fbpx

Što je to Pilates?

Ako pitate Wikipediju,  pilates je metoda vježbanja koju je početkom 20. stoljeća razvio Joseph Pilates, po kojoj je i dobio ime. Pilates je svoju metodu nazvao “Contrology”.

Objavio je dvije knjige koje se odnose na njegovu metodu treninga: Vaše zdravlje (Your health), 1934.godine – korektivni sustav vježbanja koji je revolucionirao cijelo područje tjelesnog odgoja i Povratak životu (Return to life) iz 1945. godine. U potonjoj knjizi piše kako bi “Contrology” mogla eliminirati ljudsku patnju i smanjiti potrebu za bolnicama, lječilištima…

Njegovi prvi učenici:  Romana Kryzanowska, Kathy Grant, Jay Grimes, Ron Fletcher, Mary Bowen, Carola Treir, Bob Seed, Eve Gentry, Bruce King, Lolita San Miguel, and Mary Pilates, Josephova nećakinja, nastavili su poučavati njegovu metodu. Danas je Pilates opća oznaka za metodu vježbanja koja koristi jedinstvene sprave i opremu,  a temelji se na  principima koje  je postavio Joseph Pilates. PILATES metoda  poznata je kao sistem vježbanja u kojem se ”misli”. Velika pažnja posvećuje se pravilnom disanju, centriranju, kontroli pokreta i tehnici. Angažira sve mišićne skupine istovremeno kroz kontinuirano i fluidno kretanje, s osobitim naglaskom na jačanje i stabiliziranje tzv. ”cora”.

Suvremeni pilates, koji na Fitnes učilištu prenosimo polaznicima  temelji se na “klasičnom – tradicionalnom” pilatesu koji nastoji sačuvati izvorni rad koji je Joseph Pilates podučavao, ali uključuje i “moderni” pilates – temeljen na suvremenim istraživanjima s područja anatomije, biomehanike i rehabilitacije. Zadržavajući temeljne principe poput disanja, pravilne posture, kontrole, preciznosti, koncentracije i nadograđujući ih novim spoznajama, pilates je i danas, nakon  skoro 100 godina (u ranim 1930-ima su Clara i Pilates pruzeli dvoranu u New Yorku i počeli raditi sa klijentima) i dalje vrlo popularan način vježbanja i postao sastavni dio programa sportskih klubova – zadovoljavajući potrebe rekreativaca, profesionalnih sportaša, osoba s oštećenjima   kralježnice pa čak i djece. Ovako bi  pilates opisala većina instruktora, a mene je zanimalo što vježbači smatraju da je pilates.

Za potrebe pisanje ovog bloga odlučila sam provesti anonimnu anketu. Pitanje je bilo: što je Pilates, jeste li bili na treningu Pilatesa i kome bi ga preporučili. Upitnik su ispunjavale osobe oba spola, različite dobi, (najmlađa osoba 19, a najstarija 68). Sve osobe koje su ispunjavale upitnik vježbaju u nekom grupnom obliku rada  – yoga, Pilates, kick box, kineziterpija, cardio programi, body weight programi…

Pretpostavka je bila da će osobe koji idu na neke dinamičnije programe Pilates proglasiti:

  1. a) dosadnim, b) laganim ili c) sporim…ili  d) sve od navedenog  :), a baš me zanimalo što će polaznici Pilatesa napisati.

I tako sam ja dva tjedna  naganjala ljude da mi popune upitnik. Skupila sam ih 87 i evo odgovora.

Od 87 ispunjenih anketa, 19 ih nikad nije bilo na treningu Pilatesa. U toj grupi (19), otprilike su svi dali iste izjave – smatraju da je Pilates lagan i idealan za početnike, a preporučili bi ga svima s bolovima u leđima i starijim osobama. Eto nitko nije Pilates proglasio dosadnim, ali ga drže laganim i kineziterapijskim oblikom rada.

