fbpx

“Trebamo promovirati zdrav način života i koliko god možemo educirati ljude da vježbaju prvenstveno zbog zdravlja ” – Denis Rajčić

Definiciju svestranosti približio nam je Denis Rajčić! Instruktor je fitnesa u teretani, pisac, komičar, glumac, plesač, pokretač mnogih projekata vezanih uz promociju tjelesne aktvnosti i zdravlja kao što je „Vježbajmo s (o)smijehom“ ili projekti koji spajaju humor i fitnes s kolegama. O njegovim sportskim i poslovnim uspjesima bi trebali imati ipak malo duži intervju. No, u ovom, Denis se osvrnuo na teme bodybuildinga i dopinga, nastave, kolega, posla, projekta, planova,.. Teško je sažeti, zato vjerujemo kako će Vam ovo biti vrlo koristan i zabavan intervju jer se Denis dotaknuo baš svega pomalo na svoj komičan način.

1. Denis, doista si osebujna osoba, ti si instruktor fitnesa, pišeš članke i blogove, bodybuilding natecatelj, plesač, glumac, komičar i super nam je što se u svemu uspijevaš ostvariti. Do 19. godine nisi vježbao, a onda si otkrio teretanu, u školi su te prepoznali kao komičara, reci nam kako se to nastavilo i kako se još snalaziš u plesu i glumi?

Kao prvo hvala na komplimentu, stvarno uživam u svestranosti i kreativnosti. Nikada neću zaboraviti tu neopisivu sreću ispunjenu adrenalinom i oduševljenjem kada me je s 19 godina frend nagovorio da dođem u lokalnu teretanu i kada sam u ruke prvi put primio šipku utega i odmah osjetio – ovo je za mene! Tada nisam ni sanjao da ću jednog dana obući posing gaćice, namazati se bojom i stati na binu iliti daske koje život znače (s kojih još uvijek ne silazima, ali sada kao komičar i glumac) i natjecati se. Tako sam se okušao u brojnim disciplinama (Muški bodyfitness, Classic bodybuilding, Men’s Physique i Fitness model), različitim federacijama (IFBB, INBA, IBFF i Musclemania) te sam se natjecao u Hrvatskoj i van (BiH, Slovenija, Slovačka, Austrija, Italija i USA). Evo prošle godine mi je bila 25. godišnjica (OMG već četvrt stoljeća, haha) sustavnog vježbanja i s radošću mogu reći da me strast za treninzima i zdravim načinom života još uvijek ispunjava i neopisivo veseli kao i na početku.

Kao komičara me je prepoznala profesorica književnosti (koja nam je ujedno bila i razrednica) i ponudila mi deal – da za završnu ocjenu (4) iz književnosti, na dodjeli diploma o svakom iz razreda pripremim par komičnih rima koje ga najbolje opisuju. Tako sam na dodjeli diploma s razrednicom, dok je ona prozivala kolege da dođu po diplomu, prosipao svoje bisere na njihov račun – i to u prisutnosti naših roditelja! Na kraju, neki na maturalnoj večeri nisu uopće htjeli razgovarali sa mnom – ne znam zašto, haha.  Ipak, sa stand up-om sam krenuo tek 2010. godine na radionici koju su organizirali neki od prvih domaćih komičara iz ”Sve 5”. Zatim sam svoje dugogodišnje iskustvo komičara i imitatora brusio na nebrojenim Open Mic večerima (nastupima komičara amatera), te na nastupima diljem Lijepe naše i metropole. Stoga u šalim kažem da kao fitnes trener ”mučim” ljude na treningu, a da na nastupima mučim ljude sa svojim smislom za humor. Iako sam trenutačno na stageu najmanje kao plesač i glumac, to nadoknađujem kontinuiranim bavljenjem stand up komedijom. Glumački se pak ostvarujem povremenim epizodnim ulogama u domaćim serijama.

