fbpx

Mali vodič za buduće instruktore grupnog fitnesa

Svaki početak je težak…

Biti instruktor grupnog fitnesa u Hrvatskoj danas jedan je od najtežih i najpodcjenjenijih poslova u fitnesu i rekreaciji. Teško bi bilo pobrojati situacije u kojima sam se morala opravdavati i crveniti jer „posao koji radim može raditi svatko“ te „nije nikakav problem, pustiš glazbu i plešeš“ i da ne spominjem da „za to ne treba nikakvo znanje“.

Htjeli mi to ili ne, okolina nas tako vidi. Usudim se reći da su baš instruktori grupnog fitnesa najviše omalovažavani u tom procesu. Zašto je to tako? I dan danas je Zakonom o sportu loše regulirano tko sve može raditi taj posao, a kontrole u praksi gotovo da i ne postoje. Pa zato taj posao radi svatko. Nadalje, vlasnici fitnes centara ne ulažu u svoj kadar, lakše im je zaposliti nekog novog nego uložiti u edukaciju i usavršavanje postojećeg instruktora. I za kraj,  „mindset“ većine instruktora je takav da, ukoliko vide da su grupe pune, ne ulažu u svoje znanje i vrlo često misle da znaju sve, odnosno da je ono što oni rade jedino ispravno.

Kako ja vidim instruktora grupnog fitnesa?

Prije svega, instruktor grupnog fitnesa stručnjak je u području fitnesa i rekreacije. Možda vam se neće svidjeti, ali ne, jednostavno ne možete upravljati grupom ako niste za to educirani. I ne, ne možete jednog dana naprosto pokušati jer vam se činilo da biste mogli biti dobri u tome. Vjerovali ili ne, postoji nešto što se zove formalnim obrazovanjem (i, ne, to se ne odnosi na vikend tečajeve). To vam obrazovanje daju bazu koju ćete poslije nadograđivati i znanjem si stvarati autoritet među vježbačima.

Nadalje, instruktor grupnog fitnesa morao bi biti jedna vesela, energična i optimistična osoba koja voli život i posao koji radi. Možda je najbolje reći da je to osoba koja živi svoj posao. Rad s ljudima jedan je od najtežih oblika rada, a instruktori grupnog fitnesa imaju ih i po nekoliko desetaka odjednom u svojoj dvorani. Ti su ljudi vježbači različitih profila i karaktera, heterogeni po dobi, spolu i interesima pa je stoga teško pomiriti sve želje i očekivanja od pojedinog sata. Nemali broj puta dogodilo se da sam u dvoranu ušla puna energije, a izašla kao iscijeđena krpa koja samo želi leći u krevet. Ali vrijedi svake sekunde.

Na kraju, nemojmo zaboraviti da su instruktori pravi uzori svojim vježbačima –  izgledom, ponašanjem, navikama, prehranom, odnosno svojim načinom života.  U današnje vrijeme kada svi izgledaju kao klonirani – jedu salate, piju samo vodu i vježbaju i rade upravo ono što je trenutno u trendu, vrlo je važno biti svoj. I vjerujte mi, privući ćete ljude slične sebi. Takve su grupe najbolje i  najdugovječnije. A s vježbačima koji dugo vježbaju kod vas, možete napraviti čudo.

I , kako onda započeti s radom u grupnom fitnesu? Što vam sve treba, koje su predispozicije za dobrog instruktora i gdje potražiti pomoć ili savjet? Ovaj mali vodič može vam biti od velike pomoći prilikom planiranja svoje instruktorske budućnosti.

1. Budite napredni vježbač

Prije nego se odlučite postati instruktor grupnog programa, poželjno je da znate što točno želite postati i koje kompetencije mora imati instruktor grupnog programa. A vježbačko iskustvo daje vam odgovor na to pitanje. Ako vježbate kod kvalitetnog instruktora, uočit ćete da je dobar demonstrator, da odlično verbalizira, detektira i ispravlja pogreške, a najviše od svega, da je dobar motivator.

Nadalje, vježbajući kod dobrog trenera/instruktora koji je ujedno i dobar učitelj, olakšavate si proces edukacije jer  veliku količinu informacija na taj način već iskustveno znate. I onda ih samo morate posložiti u pravu ladicu.

Pravilna tehnika izvođenja pojedinih obrazaca/ vježbi nije nešto što se može naučiti u nekoliko mjeseci. To je još jedan razlog da što prije potražite dvoranu za vježbanje.

