fbpx

Ivan Knez – 7 naslova državnog prvaka u dizanju utega

Reprezentativac Hrvatske u taekwondou na više Svjetskih i Europskih Prvenstava, mnoštvo medalja na nizu međunarodnih A turnira, 7 naslova državnog prvaka. Paralelno počinje i dizati utege u dizačkom klubu Metalac. Dizačka priča koja traje 16 godina i 7 naslova državnog prvaka te ovogodišnji reprezentativni nastup za reprezentaciju na Europskom Prvenstvu u Splitu u kategoriji – 69kg. Ivan Knez je postao dio predavačkog tima Fitnes učilišta. Predavanja o olimpijskom dizanju utega koja ne želite propustiti.

1. Milijun pitanja pada na pamet jer toliko toga bi se o tebi trebalo reći. No nekim redom. Dugo godina si se bavio taekwondo-om, a danas skupljaš medalje u dizanju utega. Kako si odabrao “šipku“?

“Šipka” je zapravo došla nekim redoslijedom sportske karijere koju sam većinom proveo u taekwondou. Hrvatska taekwondo reprezentacija, pa tako i TK Metalac kojima sam i ja pripadao, provodili su kondicijske pripreme u Teretani Metalac pod vodstvom Branka Zemunika. Nakon niza godina odrađenih treninga u obje dvorane, zapravo na dva borilišta, studij je odmicao pa tako sam se i ja udaljavao od taekwondo-a. Logično, ostao sam u dizanju utega i evo do dan danas ta priča traje.

2. Danas imaš jednak broj titula državnog prvaka u taekwondou i dizanju utega. Što bi rekao prije nekoliko godina na takvu tvrdnju?

Sigurno je to lijep uspjeh ovako gledajući, ali meni je drago da sam sav taj trud pretvorio u medalje i naravno, pomogao klubovima za koje sam u tom trenutku nastupao i zadovoljio neke vlastite ambicije, iako su mi u nekim periodima bile puno veće.

3. Riječima jednog laika koji uđe u teretanu: ”U čemu je problem? Uzmeš šipku i digneš.”. Pa… Ivane u čemu je problem?

Ovo je zapravo često pitanje jednog dijela, ajmo ih nazvati, entuzijasta koja dolaze s namjerom dizati utege i savladati iste “preko noći”. Zapravo, vrlo rijetko ulazim u neke rasprave bilo preko društvenih mreža, bilo ovako uživo ali objasniti kako savladati Olimpijsko dizanje utega zaista nije lak posao. Početnicima zna biti frustrirajuće zbog kompleksnije koordinacije svih tih faza tehnike trzaja i izbačaja, pogotovo ako dizač nije motorički napredan pa vrlo brzo odustane. No, moram priznati da sam imao i dobrih iskustava kada su dizači savladali sve tehnike u vrlo kratkom roku. To su uglavnom bili sportaši, s velikim sportskim iskustvom i već stečenim motoričkim znanjima i sposobnostima.

4. Kineziolog si s usmjerenjem kondicijske pripreme sportaša. U te sportaše se ubrajaju mnogu rukometaši, košarkaši, taekwondoaši, tenisači, a istaknut ćemo Ivicu Kostelića, Natka Zrnčić-Dima, Filipa Zubčića i mnoge druge. Tvoj komentar na stečeno iskustvo?

Zadnjih godina dosta je klubova i individualaca prošlo kroz pripremne periode koje sam ja provodio. Neki su mlađe dobne kategorije, neki su amateri sportaši, a neki i profesionalci koje si i spomenula. Svima je isti cilj, a to je podizanje njihove sportske forme. Dok god se držimo svojih zadataka bit će sigurno i rezultata. Moram priznati da imam većinom pozitivna iskustva i vrlo korektnu suradnju i sa sportašima i njihovim trenerima među kojima sam stekao neka nova poznanstva, a i sa svakim i sam naučio nešto novo.

5. Kako pravilno prilagoditi plan treninga s obzirom na različite sportove?

Za svaki sport postoji jednadžba specifikacije sporta koja govori koje su dominantne motoričke sposobnosti, pa se u planiranju treninga tako treba i voditi. Moji su uglavnom angažmani kada trener dominantno želi da njegov sportaš bude snažniji, jači, eksplozivniji. Ipak, dosta provodim i kompletne kondicijske pripreme.

6. Pridružio si se predavačkom timu Fitnes učilišta. Dobrodošao! Prvo predavanje je već na modulu Olimpijsko dizanje u sklopu programa usavršavanja za Osobnog i kondicijskog trenera. Kakva su tvoja očekivanja i što bi poručio polaznicima?

Hvala! Želja mi je kvalitetno provesti predavanja kako bi svi polaznici uspješno savladali zadatke koje će se pred njih postaviti i na kraju uspješno položiti završni ispit. Vidimo se uskoro.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...