2. Iza sebe imaš stvarno puno projekata i suradnji iz svih svojih područja interesa, možeš nam izdvojiti neke, koji su tebi najdraži?

Što se tiče plesnog, obožavao sam brojna ljeta (od 2000.g.) kada sam kao plesač/animator radio po Jadranu (Zrće, Dubrovnik, Hvar i dr.). Bilo je to stvarno ludo i zabavno vrijeme odličnih provoda, nastupa, upoznavanja i druženja sa sjajnim i zanimljivim ljudi, te plesača i plesačica s kojima sam nastupao i proputovao cijeli Jadran uzduž i poprijeko. Također sam uživao nastupati i na Dori (dva puta) kao plesač te tijekom snimanja muzičkih spotova s brojnim domaćim pjevačima (Lana Jurčević, Sandi Cenov, Colonia, Maja Šuput i dr.), ali i izvan granica (Slovenski trio ”Sestre”, a potkrao se tu i jedan narodnjak, haha… Stoja ”Do gole kože”). Od stan up komedije i imitacija najzanimljiviji mi je bilo gostovanje u talent showu za komičare ”Audicija” na TV Pinku, gdje sam ušao u finale i također upoznao divne ljude koji gaje jednaku ljubav prema humoru / moj nastup iz tog showa: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=3EL1MU7IZNI

Osim toga moram reći da je stvarno zabavno i urnebesno svaki put kada putujemo na nastupe po Lijepoj našoj, s mojim spaljenim dragim kolegama i kolegicama komičarima/kama, pri čemu nam u autu na putu do gaže i nazad zna biti još luđe nego na nastupu (zbog čega ne fali inspiracije za nove materijale)!

Od fitnes projekata bih izdvojio Cro fit fest, prvi Hrvatski fitness festival, koji sam pokrenuo i organizirao, zatim snimanja za jednu Američku aplikaciju za vježbanje i ”Kozmo fitness izazov” kada sam pomogao kandidatkinjama da se dovedu u željenu formu prije ljeta. Od natjecanja mi je veliki uspjeh bio pobjeda kao fitness model Balkana, dvije pobjede u Austriji, i jako zanimljivo iskustvo natjecanja u Las Vegasu gdje sam ušao u finale svjetskog natjecanja Musclemania, sve u istoj disciplini.

Naravno tu je i neizostavna ljubav prema pisanju o temama vježbanja, zdravog načina života i motivaciji, za časopis Men’s Health, fitness portal Building-Body i za svoj blog i web, u čemu jako uživam.

3. Što te inspirira i motivira za nove projekte, jesi li ikada imao strah od neuspjeha?
Kako sam već rekao, obožavam biti kreativan i spajati neke naizgled nespojive stvari (kao fitnes i komediju u svoj brand ”Treniraj uz osmijeh”) ili osmišljavati neke malo drugačije projekte kakvih nema na tržištu (npr. fitness festival ili s kolegom glumcem i trenerom Mariom Valentićem, gdje spajamo njegove zdrave smoothie, vježbanje i moj smisao za humor). Takve nove ideje suradnji mi daju neopisivu količinu energije koja kao da ”sama gura” sve te projekte. Naravno, kao i svi i ja imam ”kriznih dana” kada mi se ništa ne da ili kad pomislim ”što ako ne uspijem s time što sam naumio?”. U takvim trenutcima mi pomaže jedna rečenica koju sam pokupio na jednoj od radionica rada na sebi, a to je: ”…i što je najgore što ti se može dogoditi?”; ili se samo zapitaš ”I što onda?”, pa odgovoriš na to, pa onda opet to pitanje, pa odgovor i tako redom dok ne dođeš do potpuno nebuloznog razloga i totalno glupog straha koji te koči da nešto uradiš.
S time u vezi, nikada neću zaboraviti koliko mi je šokantna i instant otrežnjujuća bilo rečenica iz jedne knjige:

”Vaš život će završiti prije nego što mislite.”

