fbpx

5 popularnih zabluda u fitnes svijetu – blog by Filip Sabol

Moderno (današnje) doba pruža brzo i lako dostupne informacije. Prilaz podacima brži je nego ikad, znanje je dostupno svima, ali… što je to znanje? Koje informacije su mjerodavne, a koje su zablude?
Predstavljam Vam 5 popularnih zabluda u fitnes svijetu.

1. Trening s teškim utezima čini ljude masivnima.

Mnogi bodybuilderi bi bili sretni kad bi to bilo istina. Masivna hipertrofija nije automatski rezultat teškog treninga s utezima već kombinacija genetike, odgovarajućeg trening programa, detaljne prehrane, kvalitetnog sna te često dodatne suplementacije (ili čak dopinga).

2. Djeca ne bi smjela dizati utege.

Epidemiološke studije u kojima su ortopedi koristili preglede slike kostiju nisu pokazale povećanu pojavnost epifiznog oštećenja kod djece koja dižu utege. Štoviše slike kostiju djece koja su redovito dizala utege pokazuju veću gustoću kostiju nego kod onih koja ne dižu utege. Drugim riječima – kontrolirano, progresivno dizanje utega može biti korisno za mlade sportaše u brojnim sportovima i u svakodnevnom životu.
Što se tiče natjecateljskog dizanja utega, rizik je isti kao kad se djeca bave bilo kojom aktivnošću koja uključuje trčanje, skakanje ili bacanje.

3. No pain – no gain.

Umor i bol poslije vježbanja se ne odnose na efikasnost pojedinog treninga već na faktore kao što su pretreniranost, neprilagođenost tijela pojedinom zadatku ili tipu aktivnosti. Mnogi weightlifteri, powerlifteri i bodybuilderi treniraju ekstremno teško i generalno ne pate od umora i boli poslije treninga. DOMS (delayed onset muscle soreness ili „odgođena reakcija mišića na tjelesnu aktivnost”) koji se javlja 24-48 sati nakon treninga uglavnom znači da ste radili nešto novo i predugo vremena.

4. Trening je ključ smanjenja potkožnog masnog tkiva.

Trening je samo mali dio dana u kojem ste aktivni (cca 90 min). Smanjenje potkožnog masnog tkiva ovisi pretežno o kalorijskom unosu i aktivnostima u ostatku danu. Kvalitetna prehrana je osnova, a tjelesna aktivnost, tjelesno vježbanje i kvalitetan san su faktori koji čine uspješan zdravstveni status.

5. Vaga je mjerodavan pokazatelj sastava tijela.

Puno bitniji pokazatelj od brojke na vagi je omjer masne i nemasne mase tijela. Odnosno, da li dobivamo mišiće ili potkožno masno tkivo. Osoba može cijelo vrijeme imati približno istu masu, ali skidati potkožno masno tkivo te dobivati mišićnu masu što je u konačnici puno bitnije. Dakle, ako nemate pri ruci uređaj za mjerenje potkožnog masnog tkiva, umjesto brojke na vagi promatrajte odraz u ogledalu.

Kako bi mogli razlučiti što je ispravno, a što ne, potrebna je edukacija te kroz teoretsko i praktično iskustvo doći do adekvatnih zaključaka.

Literatura

  1. Facts and fallacies of fitnes. Mel C. Siff 2003.
prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Filip Sabol

Filip Sabol, mag.cin.

Magistar kineziologije s usmjerenjem kondicijska priprema sportaša. Student poslijediplomskog doktorskog studija kineziologije na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.  Autor je utjecajnih znanstvenih i stručnih radova. Aktivno sudjeluje na velikom broju konferencija te usavršanja i radionica u području kineziologije. Filip ima višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih i grupnih treninga te je koordinator edukacije i dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2017. godine.

Povezani blogovi