Druga grupa, njih 68 trenira ili je treniralo pilates. Na pitanje, što je pilates? – uglavnom su odgovori slični – pilates su vježbe za kralježnicu, popravlja držanje, vježbe istezanja, jača mišiće trupa i sl….odgovori su uglavnom vezani uz nekakav njihov zdravstveni problem – pomaže kod bolova kralježnice, problema sa kukom, vratom i slično.

Na pitanje kakav je njihov dojam treninga odgovori variraju: od opuštajući trening do zahtjevan i dinamičan. Uočavaju razlike u pilates instruktorima, (u 12 upitnika vježbači koji su trenirali kod različitih instruktora  smatraju da se pilates vrlo razlikuje od instruktora do instruktora).

Kome bi ga preporučili? – odgovori su:  preporučila bi svima, osobama s bolovima u  kralježnici, svima koji se žele oblikovati, ojačati mišiće…

Ovakve rezultate ankete sam i očekivala. Sad malo da to i analiziram.

Osobe koje nisu bile na pilates treninzima generalno smatraju da je za njih pilates lagan. Kako je u jednom upitniku na pitanje – Što je pilates?, odgovor bio: prelagan, no pain no gain. Malo o tom…

Ova izjava – NO PAIN NO GAIN! -obično znači,  ako sutra i dalje mogu ustati iz kreveta – trening nije bio dobar. Dio vježbača, a rekla bih i trenera, smatra da ih poslije treninga treba sve boljeti. Ako ste početnik ili se s takvom vrstom aktivnosti  niste do sad susretali uobičajeno je da one uzrokuju nelagodu. Takva nelagoda ili blaga bol može se očekivati do ​​48 sati nakon nove aktivnosti. Međutim, bol ne bi trebala biti dovoljno velika da naruši vaše svakodnevne aktivnosti. O ovom je pisao i Filip u svom blogu: 5 popularnih zabluda u svijetu fitnesa.

Ako ipak i dalje držite da je bol  dobar moto za trening, preporuka bi bila “know pain and gain.”

Važno je da znate razlikovati bol od boli. Kada osjetite iznenadnu, oštru bol ili tu bol osjećate kroz duži vremenski period, to nije i ne može biti dobra bol. To je način na koji vaše tijelo šalje poruku – imamo problem u sustavu, zakoči prije nego stradam. Bol prekida i mijenja naše normalne obrasce kretanja.  Tijelo će naći načina da pokret odradi bez bola,  kompenzirajući pravilan pokret, tj. više posla će prebaciti na mišiće i zglobove koji taj pokret ne trebaju odrađivati. I kao što se nama ne sviđa odrađivati tuđi dio posla, ne sviđa se ni našim mišićima. Mišići se u početku ne bune, preuzmu oni i “tuđi” dio posla, ali ne mogu to zauvijek. Kad tad će se i njima upaliti crvena lampica. Dakle, trening ili vježbanje u boli može dovesti do drugih ozljeda. Ako je zanemarite mogu vam obećati da neće biti dobitka, a što je zapravo još važnije gubitka će biti. Zato bi dobro bilo ne  ignorirati bol. I uvijek dobro izvagati, je li taj cilj vrijedan tolike boli tj. ozljede.

Ako mene pitate, ja sam odavno “No pain no gain!” pretvorila u – No pain, other gains!

Bolja postura, ravnoteža, mobilnost, stabilnost trupa… zar to nisu funkcionalniji, realniji i pametniji ciljevi. E u pilatesu jesu, a ako ste instruktor pilatesa ostanite fokusirani na te ciljeve. Ne dajte da vas povuku razni  insanity programi – (prijevod insanity  nađite na Google translate).

U anketi, obje skupine smatraju da je pilates dobar za osobe sa LBS – Lumbalni bolni sindrom.