E upravo se toga sjetim svaki put kad razmišljam da li uraditi nešto što mi je veliki izazov i čega me je strah (npr. neuspjeha) i tada pomislim: ”Ma zašto ovo ne uraditi, i tako ću jednog dana umrijeti!”. Znam, možda ovo nekom zvuči prebrutalno i morbidno, ali kad malo bolje razmislite stvarno nemate što izgubiti. Uostalom, ne morate mi vjerovati. Isprobajte tu taktiku. Garantiram vam da se naspram smrti svaki izazov čini kao komedija, doslovno. Naime, kada malo dublje propitate svaki svoj strah na kraju se sve svodi na strah od smrti. S time u vezi, čak je i strah od smrti tek na drugom mjestu, odmah iza straha od javnog nastupa, a Jerry Seinfeld ima super foru o tome: ”Teže je onom koji drži govor na sprovodu, nego onom u lijesu.”. Eto upravo svega navedenog se sjetim svaki put kad moram izaći iz svoje komfor zone, ili svaki put kad sam izlazio na scenu – bilo kao plesač, glumac, fitness natjecatelj ili komičar – kažem si: ”Izađi, razvali, usput se zabavi, jer i tako ništa ne traje vječno!”

4. Moramo te pitati, iako si apsolvent na Studiju za izobrazbu trenera, upisao si Fitnes učilište, kako je došla ta odluka? Imao si visoku razinu predznanja, je li ti bilo lakše pratiti nastavu, i je li ispunila tvoja očekivanja?Odluka da upišem Fitnes učilište došla je nekako spontano i prirodno. Naime, kako sam bio prije krenuo na Višu (prije dosta godina, haha) te u međuvremenu nakupio dosta znanja što kroz vlastito iskustvo, kroz fitnes natjecanja, u radu s klijentima, i raznim radionicama i seminarima, a i kako se od vremena Više trenerske fitnes drastično razvio, shvatio sam da mi treba neka struktura gdje ću to sve fino posložiti. Tako da mi je Učilište dalo odličnu priliku da naučim hrpu novih stvari, neke promijenim i poboljšam, a sve ono što znam i ponovim, jer ”Ponavljanje je majka znanja.”
Priznajem da me je Učilište oduševilo i više nego sam očekivao (iako sam znao da me čekaju sjajni profići, sve pohvale svima vama! ?), ali me stvarno ništa nije moglo pripremiti za toliku dozu znanja, profesionalnosti, entuzijazma, a opet u tako savršenom balansu s opuštenim, zabavnim, te vrlo kolegijalnim i frendovskim pristupom. Samo tako i dalje nastavite. Također, moram istaknuti i stvarno fantastičnu 13. generaciju s kojima sam pohađao sve te sate nastave, a s mnogima sam se stvarno super skompao, družio i ostao i dalje u kontaktu. Na kraju mi je bilo žao što je sve tako brzo završilo. Sa svojom ekipom sam razvio baš poseban odnos, kao da samo skupa studirali (bio sam i na KIF-u, pa znam, haha).

