fbpx

“Treninzi moraju biti sistematični i s jasno postavljenim ciljevima” Kristijan Jakuš, instruktor fitnesa u teretani

Kristijan Jakuš bio je toliko hrabar da je stalni posao odlučio zamijeniti onim što uistinu voli i što želi raditi, a to je fitnes. Tako je odabrao Fitnes učilište i istaknuo se izvrsnim znanjem i zalaganjem, a nama je drago da jednu takvu priču možemo podijeliti s našim čitateljima:

1. Kristijane, tvoj uspjeh na Fitnes učilištu nije prošao nezamijećeno. Ipak, to vjerojatno nije bilo iznenađenje za tvoje bližnje s obzirom na dosadašnje uspjehe za vrijeme školovanja. Reci nam nešto o sebi, što si po struci, čime se baviš u slobodno vrijeme, što te motivira?

Po struci sam magistar informatike, točnije diplomirao sam na smjeru Istraživačka informatika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Posljednjih 5 godina radio sam u najvećoj telekomunikacijskoj tvrtki u Hrvatskoj, ajmo reći “polu” posao u struci :). Prije 2 mjeseca odlučio sam kako mi se ne da zavaravati samog sebe i glumiti kako sam zadovoljan tim načinom života te sam se odlučio na prekid radnog odnosa. Prekidom radnog odnosa odlučio sam se potpuno posvetiti svom razvitku u fitnes industriji.

Uspjeh na Fitnes učilištu nije iznenadio moje bližnje jer znaju kakav sam i kada se nečem posvetim i kada me zanima trudim se biti najbolji što mogu. U toj priči nema “ne da mi se”, nema “spava mi se” niti išta. Jednostavno želim izvući maksimum. Ono što ih je iznenadilo je moja odluka da se ostavim stalnog posla i u 29-oj godini krenem u potpuno drugom smjeru.

U slobodno vrijeme jako puno treniram i provodim vrijeme sa svojom dugogodišnjom djevojkom. Što se tiče motivacije, ako govorimo o životnoj motivaciji – motivira me uspjeh i želja da svojoj djevojci, sebi i našoj budućoj obitelji omogućim kvalitetan život. U fitnesu sam malo čudan po pitanju motivacije :), karakterno nisam nadmetačke prirode pa samim time nemam motivaciju biti bolji od nekoga niti bilo kome se dokazivati, već imam neke svoje čudne ciljeve u glavi kojima težim, a najlakše bi ih bilo objasniti kako jednostavno svakim treningom želim biti bolji od jučerašnjeg sebe.

2. Nakon fakulteta nisi bio zadovoljan situacijom na tržištu rada. Kako si se nosio s tim i koju je fitnes imao ulogu u cijeloj priči?

Malo je reći kako sam bio frustriran. Inače poznat kao glasan i komunikativan počeo sam se povlačiti u sebe, optuživati druge za svoj neuspjeh pa čak i biti bezobrazan. Shvatio sam da mi treba ispušni ventil, što je fitnes definitivno bio. Ispucavanjem te nakupljene negativne energije počeo sam se vraćati u normalno stanje.

3. Uredski posao pokazao se kao loša opcija za tebe. Kako si se odvažio na napuštanje stabilnog radnog mjesta kako bi se ostvario u nečemu što te uistinu uveseljava i ispunjava? To sigurno nije bio jednostavan korak i mnogi se nikada ne odluče za to.

Najveći faktor je bila moja djevojka Nika, koja je prepoznala moje nezadovoljstvo i nagnala me da se trgnem. Iako malo isfurano i patetično zvuči, život je samo jedan, a 8 sati dnevno raditi nešto što te iznutra polako izjeda je nenormalno i nezdravo. Kako je bila upoznata s mojom strašću prema fitnesu, a i mojim načinom komunikacije s drugima pokrenula je ideju oko fitnes izobrazbe i nikada ni sekunde nije posumnjala u to. Bilo je dana kada ni sam ne znam što bi, osjećao sam kako je preveliki rizik krenuti ispočetka, ali ona nije odustajala, a sada mi je izrazito drago da nije.

4. Kako si saznao za Fitnes učilište? Jesi li zadovoljan svime što si naučio i dobio za vrijeme osposobljavanja za instruktora fitnesa u teretani?

Za Fitnes učilište sam prvo saznao jer sam krenuo istraživati po internetu, htio sam nešto kvalitetno i konkretno. Nešto što vode ljudi koji zapravo rade s ljudima i koji su “up to date”. Kada mi je Učilište zapelo za oko, potrudio sam se stupiti u kontakt s bivšim polaznicima što mi je i uspjelo. Nakon razgovora s njima više nije bilo sumnje što ću i kako ću.

Lagao bih kada bih rekao da sam naučio nešto revolucionarno jer sam u tome već dosta dugo. Najbolje bi bilo reći kako sam potvrdio ono što sam i mislio. Međutim, veću pažnju sam počeo posvećivati zdravstvenom aspektu fitnesa što je možda moj najveći dobitak.

5. Koje treninge preferiraš? Što si sve isprobao i jesu li se neki tvoji stavovi i uvjerenja o vježbanju i treningu promijenili nakon odslušane nastave na Fitnes učilištu?

Ako govorimo o treninzima s mojim klijentima, treninzi moraju biti sistematični i s jasno postavljenim ciljevima. Međutim, u mom slučaju je malo drugačije. Kombiniram razno razne varijante treninga. Neki govore kako nisam normalan, a nekima nije jasno kako je moguće da netko može biti toliko fokusiran i uporan. Ali, uglavnom nailazim na pozitivne komentare. Što se tiče utjecaja Učilišta na moje treniranje, opet mogu spomenuti zdravstveni aspekt u aspektu kontrole tijela, stabilnosti, mobilnosti itd.

6. Sada si službeno instruktor fitnesa u teretani. Koji su tvoji daljnji planovi? Imaš li neke posebne želje i područja u kojima se želiš razvijati?

Moji ciljevi su postati osobni trener koji je prepoznat po kvaliteti rada i komunikacije s klijentima.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...