fbpx

Uz određeni trud i rad, rezultat ne može izostati! Intervju by Dino Šulović

Dino Šulović dolazi iz “najsportskijeg” grada u Hrvatskoj pa se sukladno tome i sam okušao u brojnim sportovima, a na kraju se pronalazi u fitnesu. Od nedavno je i instruktor fitnesa u teretani. Edukaciju na Fitnes učilištu u Splitu završio je sa svim pohvalama, a dobio je i “Certificate of excellence”.

1. Teško je živjeti u Splitu i nemati nikakav doticaj sa spotom. Tako si i ti od malih nogu bio uključen u brojne sportske aktivnosti. Možeš li nam malo opisati taj put?

Prvi doticaj sa sportom imao sam već sa 6 godina, za što je zaslužan moj otac, koji se i u 58. godini svakodnevno bavi sportom i kojeg smatram najvećim uzorom. Kroz godine trenirao sam mnoštvo sportova, počevši od plivanja, vaterpola, atletike i taekwondoa, a najviše sam se zadržao u rukometu i jiu-jitsi, gdje sam ujedno ostvario i najbolje rezultate.

2. Tvoj otac kao veoma aktivna osoba, i po tome i tvoj uzor, imao je važnu ulogu u formiranju tebe općenito, a posebno u smislu sporta i tjelesne aktivnosti. Kako je bilo odrastati u takvom sportski podržavajućem okruženju i što smatraš najvećim benefitima postojanja jednog takvog uzora u životu mlade osobe?

Potpora obitelji jedna je od najvažnijih stvari u životu svakog čovjeka, a posebice u ranoj dobi. Ja sam imao sreću da su me roditelji podupirali u svemu što radim, kako od obrazovanja tako i do sporta. Uvijek sam imao slobodu da treniram onaj sport koji želim i tako sam imao priliku upoznati mnoštvo ljudi, trenirati i družiti se s vršnjacima, imati određene obveze koje trebam ispuniti, a sve to formira mladu osobu.
Mislim da svaki roditelj treba potaknuti dijete da se bavi bilo kojim sportom jer će tu steći neprocjenjiva iskustva.

3. Fitnes kao svjetlo na kraju tunela! Što je presudilo u buđenju ljubavi između tebe i fitnesa?

S teretanom sam se prvi puta upoznao već s desetak godina kada su me otac i ujak vodili sa sobom na treninge, no tek kroz pripreme za natjecanja u jiu-jitsi koje su se održavale u fitness centrima, sam otkrio svoju ljubav prema fitnesu i fizičkoj pripremi. Fitnesu me najviše privuklo to što uz određeni trud i rad rezultat ne može izostati. Kroz godine moje zanimanje za fitnes je postalo sve veće, a imao sam sreću da sam mogao učiti od dva vrsna kineziologa, Petra Rogulja i Joška Silića, koje smatram velikim prijateljima. Od Petra sam najviše naučio kako pravilno i tehnički izvoditi vježbe, te kako na adekvatan način programirati trenažni proces. S druge strane, od Joška mogu iz prve ruke vidjeti kako je trenirati vrhunske sportaše i kako ih motivirati.. Kroz različitu literaturu, a pogotovo kroz obrazovanje na Fitnes učilištu, proširio sam svoja znanja i stavove o fitnesu.

4. Upis na Fitnes učilište pojavio se kao logičan slijed tvog osobnog i profesionalnog rasta i razvoja. Što je presudilo toj odluci?

Trenutno me samo obrana diplomskog rada dijeli od titule magistra ekonomije, no uvijek mi je velika želja bila obrazovati se i na sportskoj razini. Nekolicina ljudi mi je predložila Fitnes učilište kao izvrsnu instituciju za širenje znanja, i sada mi je neopisivo drago što sam se odlučio na upis.

5. Je li kvaliteta i kvantitetna sadržaja edukacije na Fitnes učilištu ispunila tvoja očekivanja? Koji segment ti se najviše svidio, od čega vidiš najviše koristi?

Predavanja na Fitnes učilištu pružila su nam široki spektar znanja koja svaki instruktor fitnesa mora posjedovati, a predavači koji su eksperti u svom području na iznimno jednostavan i zanimljiv način su nam prenosili ta znanja. Osobno, posebno su mi se svidjela predavanja iz anatomije, jer je to podloga na koju možemo i moramo nadograđivati sva ostala znanja o fitnesu. Bilo je iznimno zanimljivo učiti kako su građene kosti i mišići, kako djeluju u sinergiji, a sve to mogu upotrijebiti u praksi.

Praktični dio predavanja obilovao je kvalitetnim sadržajem, a posebno me se dojmio dio o mobilnosti i korištenju girji jer su to dvije stavke koje sam do tada zanemarivao.
Praksa u fitnes centru je također izvrstan način učenja, a ovim putem bi se posebno zahvalio mentorici Mireli Komar, koja mi je praksu učinila iznimno korisnom, jer sa svojih 20 godina iskustva i rada u svijetu fitnesa zna što čini vrhunskog fitnes instruktora.

6. U kojem smjeru se vidiš u nekoj bližoj i daljoj budućnosti? Koja vrsta treninga ti najviše odgovara i kao instruktoru, ali i kao vježbaču?

Osobno preferiram treninge koji se baziraju na kompleksnim vježbama sa slobodnim utezima jer te vježbe uključuju velike skupine mišića, ali i stabilizatore koji su bitni u prevenciji ozljeda. Vježbe kao što su čučanj, mrtvo dizanje i različiti potisci imaju veliki prijenos u “stvarnom” životu, te svaka osoba može imati koristi od tih vježbi u svrhu poboljšanja kvalitete života.
Svaki pojedinac je jedinstvena jedinka, stoga svaki program vježbanja mora biti prilagođen toj osobi, no svaki kvalitetan program mora sadržavati kompleksne vježbe, ciljane izolacijske vježbe te aerobne aktivnosti, kako bi svaka osoba mogla postići svoj cilj.

Nadam se da mi je ovo iskustvo odskočna daska u daljnjem napredovanju, te bih volio na neki način spojiti svoja znanja u ekonomiji i fitnesu kroz buduće projekte.

Sportski pozdrav!

Dino Šulović

[email protected]

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...