5. Kažeš da je tvoja misija učiniti vježbanje zdravim i kroz (o)smijeh dovesti klijenta do poboljšanja zdravlja, ali i željene forme. Vježbati i „vježbati zdravo“ su pojmovi na koje bi se više trebalo obratiti pažnju i educirati ljude, kako ti to postižeš sa svojim klijentima? Danas se sve više priča o „zdravstvenom fitnesu“ što je pozitivno, što misliš kolika je svijest o tome?
Kada je riječ o ”zdravstvenom fitnesu”, mislim da je upravo tu najveća vrijednost Fitnes učilišta (pored sjajne edukacije, naravno) i pogotovo vašeg projekta Fitness index, koji mi je genijalan i volio bih da ga i dalje razvijate. Sve to mi je još dodatno osvijestilo koliko moramo educirati ljude da vježbati zdravo i aktivno živjeti nije nikakav izbor ”hoću ili neću”, već nešto toliko esencijalno kao i potreba za kisikom, vodom, hranom i snom, odnosno vježbanje je 5. biotička potreba. Nažalost ljudi samo zbog toga što se posljedice tjelesne neaktivnosti ne vide odmah (kao nedostatak prve 4 biotičke potrebe), to zapostavljaju sve dok ne dođu u situaciju da se doslovno zbog nedovoljno kretanja i brige za zdravlje – razbole.
Budimo iskreni, ipak 90% klijenata dođe do nas instruktora sa željom za ”izgledom za plažu” i to nekih par mjeseci prije ljeta, a na nama kao promotorima zdravog načina života je da im objasnimo realne ciljeve i da im uz postizanje takvog izgleda ”podvalimo” i zanimljive i kreativne treninge koji će osim estetike unaprijediti i njihove druge sposobnosti (npr. vježbe za stabilnost, mobilnost, fleksibilnost, bolju posturu, kardio fitnes i sl.). Stoga sam s kolegom, vašim bivšim polaznikom, Robertom Buronjijem pokrenuo jedan projekt vezan za edukaciju upravo najosjetljivije skupine ljudi koja pati zbog sjedalačkog života, a to je uredska populacija. Iako sam i sam nekada najviše vježbao radi izgleda (ipak dolazim iz sporta gdje je trebalo biti dobro definiran i mišićav kako bih stao na binu kao natjecatelj, haha), vremenom sam shvatio koje su prednosti funkcionalnosti tijela, a ne samo estetike te sam naučio uživati i u ”atletskim” treninzima gdje razvijam i druge sposobnosti, a ne samo onu vanjsku vidljivu muskulaturu. Mislim da se svijest o potrebi za zdravim vježbanjem polako diže kroz medije, ali još uvijek nedovoljno, i tu je krucijalna uloga nas instruktora, jer većina ljudi još uvijek pribjegava nekakvim instant rješenjima i ”čarobnim čajevima i tabletama” te pokušajima da se ”u 30 dana dovede u formu života”.

6. Vezano uz prethodno pitanje, doping u sportu je sveprisutan, ti si se natjecao u bodybuildingu-drug free. Dokazao si sebi i drugima da se može, mi ti čestitamo na tome! Nažalost industrija je prejaka, natjecateljski sport zahtijeva više, brže, jače, presing konkurencije, mnogi pokleknu. Što misliš gdje to vodi i može li se uopće nešto napraviti?
Što se tiče dopinga u bodybuildingu i fitnesu, nažalost on nije vezan samo za natjecatelje nego sve više i za rekreativnu populaciju koja vježba po teretanama i koja nema nikakvih natjecateljskih ambicija. Toga je bilo i bit će, a vjerujem nažalost sve više, pogotovo zbog utjecaja društvenih mreža gdje se na brojim profilima prezentiraju krajnje nerealne i obrađene slike mnogih fitnes modela i influencera iz svijeta fitnesa. Uvijek dolaze neki novi klinci koji prvi put kroče nogom u teretanu i misle da se preko noći može postići takav izgled bez velikog truda i odricanja, a ne pomaže ni kultura u kojoj živimo i gdje sve mora biti dostupno odmah i sad, po mogućnosti u par klikova s mišem. Istina ja da sam se u startu odlučio za natural drug-free pristup i kao rekreativac i kao natjecatelj, te se takav uspio natjecati i osvajati i zlatne medalje. Ali kada me netko pita o dopingu, uvijek kažem da ovisi do koje razine netko želi ići s natjecanjima. Sigurno da za neku amatersku razinu može i bez toga do neke granice (put kojim sam ja išao), ali ako želite neku ozbiljnu svjetsku karijeru i biti profesionalac u bodybuildingu ili npr. u men’s physique (koja je ironično, početno bila zamišljena kao disciplina ”prirodnijeg izgleda” za koji ne treba doping, na svjetskoj razini su svi opet vrlo brzo došli do toga da za takve rezultate opet treba ”kemijati”). Mislim da se u sportu doping nikada neće do kraja eliminirati, jer je u ljudskoj prirodi vječno težiti višem, boljem i jačem, bez obzira na cijenu po zdravlje. Kada je profesionalni sport u pitanju važno je samo da svaki pojedinac bude upoznat s rizicima u koje se upušta te sam odvagnuti ”cost & benefit”.
Što se tiče rekreativaca i dopinga, ovdje je naša važnost kao fitnes instruktora ogromna, jer trebamo promovirati zdrav način života i koliko god možemo educirati ljude da vježbaju prvenstveno zbog zdravlja te im pokazati da se fantastične tjelesne transformacije mogu postići kvalitetnim i sustavnim treningom i pravilnom prehranom, te da mogu izgledati bolje nego što su ikad zamišljali da je moguće, i sve to bez ikakvog dopinga. Samo tako će moći očuvati i unaprijediti ono najvažnije, bez čega i tako ništa drugo u životu nema smisla – a to je zdravlje. Više o toj temi nerealnih očekivanja spram izgleda tijela i koliko nam društvene mreže po(d)mažu u tome, imate u ova moja 2 članka:
https://www.building-body.com/neusporedujtee-se-s-modelima-sinstagramaa-1-dio/
https://www.building-body.com/neusporedujtee-se-s-fitness-modelima-2-dio/

