fbpx

” Zabavno je, potiče se interakcija među članovima, druženje, natjecanje i zabava ” – Marko Črljenec

U kratkom intervjuu saznajte što kaže naš Marko Črljenec o CrossFit-u, aktualnim novitetima – CrossFit Kids/Teens, planovima i temi – “AMRAM “; tema radionice koju će voditi Marko na našem 5. Kongresu. Pročitajte naš intervju, i saznajte zašto trebate biti s nama 31.1. i 1.2.!

Vidimo se 31.1. i 1.2.2020. godine na 5. Kongresu Fitnes učilišta!

1. Marko, već si dobro poznato lice našim polaznicima i ljudima koji su redovni posjetitelji našeg Kongresa. Možeš li nam reći što ima novo s tobom? Što ima novo u CF Varaždinu ?

CF Varaždin je nedavno proslavio 4. rođendan. Iz sezone u sezonu gradili smo cjelokupnu priču i mogu priznati da smo u ovu sezonu krenuli s već poprilično uhodanom strukturom treninga i velikom bazom članova. U velike promjene nismo išli već smo neke detalje i usluge na temelju feedbacka članova sitno izmijenili i zasad sve funkcionira odlično. Ono što me najviše veseli je da je CrossFit Kids/Teens program ove sezone uistinu zaživio. Smatram da će funkcionalni fitness programi za djecu biti sve traženiji jer djeca imaju sve manje mogućnosti rekreativno se baviti sportom i mislim da ću nastaviti graditi taj program u 2020. Tako da kod mene nema ništa posebno novo već ulažem puno truda da ono što već duže vrijeme radim podignem na još višu razinu.

2. CrossFit se dosta razvija u zadnje vrijeme, doživio je rekli bi svoj boom. Kako ti na to gledaš, koje su prednosti i mane toga?

CrossFit ima konstantan rast već godinama. Kao fitness filozofija i program treninga u teoriji nudi idealnu uslugu za današnji sjedilački način života i poprilično popunjeni dnevni raspored ljudi. Dođeš na trening koji traje 60 minuta, kroz cijeli trening imaš trenera koji vodi grupu ali individualizirano prilagođava trening koji je primarno usmjeren na učenje osnovnih obrazaca kretanja, zabavno je, potiče se interakcija među članovima, druženje, natjecanje i zabava. Kroz cijeli taj proces pokušava se promijeniti razmišljanje članova o tome zašto se trenira i potiče ih se da donose bolje odluke kada je u pitanju njihovo zdravlje. Zvuči odlično, zar ne? No velika mana je što ima premalo trenera koji su uistinu kompetentni kvalitetno provesti to u praksi. Sama edukacija kroz CrossFit seminare je bazična i trebala bi služiti kao nadogradnja znanja iskusnog trenera o samoj filozofiji i metodama CrossFit-a no često taj dvodnevni seminar bude baza znanja trenera koji misle da s tim certifikatom mogu voditi grupe.

3. Certificirani si CrossFit Level-3 trener, koliko je truda uloženo u te edukacije? Imaš li neke u planu?

Kao što sam već napisao, Level 1 i 2 seminari su dvodnevni seminari neformalne edukacije. Kroz njih svaki trener pa i vježbač može naučiti više o filozofiji i metodama CrossFit-a i razvijati se u tom smjeru ali tek kroz skupljanje iskustva i dodatne edukacije može uistinu postati kompetentan kvalitetno provoditi taj program. Level 3 je već formalna certifikacija koja se sastoji samo od testa, no moram priznati da je za položiti taj test potrebno velika razina znanja i iskustva te dobra priprema prije samog polaganja. Polaganje tog testa nije bilo lako i priprema je trajala nekoliko mjeseci no drago mi je da sam se odlučio na to jer sam prolaskom opširne literature naišao na mnogo novih detalja u području grupnog funkcionalnog fitnessa.

4. Nismo te dugo pitali imaš li u planu biti u ulozi natjecatelja?

Bilo kakva ozbiljnija natjecanja su iza mene. Uvijek sam za neko manje domaće natjecanje kojemu je više cilj druženje i zabava. Za ozbiljnija i veća natjecanja danas je potrebno uložiti dosta vremena i truda u pripremu za što trenutačno nemam volje. Odrađujem treninge koje programiram za svoje članove i cilj mi je održavati sposobnosti na što većoj razini što duže vremena i pri tom se zabavljati trenirajući.

5. Tema kojom ćeš se baviti je „AMRAP“, ovakav oblik treninga zanimljiv je i vježbačima i trenerima ali treba biti oprezan. Što se može očekivati na tvojoj radionici 5. kongresa Fitnes učilišta?

AMRAP (as many reps as possible) metodu često koristim u programiranju svojih treninga. Vrlo je dobar alat u grupnim funkcionalnim treninzima no treba znati za koje ciljeve treninga je idealan, a za koje baš i nije najbolja opcija. Na radionici ću u teoriji analizirati ovu metodu kako bi sudionici shvatili za što je ona idealna, opisati nekoliko primjera iz prakse koje inače koristim i svakako ćemo jednu od varijanti odraditi u praksi.

Autor intervjua

Aneta Armano Perak, mag. cin.

Magistra kineziologije, studirala na  Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerila skijanje, pronašla se u području edukacije i obrazovanja i promociji zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Iskustvo rada stjecala je kroz više godina kao trenerica sportskog penjanja te učiteljica skijanja, kako mlađih uzrasta i adolescenata tako i  djece s dijagnozama poput Downovog sindroma, ADHD- a i autizma, anoreksije, i kao trenerica u školi trčanja. Zanimanje za područje napretka edukacije i znanstveni rad oduvijek ju je privlačio, a postala je dio FIEP New Leaders grupe na poziv i time dobila priliku predstaviti sebe i svoj rad u Luxembourgu 2017. godine.  

Vikendom je u pravilu na Bikčevićevoj pa se veseli vidjeti vas gore!

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...