Što to instruktorima pilatesa govori? Pilates se uvijek povezuje, a upitnik je to i potvrdio, s rehabilitacijom, kineziterapijom… Bole me leđa = upisat ću se na pilates. Prečesto  ljudi koji već imaju ozbiljnijih problema npr. otežan hod ili slabost i utrnulost npr. stopala misle da  treba otići na pilates. Sugerirajte da ipak prvo posjete liječnika.

Nemojte precijeniti svoje znanje, još bolje, budite svjesni svog neznanja. Takvoj osobi nije mjesto u grupi. Umrežite se, povežite sa stručnjacima iz drugih područja – fizioterapeuti, osteopati, kiropraktičari, manualni terapeuti…Tu je jedino rješenje individualni pristup, otkrivanje i uklanjanje uzroka boli, osigura potrebna stabilnost trupa i mišićna izdržljivost, a tek poslije možemo tu osobu uključiti u grupni oblik vježbanja, ako je to  s obzirom na oštećenje moguće.

Mislim da je pilates  odličan u prevenciji. Kvalitetan pilates instruktor je učitelj.  Iz treninga u trening uči  klijente kako pravilno stajati, koja je neutralna pozicija zdjelice, rebara, lopatica, kako je raspoređena težina na stopalima…  Vježbači na treningu pilatesa  su fokusirani, prate instruktorove verbalne upute. Pilates nije mjerilo intenziteta treninga. Pilates nije velika lopta i valjanje po njoj i nije  super zgodna trenerica koja radi trening za sebe i ne korigira vježbače.

Dobar instruktor pilatesa uočava i uvažava ograničenja svojih vježbača (vidjeli smo u anketi da osobe s  bolovima, ograničenjima biraju pilates). Za sve vježbe moraju znati njihove modifikacije (progresije i  regresije). Vježbu prilagođavamo vježbaču, a ne vježbača vježbi!

Vježbajući pilates koji se temelji na pravilnom disanju, posturi, kontroli, preciznosti pokreta, vaši klijenti iz treninga u trening  naučit će kako sami korigirati svoju posturu i onda vam jednog dana kažu kako sad i na poslu sjede pravilnije, kako nisu više pogrbljeni i sl. Tad ste sretni, jer tek kad krenu promjene u aktivnostima svakodnevnog života zapravo su napredovali.

I to je pilates koji učimo na Fitnes učilištu. Najsigurnija i najprimjenjivija preventivna metoda koju možete izabrati. Ako mi ne vjerujete pitajte Jenny, Mariju i Andeu…

Reference

https://en.wikipedia.org/wiki/Pilates

https://fitnes-uciliste.hr/doms-sto-danas-znamo-o-upali-misica/

https://fitnes-uciliste.hr/5-popularnih-zabluda-u-fitnes-svijetu/

Fitnes učilište, Priručnik za Instruktore Pilatesa

McGill,Stuart (2007), Low back disorders

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Stipicic

Marija Stipičić

Diplomirala na Likovnoj Akademiji, profesorski smjer. Na Kineziološkom fakultetu završila Stručni studij smjer Kineziterapija. Kao instruktor grupnih programa radila u svim većim aerobic/fitnes centrima u Splitu. Vanjski je suradnik na Kineziološkom fakultetu u Splitu, smjer Kineziterapija. Od 2016.godine predavač na Fitnes učilištu na Pilates programu.

Povezani blogovi

  • Ako pitate Wikipediju, Pilates je metoda vježbanja koju je početkom 20. stoljeća razvio Joseph Pilates, po kojoj je i dobio ime. Pilates je svoju met...

  • ''America, the land of opportunity'' .. svima nam je poznata ova uzrečica koja sugerira na mogućnost ostvarenja svojih snova, slobode i uspjeha u dale...

  • Joseph H. Pilates je rekao ”Um je ono što izgrađuje tijelo”. Danas, nakon mnogo godina razvoja njegove tehnike, poznajemo snažan i zanimljiv pristup z...