7. Za kraj, reci nam malo više o svom brendu „ Treniraj uz O-smijeh, i koji suplanovi za budućnost?
Kako sam spomenuo neki od projekata gdje spajam fitnes i komediju se već ostvaruju kroz suradnju s kolegom Valentićem i s gore spomenutim kolegom Buronjijem, jer želim tu našu edukaciju o zdravlju začiniti i s malo humora na račun vježbanja i nerealnih očekivanja s brzim rezultatima. Naime, poznato je da smijeh – poput vježbanja – dokazano ublažava stres i jača imunološki sustav i krvotok. Također, nedavno sam otkrio i jogu smijeha te mi je i kroz to cilj razvijati svoj brand, a s time bih volio i nešto za televiziju napraviti (ali ne treba otkrivati sve planove, haha). Kad smo već kod humora i teretane, moram dodati da na računalu imam jednu veliku mapu s tim forama jer je teretana neiscrpan izvor fora i komičnih situacija. Stoga kažem da na stand up nastupima pričam fore o vježbanju i mršavljenju, a na treningu – kada je klijentu najteže – ispričam neku svoju foru… i onda on odustane od svega! ?Za kraj, hvala na pozivu na intervju i želim da i dalje nastavite biti tako fenomenalno kvalitetni.

Više o utjecaju smijeha na tijelo imate u mom članku na: https://www.denisrajcic.com/smijeh-je-najbolji-lijek-za-sve/

P.S. u slučaju da poželite još članaka, savjeta i ”mudrosti”, to sve imate na:

https://www.denisrajcic.com/blog-denis-rajcic/

https://www.denisrajcic.com/clanci-building-body/

web Denis Rajčić:

https://www.denisrajcic.com/

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Aneta Armano Perak, mag. cin.

Magistra kineziologije, studirala na  Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerila skijanje, pronašla se u području edukacije i obrazovanja i promociji zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Iskustvo rada stjecala je kroz više godina kao trenerica sportskog penjanja te učiteljica skijanja, kako mlađih uzrasta i adolescenata tako i  djece s dijagnozama poput Downovog sindroma, ADHD- a i autizma, anoreksije, i kao trenerica u školi trčanja. Zanimanje za područje napretka edukacije i znanstveni rad oduvijek ju je privlačio, a postala je dio FIEP New Leaders grupe na poziv i time dobila priliku predstaviti sebe i svoj rad u Luxembourgu 2017. godine.

Vikendom je u pravilu na Bikčevićevoj pa se veseli vidjeti vas gore!

Povezani blogovi