fbpx

3 jednostavna koraka do odluke koje ćemo se uistinu držati

Sjetite se koliko ste samo puta nešto u životu odlučili. Nekad su to bile sitne, gotovo nebitne odluke, a nekad je bila riječ o velikim, takozvanim životnim odlukama ili odlukama prekretnicama. Neke je, naravno, bilo jednostavno donijeti, a za neke vam je trebalo dugo vrijeme, nekad čak i mjeseci ili godine. Bez obzira o kojoj je odluci riječ, sam proces donošenja odluke je sličan. Kod jednostavnih, svakodnevnih odluka, proces je kratak, gotovo automatski ili nezamjetan, dok je kod velikih i važnih odluka taj proces čak i kompliciran, itekako prepoznatljiv i prisutan u našem svakodnevnom životu.

Znamo da je vrijeme oko Nove Godine nekako razdoblje karakteristično za donošenje odluka. Te naše novogodišnje odluke. O njima se priča na sve strane, svi donose neke njima važne odluke, okreću novu stranicu u životu i pokušavaju svoj život donijeti na višu, bolju razinu. To je posebno vidljivo u teretanama i centrima za vježbanje. Kako završe božićni i novogodišnji praznici, kao da svi brže-bolje krenu vježbati, nadobudno kupuju godišnje članarine, kompletnu opremu (taman su sniženja, ne može se takva prilika propustiti), eksperimentiraju s različitim detoksima, režimima prehrane i slično. I dokad to traje? Pa, vjerojatno negdje do sredine veljače. Onda se sve „raščisti“ i čekamo ponovni „boom“ pred ljeto. Zvuči poznato?

Ne želim da ispadne da sam pravi Grinch po pitanju novogodišnjih odluka i odluka općenito. Dapače, smatram da se dobru odluku može i mora donijeti bilo kada. To može biti neki bezvezni utorak sredinom srpnja. Tako je svejedno koje je vrijeme ako je donesena dobra i čvrsta odluka.

No, s obzirom na to da ipak dosta ljudi preferira novogodišnji period kad idealan za donošenje odluka, donosimo 3 vrlo jednostavna koraka pomoću kojih će vaša odluka biti čvrsta i realna te će vjerojatnost brzog odustanka biti manja.

1. Stani

Prije donošenja odluke važno je doslovno zastani i osvrnuti se na trenutnu situaciju. Ovaj korak relativno je kratak i priprema je za sljedeći korak. Osvrnite se oko sebe i pogledajte gdje stojite, što se oko vas događa i je li vam neka određena promjena potrebna. Razmotrite što želite promijeniti, odnosno što bi vaš život učinilo boljim i kvalitetnijim, a vas sretnijim. To mogu biti male odluke poput usvajanja neke zdrave navike ili pak velike, životne odluke, poput preseljenja, promjene posla, braka i slično. Uglavnom, kod bilo koje odluke bitno je zastati, udahnuti i procijeniti što i koliko jako želite.

2. Razmisli

Ovaj korak je najdulji i zahtjeva najviše truda i vremena. Ovdje je bitno ostati pribran i ne zanositi se idealiziranjem ishoda odluke ili se pak prepustiti negativnim mislima i strahovima. Dobro je pronaći mjesto za razmišljanje koje vama najviše odgovara. Odaberite vrijeme i mjesto u danu kada ćete se posvetiti razmišljanju. Nakon toga razmislite je li sada najbolje vrijeme za donošenje odluke (iako je Nova Godina). Nekada naprosto nije pravo vrijeme za odluku. Realno sagledajte situaciju i procijenite je li najbolja opcija odmah krenuti s djelovanjem ili je pak bolje malo pričekati i „pripremiti teren“. Najjednostavniji primjer je ako, recimo, pokušavate smanjiti/prestati jesti slatko ili piti alkohol, ne morate pod svaku cijenu odmah krenuti s tom odlukom ako znate da vas za koji dan čeka unaprijed dogovoreni domjenak, važan rođendan ili slično. Također, ako je vaša nova odluka vježbanje u teretani četiri puta tjedno po sat vremena, a znate da imate neki važan rok kojeg morate ispoštovati na poslu i da je vrlo izvjesno da ćete morati dulje ostajati na poslu, modificirajte tu odluku u nešto realniji oblik ili ju odgodite za prikladni rok.  Raspitajte su koje su relevantne činjenice dobrobiti vaše odluke za vas. Ako svi oko vas prestaju jesti ugljikohidrate to ne znači da je to i za vas (ili za bilo koga drugog dobra opcija). Malo istražite što kažu relevantni stručnjaci. To što je u masovnim medijima nešto predstavljeno, ili bolje rečeno nametnuto, kao dobro i ispravno, ne znači nužno da je istinito. Prepoznajte (i zapišite) koje prednosti će vaša odluka imati za vas i na koji način će poboljšati vaš život. Vizualizirajte sebe nakon nekog vremena od pridržavanja odluke. Osvijestite emocije koje se javljaju u tom trenutku, jeste li sretni, uzbuđeni, poletni ili ste pak anksiozni, depresivni ili ljuti. Poslušajte sebe i najbolje ćete procijeniti želite li taj ishod, odnosno je li ta odluka prava za vas. Također, zapamtite, odluka mora biti realna! Ne postavljajte si nerealne ciljeve i odluke jer vam to samo može naštetiti. Budite svjesni svojih mogućnosti i trenutne situacije i u skladu s tim donesite odluku.

3. Kreni

Napravite plan pridržavanja novoj odluci. Neka to budu manji, realni koraci koje ćete činiti kako bi odluka bila što dugotrajnija. Uvijek se sjetite zašto ste samu odluku i donijeli te što time želite postići. Ako ta odluka samo „visi“ negdje u zraku, teško da ćete se iste i držati. Budite svjesni svoje odluke i ne dopustite da vam ona bude kamen spoticanja. Ona vam treba pomoći u unapređenju vašeg života, a ne ga zagorčati i smanjiti vaše samopouzdanje ako se odluke ne možete pridržavati.

Za sve vas koji ste donijeli novogodišnju odluku, pokušajte ju sagledati kroz ova tri koraka. Vi koji tek planirate donijeti odluku, upotrijebite ova tri koraka još danas i pomozite si da se ove godine uistinu uspijete držati odluke i da napravite pravu promjenu u svom životu koja će procesom automatizacije postati dio vašeg života o kojem više nećete ni razmišljati.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi