fbpx
back training program

Back training program

Izvješće WHO (World Health Organization) pokazuje da 80% populacije u nekom dijelu života ima bolove u lumbalnom dijelu kralježnice. Posljedica su ozljeda, upala, trauma, oštećenja, tumora…Za 80-85% LBD (Low back disorder) ne zna se uzrok. Posljedično, ako ne znamo uzrok kako ćemo znati na koji način tretirati klijenta. Pristupi liječenju se uvelike razlikuju, a najčešće ovise o stručnjaku kojem ste se obratili za pomoć. Ako odete kirurgu, sugerirat će vam operaciju, fizioterapeut će biti skloniji primjeni fizikalnih metoda, manualni terapeut uputit će vas na manualne terapijske tretmane…kineziterapeuti rješenje pronalaze u različitim metodama vježbanja…


Kako izabrati najbolji pristup?

Kako su velike razlike među LBD klijentima, tako ni rješenja njihovih problema ne mogu biti ista, odnosno, ne možemo ih sve tretirati na isti način.
Stuart McGill u svojoj knjizi Low back disorders ističe ove smjernice koje vam mogu pomoći pri dizajniranju rehabilitacijskog programa vježbanja.


• Zdravlje vs. Performanse

Smatrati da su sportaši generalno zdraviji od ostatka populacije je mit. Bar što se mišićno koštanog sustava tiče. Treninzi vrhunskih sportaša zahtijevaju velika opterećenja. Sve je podređeno vrhunskoj izvedbi što stavlja ogroman stres na mišiće, tkiva, zglobove… Kod elitnih sportaša rizik od ozljede je sukladan opterećenjima kojima su izloženi. Problem nastaje kada se pokuša taj model treninga (vježbe, tehnike rada koji oni koriste) primijeniti na prosječnu populaciju.
Terapeutski pristup bi trebao težiti unapređenju zdravstvenog statusa. Trebamo primjenjivati drugačiju filozofiju, gdje je naglasak na mišićnoj izdržljivosti, kontroli pokreta i stabilnosti trupa. Ako vaš klijent s LBD za kratkoročni cilj ima igrati tenis, morate mu objasniti da treninzi u prvoj fazi ne smiju biti na to fokusirani. Cilj je da se eliminira bol, osigura potrebna stabilnost trupa i mišićna izdržljivost, a tek poslije možemo težiti sportskoj izvedbi ako je to s obzirom na oštećenje moguće.

back training program pain

• Prevencija i rehabilitacija

Ni najbolji rehabilitacijski program neće donijeti rezultate ako nismo otkrili što je uzrok LBD!
Otklanjanje uzroka boli je jedini pravi put ka potpunoj rehabilitaciji. Kako već svi dobro znamo da je bolje spriječiti nego liječiti, prevencija je najbolji put prema smanjivanju broja osoba s LBD. Mijenjanje loših navika, naučiti kako pravilno sjediti, nositi teret, vježbati …sve su stvari na koje bi najviše trebali biti usmjereni.


• Polagani, kontinuirani napredak

Prestanak boli, povratak svim aktivnostima svakodnevnog života obično je spor proces. Najčešće je bol posljedica dugogodišnjih krivih položaja, opterećenja, krivih obrazaca pokreta i mikrotrauma koje pri tom nastaju i ne vidimo ih odmah. Godine mogu proći prije no što se javi bol. Zato ne možemo ni očekivati da oporavak bude brz, već zahtjeva strpljivost i postupnost.


• Dnevnik s aktivnostima

Praćenje kada se u toku dana klijentu javlja bol pomaže nam lakšem i preciznijem otkrivanju uzroka. Dvije stvari su nam bitne: koja aktivnost i kako je osoba reagirala na tu aktivnost.


• Motivacija

Očito je da osoba mora promijeniti neke obrasce ponašanja koji su doveli do LBD. Moraju biti motivirani za to što nije uvijek jednostavno za postići. Čak i kad je prisutna bol neke osobe nije lako motivirati, posebno kad je napredak spor. Svaki je klijent poseban, pa tako i njegova motivacija. Važno je naglasiti da je motivacija izuzetno kompleksna i preporučujemo da koristite više tehnika ili pristupa da bi dobili trajni ili željeni efekt.


• Manualne tehnike

Iako je generalni savjet da u treninzima naglasak treba biti na stabilnosti trupa, nekim klijentima treba preporučiti i neke druge metode – kiropraktičara, manualnog terapeuta za trigger point terapiju, neuromuskularne tehnike…Uvijek je preporuka da surađujete sa stručnjacima iz drugih područja ( osteopati, kiropraktičari, manualni terapeuti…)

back training program dizanje utega

• Izbjegavajte trening snage koji se sastoji od velikih pomaka kralježnice
Snagu definiramo kao – sposobnost generiranja sile u minimalnom vremenu. Vježbe pri kojima radimo brze pokrete u kralježnici povećavaju opterećenje na kralježnični stup i dokazano vode LBD.
Zaključak svega ovog je da kralježnica jednostavno ne trpi velike sile i veliku brzinu istovremeno. Ako se kralježnica giba,sile koje tada djeluju na nju moraju biti minimalne. Ako su te sile velike onda brzina mora biti smanjena. Snaga bi trebala biti generirana u kuku i ramenu, a izometrički stabiliziran trup bi je trebao prenositi.

Reference

Kendall, F.P. i suradnici (2005). Muscles testing and function with posture and pain

Lippert, (2006). Clinical kinesiology and anatomy

Kisner, Carol and Colby, Lynn Allen (2007). Therapeutic Exercise – Foundations and Techniques

McGill,Stuart (2007). Low back disorders

Noris,C.M.,(2008).Back Stability

Paušić,J. (2013). Kineziterapija koštano-mišićnog sustava (priručnik)

Paušić,J. (2014).Planiranje i programiranje kineziterapijskog postupka (priručnik)

Fitnes učilište, Priručnik za instruktore fitnesa

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Stipicic

Marija Stipičić

Diplomirala na Likovnoj Akademiji, profesorski smjer. Na Kineziološkom fakultetu završila Stručni studij smjer Kineziterapija. Kao instruktor grupnih programa radila u svim većim aerobic/fitnes centrima u Splitu. Vanjski je suradnik na Kineziološkom fakultetu u Splitu, smjer Kineziterapija. Od 2016.godine predavač na Fitnes učilištu na Pilates programu.

Povezani blogovi

  • Ako pitate Wikipediju, Pilates je metoda vježbanja koju je početkom 20. stoljeća razvio Joseph Pilates, po kojoj je i dobio ime. Pilates je svoju met...

  • ''America, the land of opportunity'' .. svima nam je poznata ova uzrečica koja sugerira na mogućnost ostvarenja svojih snova, slobode i uspjeha u dale...

  • Joseph H. Pilates je rekao ”Um je ono što izgrađuje tijelo”. Danas, nakon mnogo godina razvoja njegove tehnike, poznajemo snažan i zanimljiv pristup z...