fbpx

“Veliki je spektar stanja u kojem se pilates i njegove modificirane varijante mogu koristiti s ciljem unaprjeđenja zdravlja i funkcionalnosti tijela.” – Andrea Mohorović

Pilates metoda od svojih vježbača traži sinergiju uma i tijela te osviještenost trenutka i zatečene situacije. Zato je važno da instruktor koji ih vodi bude na razini zadatka. A još je važnije da osoba od koje instruktori uče da može sa sigurnošću osigurati znanje i praksu koji su potrebni u toj edukaciji. Zato kod nas na Fitnes učilištu možete biti sigurni da dovodimo samo one predavače koji se posebno ističu kvalitetom i stručnošću.

Tako je logično da se Andrea Mohorović, mag.cin. uklopila idealno u predavački tim. Službeno najmlađa predavačica Fitnes učilišta, ali s višegodišnjim iskustvom u predavanju. Nakon što je završila za fizioterapeutskog tehničara, upisala je Kineziološki fakultet, završila smjer kineziterapije gdje je prvo postala demonstrator te ostala kao stručni suradnik. Centar Motion Lab je mjesto gdje se zaposlila i nastavila učiti od Ines Čavar. Uživa u stalnom usavršavanju znanja i prakse na nimalo lakim edukacijama, a ove generacije nastavlja predavati uz svoje kolege na Fitnes učilištu.

1. Još s prošlom generacijom naši polaznici programa za osposobljavanje za instruktore pilatesa imali su prilike učiti od tebe. No da te sada malo bolje svi upoznaju ukratko nam reci nešto o sebi i otkrij jednu zanimljivost o sebi koju mi ne znamo?

Zovem se Andrea i magistra sam kineziologije u edukaciji i kineziterapiji. Dolazim iz Rovinja, ali Zagreb je već 8 godina moj drugi dom. Nakon završene srednje Medicinske škole (smjer fizioterapeutski tehničar) u Rijeci, te kao zaljubljenik u aktivan način života, nastavak obrazovanja na Kineziološkom fakultetu a zatim i usmjeravanja Kineziterapije bio je nekakav logičan slijed. I definitivno se pokazao kao pravi put.
Završetkom fakulteta ostajem u Zagrebu raditi u Centru MotionLab i kao stručni suradnik na Kineziološkom fakultetu gdje sam kao studentica započela s demonstraturom na nekoliko predmeta iz područja kineziterapije. Osim trenažnog dijela, moj posao uključuje veliki dio terapije i rehabilitacije kojeg posebno volim.
Uključujući se u Vaš tim predavača Fitnes učilišta ulazim u nove izazove i veselim se svakoj novoj generaciji. Osim što polaznici mogu učiti od mene, još mi je značajnije koliko u samom predavačkom radu ja dodatno mogu od njih dobiti novih ideja kako što kvalitetnije prenijeti najvažnije stvari i objasni im sve što ih zanima i žele znati.
Iako sam dijete s mora, vikendima i u slobodno vrijeme naći ćete me na brdu, gdje najbolje koristim vrijeme za predah i odmor od svakodnevnih obaveza i posla 🙂

2. Kako ti je bilo predavati tvojoj prvoj generaciji polaznika?

Odlično! Imam već nešto iskustva u predavanju pa mi samim time to nije predstavljalo prevelik stres, ali definitivno je zahtijevalo pripremu. Zapravo, ono najvažnije što smatram u samom odnosu predavač-slušatelj -> ne znaš kakva ti “ekipa” dolazi, pa na koji način ćeš s njima kliknuti. Ali, polaznice su bile iznimno zainteresirane i komunikativne, tako da je prva generacija prošla dosta bezbolno haha. Prvi polaznici koji su izašli na prvi ispitni rok razvalili su pa smatram da je to bilo to! 🙂

3. Koji su bili tvoji prvi susreti s pilatesom, kako ti vidiš neke benefite ili možda negativne strane te metode?

Prvi susret je bio na fakultetu, a kasnije kroz edukaciju i istraživanje različitih programa i metoda vježbanja detaljnije sam proučavala i sam pilates, kojeg povremeno i koristim u svom radu. Pillates definitivno nije samo za žene i osobe s bolnim stanjima za šta ga se često “u narodu” smatra. Ima iznimno veliku lepezu korisnika, od samih početnika do ozbiljnih sportaša. Pilates se može koristiti u samom procesu rehabilitacije kod bolnih stanja, prilikom narušene posture tijela i unaprjeđenja funkcionalnosti tijela. Različitim modifikacijama ga vrlo lako možemo prilagoditi svakom vježbaču kojeg imamo, pa čak i onog koji je u rehabilitacijskom procesu. Smatram da svaka metoda, pa tako i pilates može izbjeći negativne strane ukoliko znamo što radimo i individualno pristupamo vježbaču. Kao što sam navela, postoji more modifikacija, treba samo znati najbolje iskoristiti iz svake vježbe.

4. Kojem stanju ili dijagnozi pilates može najčešće pomoći?

Veliki je spektar stanja u kojem se pilates i njegove modificirane varijante mogu koristiti s ciljem unaprjeđenja zdravlja i funkcionalnosti tijela. Najčešće kod osoba koje tek započinju s nekakvim oblikom tjelovježbe te imaju prisutna mišićna bolna stanja uzrokovana narušenom posturom tijela i sjedilačkim načinom života (bol u leđima, ramenima, koljenima, …) pilates ima dobro rezultate u njihovom smanjenju. Osvješćivanjem vlastitog tijela, jačanjem mišića trupa i rada na pokretljivosti određenih segmenata značajno dolazi do ispravljanja narušene posture, a samim time i boljeg općeg stanja.

5. Neprestano se educiraš. Koja nova znanja su ti u zadnje vrijeme možda dodatno otvorila oči prema nečem što do sada možda nisi znala ili koristila s vježbačima/pacijentima?

Trenutno su mi edukacije prvenstveno usmjerene na terapijski dio, međutim upravo njihovo shvaćanje i sam rad s klijentima u terapiji uveliko mi pomaže u trenažnom procesu s ostalim vježbačima i shvaćanjima njihove problematike i lakšeg traženja optimalnog pristupa treningu. Kombinacijom znanja iz terapijskog dijela i rada s klijentima vježbanju prije svega pristupam individualizirano, funkcionalno te vježbama koje zahtijevaju visoku razinu koncentracije, svjesnosti tijela i neuro-mišićne komunikacije.

6. Što poručuješ našoj novoj generaciji polaznika koja samo što nije krenula?

Poručila bih im da se ne ustručavaju pitati sve što ih zanima i da neprestano istražuju, čitaju, ponavljaju, vježbaju sve što se u njihovom programu prolazi. Razmišljajte u svim smjerovima i dajte mašti na volju, otvoreno pristupajte programu koji ste odabrali, jer onda ćete dobiti najveći spektar različitih mogućnosti i modifikacija vježbanja.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi