fbpx

Prehrana

Jasno nam je da su ljudi ozbiljno prihvatili teoriju ovakve prehrane, no vrlo brzo je ova teorija izgubila smisao. Provođenjem znanstvene studije na sva četiri tipa krvnih grupa dolazimo do rezultata kako ne postoje čvrsti dokazi o povezanosti određenog tipa prehrane s pojedinom krvnom grupom. Ovu teoriju srušili su kanadski stručnjaci s Katedre za nutrigenomiku - Sveučilišta u Torontu, objavom rezultata u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Stručnjaci ističu kako je prehrana povezana s razinom triglicerida, kolesterola, inzulina i glukoze u krvi te kako može pokrenuti niz neželjenih zdravstvenih stanja. Međutim, ne postoji čvrsta znanstvena tvrdnja kako su ova stanja povezana s tipom krvne grupe....

Nutritivna kvaliteta hrane ima ključnu ulogu u održavanju općeg zdravlja organizma, putem omjera hranjivih tvari u odnosu na energetsku vrijednost. Rastvorimo tajnovitu zavjesu koja okružuje pojam nutritivno bogate i nutritivno siromašnije hrane, otkrivajući njihovu suštinu i utjecaj na našu prehrambenu ravnotežu. Nutritivno kvalitetnija hrana - uključuje svježe voće, povrće, integralne žitarice, orašaste plodove i nemasne bjelančevine koje pružaju obilje vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana. Ove namirnice ključne su za cjelokupno zdravlje organizma i čine temelje uravnotežene prehrane. Nutritivno siromašnija hrana - hrana s nižom nutritivnom vrijednošću, poznata i kao "junk food," obiluje kalorijama, šećerom i zasićenim mastima. Brza hrana, slatkiši, gazirani napici i procesirane grickalice zadovoljavaju trenutačne želje za okusom, ali često im nedostaju esencijalni hranjivi sastojci potrebni za optimalno zdravlje. Unatoč velikim razlikama u sastavu, pogledajmo iza kulisa i prihvatimo da kvaliteta prehrambenih izbora ne mora biti ograničena stigmatizirajućim etiketama. Uzmimo u obzir važnost nutritivne ravnoteže i svestranosti u prehrambenim odabirima...

Cjelovito voće i povrće izvori su potrebnih nutrijenata i prirodnih šećera kojih se ne trebamo bojati. Nije isto konzumirati šećer iz voća i povrća i onaj iz prerađene hrane gdje je on dodan u velikim količinama. Opasnost predstavljaju slatkiši, pekarski proizvodi, alkoholna i bezalkoholna pića, brza i prerađena hrana i obrađene namirnice. Takvi proizvodi krcati su skrivenim dodanim šećerima od kojih je najčešći stolni šećer-saharoza ili kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. U nastavku članka otkrivamo zašto šećer iz voća nije jednak onome iz slatkiša i prerađene hrane i kako se to odražava na naše zdravlje. ...

Posljednjih godina postaje sve jasnije da je hrana vrlo učinkovito sredstvo u prevenciji i liječenju većine zdravstvenih problema. Problemi gastrointestinalnog sustava, pretilost i dijabetes samo se neke od bolesti na koje možemo utjecati unosom biljne hrane, uključujući voće, povrće, žitarice, orašaste plodove, sjemenke i mahunarke. Zašto baš te namirnice? Odgovor se krije u vlaknima kojima navedena hrana obiluje. ŠTO SU VLAKNA? Dijetalna vlakna su naširoko priznata hranjiva tvar za ljudsko zdravlje, a predstavljaju ih neprobavljivi dijelovi biljaka i ugljikohidrata. Za razliku od makronutrijenata, vlakna samo prolaze probavnim sustavom i osiguravaju njegovo normalno funkcioniranje. Dijelimo ih na topiva i netopiva. JESU LI SVA VLAKNA ISTA? Funkcije različitih prehrambenih vlakana u velikoj mjeri ovise o njihovim fizikalno-kemijskim karakteristikama, od kojih je jedna topljivost. Većina biljnih namirnica sadrži i topiva i netopiva vlakna, a razlikuju se prema omjeru. TOPIVA VLAKNA – vlakna koja se u procesu probave otapaju stvarajući želatinoznu masu koja štiti...

L-KARNITIN - prirodni je derivat aminokiselina lizina i metionina. Karnitin igra ključnu ulogu u proizvodnji energije tako da prenosi dugolančane masne kiseline u mitohondrije gdje dolazi do njihove oksidacije kako bi se proizvela energija. S obzirom na ove ključne funkcije, karnitin je koncentriran u tkivima poput skeleta i srčanog mišića koji koriste masne kiseline kao gorivo. ...

Ugljikohidrati su komponenta hrane koja najviše utječe na razinu šećera u krvi što nas tjera na dodatan oprez. Višak ugljikohidrata koji je ostao neiskorišten u procesu stvaranja energije pohranjuje se u obliku glikogena u jetri i mišićima kao brzi izvor energije.  Konzumacijom ugljikohidrata unatoč  punim zalihama u organizmu, tijelo višak pohranjuje u obliku masti. Što se više debljamo, tijelo postaje manje osjetljivo na inzulin čime dolazi do porasta razine šećera u krvi.  Nakon kratkom uvoda, ostaje nam razjasniti što je inzulin, kako odrediti adekvatan unos ugljikohidrata i spriječiti posljedice visoke razine glukoze u krvi....

Kolagen je tvrd, netopljiv i vlaknast protein u čijem sastavu su aminokiseline glicin, prolin, hidroksiprolin i hidroksilizin. Ovaj protein čini sastavni dio kostiju, hrskavica, ligamenata, mišića i tetiva....

Ako vam smeta celulit – niste sami! Celulit predstavlja potkožnu naslagu masnog tkiva i kozmetički je problem čak 85% žena. Ovaj problem uključuje mikrocirkulacijski i limfni sustav, izvanstanični matriks i prisutnost viška subkutane masnoće koja se izboči prema površini kože....

U prijašnjem blogu prisjetili smo se najaktualnijih mitova usko vezanih za konzumaciju vitamina i minerala te Whey proteina, no tu priča o mitovima u sportskoj suplementaciji ne završava. Današnjim blogom zaokružujemo tu temu i prisjećamo se najčešćih zabluda o kreatinu, omega-3 masnim kiselinama i fat burnerima....

Postoje mnoge teorije na temu dodataka prehrani, savjeti ili mitovi o suplementaciji, kako u sportu tako i van njega, no većina aktualnih, široko rasprostranjenih informacija predstavljaju mitovi. U ovom članku neke ću prisjetiti, a neke upoznati s aktualnim zabludama o najčešćoj sportskoj suplementaciji koje ste svi bar jednom čuli. ...