fbpx

“Za blagdane se malo opustite, a neka vam prvi „povratnički“ trening izgleda ovako…”- Karmen Korda

Nazdravlje vam blagdani! Ovih dana u mom kraju tu rečenicu možete čuti od svake osobe koju sretnete. Doslovno. Ne znam kako se točno čestita u svim dijelovima Hrvatske, ali nadam se da će vam svima ovaj dubrovački način biti prihvatljiv. 🙂

Blagdansko razdoblje okarakterizirano je srećom, veseljem, darivanjem i dobrom zabavom, ali i hranom i pićem. I to najčešće u prilično neumjerenim količinama. Čak i za Badnjak, kada većina nas ne jede meso, se svejedno nekako uspijemo „natrpati“. To je samo uvertira u ono što tek slijedi. Negdje purica s mlincima, negdje pečena svinjetina i krumpiri, negdje sarme, negdje nešto treće, ali svugdje uvijek ima svega. Par sljedova slanog i nakon toga par sljedova kolača. Znate i sami. Vjerujem da je jedan dio vas ostao ustrajan u svom „zdravom“ načinu života i dobro izvagao koliko će čega staviti na tanjur, dok su neki, s druge strane, nadoknadili sve što su si „branili“ u proteklom periodu. Ne želim sada govoriti ni protiv jednog ni protiv drugog, ali samo želim naglasiti jednu stvar: opustite se i slušajte svoje tijelo!

Koja je poanta života ako ćete si u nekim lijepim trenucima u životu zabraniti pojesti nešto samo zato što smatrate da će vam baš ta dobro iscrtana žila na podlaktici nekim čudom nestati? Ili, koja je poanta života ako imate potrebu toliko pretjerati u nečemu da vam doslovno dođe zlo i da žalite što ste uopće išta jeli? Koja je poanta ako ćete napustiti obiteljski stol da biste odradili taj trening jer, iako je Božić, ipak je utorak, a utorkom baš nikad ne propuštate trening?
Moram se vratiti na jednu jedinu- umjerenost. Pokušajte biti umjereni u svakodnevnom životu, ne treba pretjerivati ni u čemu. Umjerenost nam omogućava nešto što je u današnjem životu teško pronaći, a to je stabilnost i svojevrsni mir. Onaj mentalni primarno. Koliko god nam određeni životni stil pređe u naviku, svakako je dobro povremeno se i opustiti. Znam da mnogi mogu reći „Ali ja sam dobro samo kad se pridržavam svog režima“, međutim koliko je to uistinu točno? Ne kažem da se svog životnog tempa i principa treba odreći samo da bi se neometano jelo i pilo, samo želim istaknuti da se ništa loše neće dogoditi i ako nekad unesete nešto više i drugačije od onoga što bi nekim drugim danom unijeli. Osluškujte svoje tijelo jer upravo će vam ono najbolje reći kada je dosta, a kada slobodno možete posegnuti za još nečim! Dajte mu malo više povjerenja, bit će vam zahvalno.

Ako ste odlučili „spojiti“ ovaj blagdanski period i napraviti kompletnu pauzu od treninga i „režima“, prvi dan po završetku blagdana nemojte pretjerati u intenzitetu treninga. Također, nemojte čekati ni da taj dan povratka na staro bude baš ponedjeljak. Četvrtak je isto tako super dan za trening.

Ako ste odlučili „spojiti“ ovaj blagdanski period i napraviti kompletnu pauzu od treninga i „režima“, prvi dan po završetku blagdana nemojte pretjerati u intenzitetu treninga. Također, nemojte čekati ni da taj dan povratka na staro bude baš ponedjeljak. Četvrtak je isto tako super dan za trening.

Donosimo vam jednostavan trening za cijelo tijelo kojeg možete odraditi s ili bez rekvizita, u teretani ili kod kuće, u paru ili sami. Trening je dovoljno jednostavan i prilagodljiv širem spektru vježbača, koncipiran na temeljnim obrascima kretanja, a sami si odredite vanjsko opterećenje s kojim želite raditi (ako uopće želite koristiti vanjsko opterećenje). I ne zaboravite – slušajte svoje tijelo!

Zagrijavanje (cca 10 minuta):

Foam rolling
Mobilnost i stabilnost
50x srednji skip

Glavni dio (između krugova nema odmora, između setova pauza 2 do 3 minute)

 1. SET – Ponoviti 2 kruga
  15x čučnjeva
  15x sklekova (modificirajte po potrebi)
  30 sec. plank, 30. sec. bočni plank desni, 30 sec. bočni plank lijevi
 2. SET – Ponoviti 2 kruga

15x mrtvo dizanje
15x vjetrenjača
10x iskoraci (svaka noga)

 1. SET – Ponoviti 2 kruga

15x veslanje u pretklonu
15x odručenje objeručno
30x plank s naizmjeničnim odnoženjem

Sve još jednom ponoviti.

Cooldown:
5 minuta krokodilsko disanje

Na kraju, nemojte zaboraviti istezanje. 🙂

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

 • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

 • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

 • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...