fbpx

U Pilatesu nijedna skupina mišića nije u prednosti niti zapostavljena – Nikolina Bosnar

Ova predivna, na prvi pogled nježna :), dama je prije dva mjeseca završila edukaciju za instruktora Pilatesa. Njena gracioznost osvaja svakoga ali na prve upute za vježbe koje je na nastavi dala svojim kolegicama, bilo je očito da je Nikolina itekako odrješita i čvrste ruke. Što postane jasno kad malo bolje razmislite i shvatite da je Nikolina Bosnar balerina. Red, rad i disciplina. Jer, da je balet lagan, zvao bi se … Nadopunite sami 🙂 Uz sve to ona je u zadnji tren završila s edukacijom jer samo dani se broje do nove članice obitelji.

1. Gotovo svaka djevojčica u nekom trenutku zaželi biti balerina. Ti si to i ostvarila. Iza toga stoji puno rada i truda. Nikolina, kada si odlučila da ćeš postati balerina, kako je izgledao taj put?

Balerina sam postala sasvim slučajno. Imala sam 8 godina i pohađala sam glazbenu školu. U to vrijeme se otvarala osnovna baletna škola u Dubrovniku i tražili su buduće male balerine. Vidjeli su me u prostorijama naše škole i pitali moje roditelje da li bi bila zainteresirana za balet. Odlučila sam probati i sve ostalo je povijest. Trebalo je jako puno truda i odricanja da bi se završile dvije osnovne škole ali je želja i ljubav prema baletu bila velika tako da nije bilo odustajanja. Nakon završene osnovne i srednje baletne škole u Dubrovniku otišla sam na audiciju u HNK u Zagreb i prošla. 🙂  Plesala sam pune dvije godine u svim postavljenim predstavama kao što su Bajadera, Labuđe jezero, Giselle, Serenade, Mačak u čizmama, West side story, Đavo u selu i još mnoge druge…

Nažalost dogodio se incident sa tadašnjim direktorom baleta, D. Bogdanićem ( dobila sam na sudu 😉 ) i ubrzo sam postala majka, sada već osmogodišnjeg sina Brune. Zbog čestih odlazaka s Brunom u bolnicu i operacija nisam se više mogla posvetiti svojoj karijeri.

2. Plesači prolaze teške treninge. Kako to da si još uz sve to poželjela postati instruktor Pilatesa?

Dok sam još plesala u HNK-u upoznala sam se sa Pilatesom. Bio je neizostavni dio našeg zagrijavanja prije napornih treninga. Tu sam uvidjela da je Pilates odlična nadopuna baletu jer se može jako puno postići po pitanju povećanja pokretljivosti i amplitude pokreta. Plesači često, pri naporu, dok izvode tešku koreografiju “ne dišu” pa je pomoglo i učenje i usvajanje pravilnog disanja. Tako da je bilo samo pitanje vremena kada ću ostvariti svoju želju i postati certificirani Pilates instruktor.

4. Što ti kažeš, koja je danas prednost Pilatesa pred drugim oblicima ili metodama treninga?

Ne želim umanjivati vrijednost bilo kojeg oblika vježbanja, bitno je da se ljudi kreću, rade na sebi ali preferiram Pilates jer se njime mogu baviti sve dobne skupine. I uz školovanog, savjesnog instruktora može se postići stvarno puno. Prvenstveno mislim na zdravlje, kako fizičko tako i psihičko. Uz današnji užurbani način života mislim da je od velike važnosti ukloniti napetost i smanjiti razinu stresa a tu je Pilates idealan. Preporučila bi ga svima, od rekreativaca do profesionalnih sportaša. Pilates je trening za cijelo tijelo, usredotočen na unutrašnju muskulaturu, mišiće koje nam čuvaju kralježnicu i “nose” nas cijeli dan. Radimo na pokretljivosti zglobova, povećavamo ukupnu snagu i fleksibilnost tijela. Pokreti su kontrolirani i precizni, nijedna skupina mišića nije u prednosti niti zapostavljena i samim tim značajno umanjujemo opasnost od ozljeda.

5. Da moraš birati ples ili Pilates? 🙂

Teško je birati između dvije ljubavi. Ples, svjetla pozornice, publika ima svoje čari i ne mogu reći da se često ne sjetim tih dana i da mi neizmjerno fali ali Pilates me okrenuo nekim drugim stvarima u kojima uživam. Pomoći ljudima, rasti, napredovati s njima, vidjeti zahvalnost u njihovim očima, neprocjenjivo! Moji dragi vježbači su mi kao druga obitelj, moja motivacija da neprestano istražujem, napredujem, idem dalje i na tome sam im neizmjerno zahvalna <3

6. Koji su planovi za budućnost?
Što se tiče planova za budućnost sada je na prvom mjestu rođenje male Lare koju očekujemo jako brzo. 🙂 S obzirom da sam tip od akcije, nema puno mirovanja, mislim se brzo vratiti vježbanju. Plan je sa suprugom, koji je magistar kineziologije i također vodi grupne i individualne treninge, otvoriti centar za vježbanje. Kako zajedno pokrivamo široko područje od kondicijske pripreme do Pilatesa i baleta potrudit ćemo se ljudima pružiti vrhunsku uslugu te stvoriti mjesto gdje mogu pobjeći od svakodnevnih obaveza i stresa.

Ukoliko imate pitanja vezana za suradnju ili ste zainteresirani za programe vježbanja slobodno kontaktirajte Nikolinu putem mobitela ili facebook stranice.

0989933654
0981676662
mail: [email protected]

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...