fbpx

“Bila sam iznenađena kojom brzinom su mi se otvarala vrata nakon završetka Fitnes učilišta” Tihana Jelić, instruktorica Pilatesa

Ako ikada kažete da nemate vremena za nešto, sjetite se naše Tihane Jelić. Ona je instruktorica Pilatesa i plesačica s punim radnim vremenom upravne pravnice. Pitate se kako? Kaže da je sve pitanje prioriteta, ljubavi prema nečemu i dobre organizacije vremena, a ostalo pročitajte u intervjuu:

1. Tihana, tvoj život je sve samo ne jednostavan i jednoličan. Možeš li za početak s našim čitateljima podijeliti što si po struci i kako si došla na ideju da bi mogla postati i instruktorica Pilatesa?

Po struci sam upravna pravnica, završila sam Društveno Veleučilište u Zagrebu, upravno-pravni smjer. U struci kao administrator u odvjetničkom uredu radim već 8 godina. Dosta sam aktivan tip pa sam se uz posao počela baviti i plesom. Kako sam držala plesne radionice i vodila satove plesa, smatrala sam da se trebam educirati oko funkcionalnosti ljudskog tijela, a Pilates mi se činio kao odličan izbor jer radi na posturi tijela, stabilizaciji i jačanju središnjeg dijela tijela. Uostalom, svidjela mi se priča Josepha Pilatesa, koji je često pomagao plesačima u unapređenju izdržljivosti i fleksibilnosti te postizanju veće funkcionalnosti tijela. Maštala sam o tome da ću jednoga dana voditi Pilates treninge, kada budem starija i s više slobodnog vremena, no nisam ni sanjala da ću tolikom brzinom to ostvariti. Jako sam zadovoljna takvim razvojem. Osjećaj nakon dobro odrađenog treninga je odličan, volim ljude i najsretnija sam kad mi kažu da im je trening bio dobar.

2. Plesom se baviš već osam godina. Kojom vrstom plesa? Možeš li nam objasniti o čemu se točno radi i kako si se uopće u tome našla?

U plesu sam se našla slučajno, iz znatiželje sam upisala tečaj orijentalnog plesa. Odmah sam se zaljubila u ples i ta ljubav još uvijek traje. Raznovrsnost koju mi ples nudi još uvijek me tjera na daljnje učenje, vježbanje i unapređivanje u različitim stilovima. Tako sam učila turski trbušni ples, egipatski, osnove romskog da bi se zaljubila u ples sa sabljom i tribal fusion. U međuvremenu sam promijenila nekoliko plesnih grupa da bismo konačno kolegica Iva i ja osnovale svoju plesnu skupinu Varuna, s kojom nastupamo na različitim festivalima i javnim događajima. Plešemo orijentalni ples sa sabljama, tribal fusion, ATS, a u novije vrijeme kombiniramo i ples s vatrom. Stalno se razvijamo i osmišljavamo nešto novo s obzirom na to da nastupamo često i na različitim festivalima i javnim događajima. Članice smo i orijentalne show grupe Shireen. Upravo se pripremamo za Oriental Fusion Stars Festival.

3. Jesi li i prije bila sportski tip? U čemu si se sve okušala i čime su te i ples i Pilates privukli da im se najviše posvetiš?

Nekako je sport od malena sastavni dio mog života. Kao dijete išla sam na tenis, trenirala odbojku i rukomet, sve rekreativno. Ljeti bi rolala, a zimi skijala. Ja sam i tip kojem stvari brzo dosade, no to se nije dogodilo s plesom. Ples me privukao svojom raznolikošću te mi je pomogao izraziti moju kreativnost do kraja, dok me Pilates privukao time što ojačava tijelo i radi na njegovoj fleksibilnosti koja mi je u plesu jako potrebna. Nakon nekog vremena shvatila sam da se ples i Pilates odlično nadopunjuju te da vlastitu kreativnost mogu izraziti u treningu Pilatesa jednako kao i u plesu. Pokušavam svaki trening Pilatesa učiniti mrvicu drugačijim, kombinirati različite rekvizite; to je velik izazov za mene.

4. Kako si odabrala baš Fitnes učilište? Jesi li zadovoljna kvalitetom nastave i usvojenim znanjem?

Fitnes učilište sam odabrala jer sam čula samo riječi hvale od kolegica koje su bile jako zadovoljne kvalitetom znanja koje im je pruženo. Bilo je par kriterija po kojima sam birala Učilište, a to su ponajprije stručnost predavača te međunarodna priznatost programa. Mislim da sam tu odlično izabrala. Moram priznati da mi je bio jako veliki izazov ponovno učiti, dan mi se sastojao smo od posla, učenja u knjižnici i predavanja cijeli vikend, pa onda ponovno u ponedjeljak na posao, ali ne žalim ni trunke potrošenog vremena. Mislim da je znanje koje sam dobila odličan temelj za krenuti u posao. Naravno, naš se posao sastoji od stalnog usavršavanja i tu ne treba stati, stalno se treba educirati, zato jedva čekam konvencije i dodatna usavršavanja.

5. Jako brzo po završetku Učilišta krećeš voditi treninge. Je li ti bio problem pronaći posao i kako su se sve prilike otvarale?

Moram priznati da sam ostala iznenađena kojom brzinom su mi se otvarala vrata i bila sam jako sretna što se sada mogu okušati u nečem sasvim novom od onoga što radim. Prvo sam dobila probni rad u jednom centru, uz mogućnost edukacije koja se sastojala od bilježenja i praćenja svih grupnih treninga. Otvorili su mi stalni termin ponedjeljkom i mogućnost rada na zamjenama. Na jesen dobivam stalni termin tri puta tjedno kao voditeljica Pilatesa u First Fitness &Squash Tower, i pilates u Ivanić Gradu, gdje planiram otvoriti i grupu trbušnog plesa, ali trenutno ne mogu naći termin u svom rasporedu. Kada ne radim to troje, tada plešem i vježbam za nastupe. Ovo ljeto je bilo bogato plesnim nastupima i sada se već pripremamo za iduću godinu. Vikend je zato samo moj i rezerviran za moju obitelj.

6. Trenutno radiš tri posla, u odvjetničkom uredu, vodiš sedam termina treninga i plesačica si show grupe. Kako sve to stižeš? U čemu je tajna? Imaš li neku poruku ili savjet za naše čitatelje kako da uspiju toliko toga postići?

Sve je pitanje prioriteta, ljubavi prema nečemu i dobroj organizaciji vremena. Nije mi teško odvojiti vrijeme za nešto što volim i u čemu uživam. Moj savjet je da se uvijek treba okušati u nečemu što volite i nikad nije kasno za ostvarenje snova. Ne treba se bojati krenuti u nešto novo jer uvijek se treba pitati što je najgore što se može dogoditi? Život ima bezbroj mogućnosti i jedino me plaši da je prekratak za sve nove izazove koje nudi.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...