fbpx

Top fitnes trendovi u svijetu za 2022. godinu

Informacije o popularnim trendovima mogu pomoći članovima fitnes industrije u odabiru smjerova poslovanja kako bi ostvarili veće zadovoljstvo klijenata i ekonomski rast. Prema tome, već tradicionalno, 16. godinu zaredom, ACSM (American College of Sports Medicine, jedna od krovnih svjetskih organizacija u području fitnesa) je u prethodnoj godini organizirala anketu kako bi od fitnes trenera saznala mišljenje o top trendovima u fitnesu za iduću godinu (1, 2).

Tako je cilj bio identificirati top 20 fitnes trendova, a uključeni su bili: Brazil, Kina, Europa, Meksiko, Španjolska i SAD.

Ankete su se provodile u online obliku (putem email-a ili društvenih mreža), a odgovori su prikupljeni koristeći Likertovu ljestvicu (10 – najpopularniji trend, 1 – najmanje popularan trend). Svaka regija je imala bazu od 43 trenda, a postojala je mogućnost da se određeni trendovi dodaju ili izbace u odnosu na primjerenost u pojedinoj regiji.

Rezultati

Ukupno gledajući, najpopularnijih 8 trendova su:

1. Vježbanje za gubitak kilograma – 20.5%
2. Osobni trening – 18.4%
3. Funkcionalni fitnes – 15.1%
4. Trening s vlastitim tijelom – 10.8%
5. Aktivnosti na otvorenom – 9.2%
6. Trening kod kuće – 9.2%
7. Nosiva tehnologija – 8.6%
8. Trening jakosti sa slobodnim utezima – 8.1%.

Europa

Kada se gleda zasebno područje Europe, prikupljen je 1571 odgovor iz 42 zemlje (58% muškaraca, 42% žena). Top trendovi su :

1. Trening kod kuće
2. Zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje
3. Osobni trening
4. Nosiva tehnologija
5. Trening s vlastitim tijelom
6. HIIT
7. On-line sadržaj uživo i on-line sadržaj na zahtjev
8. Vježbanje za gubitak kilograma
9. Aktivnosti na otvorenom
10. Funkcionalni fitnes

Ključne poruke

 • Pandemija je utjecala na cijeli svijet.
  U brojnim zemljama prisutni su programi koji su usmjereni na postepeni povratak aktivnostima nakon COVID-19 te navedeni tip treninga, u kombinaciji s: nosivom tehnologijom, aktivnostima u kojima je prisutan manji broj sudionika i aktivnostima na otvorenom – predstavlja zaokret u fitnes industriji.
 • Tehnologija ima sve veću ulogu.
  Nosiva tehnologija omogućava konzumentima lakše postizanje fitnes i wellness ciljeva te bi fitnes djelatnici trebali razmisliti kako navedeno uključiti u poslovanje.
 • Važnost vježbanja u kontroliranju tjelesne mase.
  Navedeni trend se u brojnim zemljama vraća kao top trend i diljem svijeta se naglašava uloga vježbanja za smanjenje prekomjerne tjelesne mase/pretilosti.
 • Kombinacije trendova postaju popularne.
  Trendovi koji u sinergističkom odnosu naglašavaju određenu temu (npr. nosiva tehnologija u paru s treningom kod kuće ili aktivnosti na otvorenom u kombinaciji s treningom s vlastitim tijelom) te se savjetuje da se prouče trendovi za pojedinu regiju kako bi se mogle ispuniti želje klijenata.

Reference

1. Kercher, Vanessa M. Ph.D., ACSM-EP, M.Ed.; Kercher, Kyle M.S., ACSM-EP, ACSM-CPT; Bennion, Trevor D.H.Sc.; Levy, Paul MPH; Alexander, Chris ESSAM, AEP, AES; Amaral, Paulo Costa Ph.D., MBA, M.Sc.; Li, Yong-Ming Ph.D.; Han, Jia Ph.D.; Liu, Yang Ph.D.; Wang, Ran Ph.D.; Huang, Hai-Yan Ph.D.; Gao, Bing-Hong Ph.D.; Batrakoulis, Alexios M.S., ACSM-EP, ACSM-CPT; Gómez Chávez, Lino Francisco Jacobo Ph.D.; Haro, Jorge López B.Sc., M.Sc.; Zavalza, Adrián Ricardo Pelayo M.Sc.; Rodríguez, Luis Eduardo Aguirre B.Sc.; Veiga, Oscar L. Ph.D., M.Sc.; Valcarce-Torrente, Manel Ph.D.; Romero-Caballero, Alejandro M.Sc. 2022 Fitness Trends from Around the Globe, ACSM’s Health & Fitness Journal: 1/2 2022 – Volume 26 – Issue 1 – p 21-37 doi: 10.1249/FIT.0000000000000737

https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/fulltext/2022/01000/2022_fitness_trends_from_around_the_globe.7.aspx

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Filip Sabol

Filip Sabol, mag.cin.

Magistar kineziologije s usmjerenjem kondicijska priprema sportaša. Student poslijediplomskog doktorskog studija kineziologije na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.  Autor je utjecajnih znanstvenih i stručnih radova. Aktivno sudjeluje na velikom broju konferencija te usavršanja i radionica u području kineziologije. Filip ima višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih i grupnih treninga te je koordinator edukacije i dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2017. godine.

Povezani blogovi