fbpx

“Imati asa u rukavu i biti prilagodljiv u ovom poslu je važno” Antonela Blažević

Antonela Blažević je još jedan ponos Fitnes učilišta. Došla tiho i ušla u legendu. Sa samo 19 godina upravo je poslala instruktorica grupnog fitnesa uz glazbu. Od vježbačice koja uživa u glazbi do uzorne instruktorice. Riječi hvale imao je cijeli predavački tim. Zato je naravno i zaslužila mali intervju kako bi vam je predstavili. Samo da se razumijemo, kad sam stala ispred nje i shvatila da sam joj jedva do ramena, prestala sam o njoj govoriti kao ”mala, slatka Antonela”. Uživajte! ?

1. Antonela upoznaj nas sa sobom i reci kako si došla do toga da upišeš Fitnes učilište?
Ples mi je bila glavna zanimacija skoro od rođenja, gdje god bila, tražila sam plesne centre i uživala u tome. U samom početku, dok sam još bila u Zagrebu, bila sam član Plesnog studia Edite Cebalo. Nakon toga, preselila sam se u Veliku Goricu sa željom da nastavim tim putem, ali mi se način vođenja grupe nije sviđao pa sam odustala od toga. Bavila sam se i sportom jedno kraće vrijeme, no i od toga sam ubrzo odustala. Prije 2 godine sam od mame primila savjet da krenem na Zumbu u Aerobic klub Fit u Velikoj Gorici. Trenerica Mirna me na prvom treningu uočila jer sam brzo hvatala korake i shvatila je da imam ritma. Nakon nekog vremena preporučila mi je edukaciju na Fitnes učilištu za instruktora grupnog fitnesa uz glazbu, jer tamo i radi. Odlučila sam prihvatiti taj savjet, jer je u fitnes uz glazbu ukomponiran i ples, a usudila bih se reći i sport pa sam se u tome pronašla te mi je drago da se sad mogu pohvaliti uvjerenjem o završenoj edukaciji za poslove instruktora grupnog fitnesa uz glazbu sa samo 19 godina!

2. Da li je postojao strah od toga hoćeš li stići uskladiti fakultetske obveze i edukaciju?
Naravno da me bilo strah, ali kad nešto voliš, kao što ja volim ples, sport i svoj fakultet, nije mi predstavljao poseban problem. Potrebna je samo velika volja, ljubav i jako dobra organizacija vremena. Bilo je dana i vikenda kad sam se pitala ima li to sve smisla i mogu li ja to stvarno, ali ja sam tip osobe koja želi završiti ono što sam i započela. U to vrijeme, shvatila sam da ću, nakon završetka edukacije, imati mnogo prilika, a ujedno ću i raditi ono što me čini sretnom.

3. Kako si se osjećala kada si prvi puta stala pred grupu i odvodila grupni trening uz glazbu?

Što se tiče početaka vođenja, imala sam mnogo sreće. Budući da sam na Zumbu išla 2 godine, upoznala sam cijelu grupu, saznala sam na koji način one funkcioniraju, što vole, kako da im prilagodim trening da budu zadovoljne. Važno je napomenuti da sam imala odličnu trenericu, Mirnu Hajnic mag.cin., koja me, kad god je mogla, gurala naprijed da odvedem pokoju koreografiju. To mi je mnogo pomoglo, jer sam se s vremenom opuštala, stoga ni vježbačice nisu imale ništa protiv kada sam im odvodila zamjenu.

4. Sad kada si završila edukaciju, da li su ti se promijenile preferencije prema tipu treninga? Koji su ti bili draži prije a koji sada?

Znači Zumba mi je prvi fitnes program u koji sam se upustila i uvijek će imati posebno mjesto u srcu, ali mi se jako sviđaju i oni “žestoki” programi poput aerobic drilla i workout programa. Danas postoji bezbroj fitnes programa uz glazbu i teško je svaki od njih probati te ih smještati u kategorije jer je svaki od njih poseban na neki način.

5. Što misliš da je najteže vježbačima početnicima na treningu? Kako im pomogneš oko toga?
Definitivno ih je najteže uvjeriti da oni to mogu odraditi i da ne odustaju od želje za treningom. Trening je jako važna komponenta za zadovoljstvo životom i samim sobom, ali najviše nam je važan za zdravlje i bolje funkcioniranje u svakodnevnim poslovima. To je uostalom i ono što nas uče na Fitnes učilištu. Zadovoljstvo treba biti prisutno, to je ono zbog čega se i ostaje na treninzima, ali tek nakon što smo se potpuno posvetili zdravlju. To je sve poznato, ali očito ne onoliko koliko je potrebno jer i dalje ljudi zanemaruju zdravlje. Stoga, ako netko ima problema s kukom, koljenom, ili bilo čim drugim, treba im prilagoditi trening da im se ne bi pogoršalo sadašnje stanje. Primjerice, odvodila sam i zamjenu Pilates grupi kod Vas (Marije Jurina), iako nisam završila tu specifičnu edukaciju. No, uvjerili Ste me da ja to mogu i da s njima radite sve što smo i mi učili na Fitnes učilištu. Bilo je malo zahtjevnije jer nisam poznavala grupu, ali nije bilo nemoguće. Tijekom treninga sam ih polako upoznavala i rekla im da ako imaju neku ozljedu zbog koje ne mogu raditi određene vježbe, da će dobiti modifikaciju prikladnu njima. Imati asa u rukavu i biti prilagodljiv u ovom poslu je po mom mišljenju važno. Mislim da bi svaki trener morao tako funkcionirati. Imam ja još mnogo toga za naučiti da budem ogledna instruktorica, ali smatram da je i ovo dobar početak.

6. Što bi voljela za ubuduće ostvariti u ovom segmentu (fitnes, treninzi….)
Za sad se samo posvećujem fakultetu, ali to ne znači da neću moći odraditi pokoju zamjenu ako to bude potrebno. I dalje ću nastaviti s treninzima i cilj mi je pronaći što više programa i istraživati ovaj fitnes svijet te konstantno nadograđivati ono temeljno znanje usvojeno na Fitnes učilištu. Također mi je velika želja raditi kao animator, ali samo preko ljeta. A u daljoj budućnosti tko zna, samo znam da želim nastaviti u ovom smjeru u kojem sam krenula.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...