Budućnost je svijetla… Samo se treba znati prilagoditi!

 

2. Steknite formalno obrazovanje

Kao što sam već i napisala, svaki rad s ljudima ozbiljan je i odgovoran posao. Naši vježbači potpuno nam vjeruju, a naš je glavni zadatak očuvati i unaprijediti njihovo zdravlje. Osnovni preduvjet za to je da znamo što radimo, zašto to radimo i koji su načini da postignemo zacrtane ciljeve. Znanje je preduvjet. Završetkom ove vrste obrazovanja dobit ćete kvalitetnu bazu za početak rada s vježbačima, ali i dobar „filter“ za  nekvalitetne sadržaje kojima nas bombardiraju sa svih strana putem društvenih meža ili komunikacijskih kanala.

 

3. Specijalizirajte se za određenu vrstu programa

Fitnes industrija jedna je od najbrže rastućih industrija na svijetu, od ponude opreme, odjeće, obuće do programa za vježbanje… Vjerujem da novoj osobi nije lako izabrati koji od programa želi voditi no, kako ni doktori ne operiraju sve dijelove tijela već se usko specijaliziraju, tako i kvalitetan instruktor mora pronaći dio industrije koji mu je svojstven, pritom se vodeći vlastitim interesima i sposobnostima. Za smirenije  tipove instruktora tu su pilates, yoga, body and mind programi; oni koji vole vježbati u strukturi glazbe izabrat će step, hi/lo, zumbu, workout; „nabrijanceima“ su na izbor funkcionalni trening, crossfit, HIIT itd.

 

 

4. Filtrirajte sadržaj koji pronalazite na Youtubeu i društvenim mrežama

Najlakše ćete to učiniti ukoliko imate kvalitetnu bazu i kritički promišljate o onome što vidite. Često sadržaji koji imaju najviše klikova i izgledaju vrlo atraktivno nemaju previše smisla i rade više štete nego koristi.

 

 

5. Konstantno se stručno usavršavajte

Nikad nije bilo lakše doći do znanja nego u današnje vrijeme. Konferencije, konvencije, kongresi, certifikacije, seminari, webinari… Sve vam je to na raspolaganju, vi se samo morate odlučiti što želite i koje su vam financijske mogućnosti. Ono što je sigurno je da je konstantno ulaganje u sebe postalo standard ukoliko želite ostati konkurentni jer bez kvalitetnog cjeloživotnog učenja nema napretka.

Jedan dobar način stručnog usavršavanja koji ne zahtijeva mnogo financijskih resursa je i pronalazak mentora unutar „gyma“ u kojem radite i posjećivanje satova ostalih instruktora vašeg radnog kolektiva. Od svakog se može nešto naučiti, bilo to dobro ili loše.

 

6. Imajte plan

Napravite dugoročni plan vaših očekivanja i ciljeva u svijetu grupnog fitnesa. To može biti tablica s planom edukacija za pojedinu sezonu, brojem tjednih sati rada, vrstama grupnih programa, načinima oglašavanja itd.

Dosta davno, dok su mobiteli još služili samo za razgovore, netko mi je rekao da je najbolja reklama usmena predaja. Vjerujem da se to do dana današnjeg nije promijenilo. Možete ulagati u vlastitu promidžbu i objavljivati sadržaje na društvenim mrežama, no sve je to bez pokrića ukoliko ne znate zadržati svoje ljude u dvorani. Stoga predlažem da novac koji biste u početku uložili u marketing radije uložite u kvalitetnu edukaciju.

 

 

I za kraj, uživajte u procesu. Procesu vježbanja, učenja i poučavanja. Stalnog usavršavanja. Radimo najljepši posao na svijetu! Da tako ne mislite, ne biste ovaj tekst pročitali do kraja.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Mirna Radojičić, prof.

Profesor Kineziologije i Reebok master trainer. Od 1999.god radi kao instruktor u Aerobik centru ”Mgm” gdje od 2004.god. predaje u internoj ”pačić” školi za edukaciju instruktora. Stalni je prezenter na Reebok body art konvenciji te na ostalim konvencijama u Hrvatskoj ( Osijek, Split). 2007.godine postaje vanjski suradnik na Kineziološkom fakultetu predavajući na kolegijima Atletika i Rekreacija. Trenutačno radi kao profesor redovne nastave tjelesne i zdravstvene kulture u II.Gimnaziji u Zagrebu.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...