doma ?

4. Misliš li da je ono što si prošla na edukaciji primjenjivo u praksi na treningu ili je “na terenu” druga priča?

Razlika između teorije i prakse postoji u svakoj profesiji, pa tako i u fitnesu. Temelje koje sam dobila na Učilištu svakako smatram vrijednim i bez takvih temelja ne bi trebalo biti moguće doći raditi u praksu. Ipak, kad je riječ o praksi treba imati na umu da se nalazimo u kompleksnom socijalnom okruženju koje nikako nije izolirano i kontrolirano kao što je to na nastavi. U svakom trenutku treba biti svjestan da je ispred tebe određen broj individua kojima treba pristupiti koliko toliko individualno, a u grupnom kontekstu. Mislim da ta vještina ipak dolazi praksom i da najbolji rezultati neće manjkati ako se na plodno tlo kvalitetne edukacije posloži praktično iskustvo.

5.Volonterski si se uključila na naš projekt BSOE, a već ranije si se susrela s temom poremećaja u prehrani. Tvoje viđenje pristupa insrtuktora fitnesa prema osobi koja bi mogla patiti od tog poremećaja?

Ideja BSOE projekta me apsolutno oduševila, a to je i jedan od razloga zbog kojeg sam Učilište vidjela kao mjesto gdje bih mogla raditi. Instruktori fitnesa svakako bi trebali biti upoznati s temom poremećaja hranjenja i to ne samo biti svjesni prisutnosti istoga u populaciji, već bi trebali biti educirani o simptomima, rizicima i potrebama osoba koje se bore s takvim poremećajem. Danas se javlja velika potreba za educiranjem različitih stručnjaka, pa tako i fitnes instruktora, o sve prisutnijim poremećajima hranjenja. Upravo su fitnes instruktori oni koji često prvi mogu identificirati osobu koja se bori s poremećajem hranjenja te imaju odgovornost pažljivo joj pristupiti i pokušati uputiti na traženje adekvatne pomoći i podrške.

6. U kojem smjeru ćeš krenuti dalje? Planovi?

Evo za sad sam tu, stol preko puta tebe na Fitnes učilištu (hehe). Nadam se da ću uvijek uspješno balansirati socijalnu pedagogiju i fitnes. Voljela bih kad bi postojali programi i projekti koji bi promicali brojne benefite tjelesne aktivnosti koje sam već navela i to za različite populacije. Pozitivna sam. Mislim da se uz malo kreativnosti i dobar tim može svašta napraviti.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...