fbpx

MS Pilates

Pilates je opća oznaka za metodu-tehniku vježbanja koju je osmislio Joseph Pilates (1880-1967). Kao dijete bio je izrazito boležljiv. Spominje se rahitis, astma i reumatska groznica. Pilates je bio odlučan prevladati posljedice tih oboljenja pa se tijekom mladosti uključio u brojne fizičke aktivnosti poput gimnastike, skijanja, ronjenja, i dokazao kako fizička oboljenja ne moraju biti zapreka da se bavimo sportskim aktivnostima.

Kod Josepha možemo primijeniti citat koji sam vidjela na stranici MS Hrvatska – Ne znamo koliko smo jaki, dok nam snaga nije jedini izbor koji imamo.
Koliko je jaka nije znala ni Kristina. Ona je motiv za pisanje ovog bloga. Polaznica je Fitnes učilišta, smjer Pilates i ima multiplu sklerozu. Nakon što je dijagnosticirana MS,
Kristina je u sebi našla snagu za krenuti dalje. MS Hrvatska tražio je instruktore Pilatesa koji imaju MS i Kristina se javila. Prošla edukaciju na Fitnes učilištu i sad sa svojim curama vježba, dijele lijepe, ali i one teške trenutke. Sad dalje radi na promociji Pilatesa, potiče sve oboljele da im se pridruže i pomognu sami sebi i jedni drugima, savjetom, podrškom.
Meni je srce veliko kao kuća kada vidim da metoda vježbanja koju koristim i prenosim polaznicima Fitnes učilišta ima tako široku primjenu i pomaže rekreativcima, sportašima, osobama različite dobi i različitog zdravstvenog statusa.

Što je multipla skleroza?

Multipla skleroza (MS) kronično je oboljenje SŽS koju karakterizira proces demijelinizacije mozga i kralježnične moždine. Dolazi do gubitka bijele supstance, mijelina koji je sastavni dio živčanog tkiva. Bolest je vrlo varijabilna, a manifestira se neurološkim simptomima i znakovima i karakteriziraju je pogoršanja, koja se izmjenjuju s naglim poboljšanjima kliničke slike. Žarišta demijelinizacije mogu biti rasuta raznim dijelovima SŽS-a što rezultira oštećenjima različitog stupnja, od blage ukočenosti, više ili manje otežanog hoda, tremor, oštećenje vida, urogenitalne smetnje, poremećaji ravnoteže i senzibiliteta….ovisno gdje je žarište demijelinizacije. Prvi znaci bolesti najčešće se javljaju između 20-te i 45-te godine, bolest češće pogađa žene, a prema težini kliničke slike i prognozi razlikujemo više oblika MS-e.

Koja je poveznica MS-a i Pilatesa?

Pilates se bazira na jačanju mišića trupa, naglasak stavlja na pokrete cijelog tijela, na pravilno disanje, povećava mobilnost, ojačava duboke stabilizatore trupa, integrira um i tijelo. Takvim načinom vježbanja tijelo je u ravnoteži, niti jedna mišićna grupa nije preopterećena i tijelo djeluje kao jedan uravnotežen, učinkovit sustav. Pilates trening temelji se na dobroj početnoj procjeni klijenta, posturalnoj analizi, stabilnosti trupa, pravilnom disanju, osvješćivanju težišta tijela, mekoći i preciznosti pokreta. Veliki broj radova pruža dokaze da Pilates kod zdravih osoba poboljšava posturu, ravnotežu, mišićnu izdržljivost, mobilnost. Pomaže najviše u onim segmentima koji su najčešće oslabljeni kod multiple skleroze: problemi s ravnotežom, senzorna motorika, mišićna slabost, spastičnost, umor, kognitivne disfunkcije i drugo.To stajalište potvrdila je i studija Department of Physiotheraphy and Rehabilitation, Faculty of Health Sciences, u suradnji s Department of Neurology, Faculty of Medicine, Gazi University, Ankara u Turskoj.
Studija je pokazala da je Pilates tehnika prikladna za osobe s MS-m. Završni testovi Pilates grupe pokazali su napredak u ravnoteži, mobilnosti i jakosti gornjih i donjih udova.

Photo by CATHY PHAM on Unsplash

Koje vježbe odabrati i što imati na umu?

”Tijelo slobodno od tenzija i umora je idealno prirodno sklonište za uravnotežen um, sposoban za suočavanje s problemima koje nameće svakodnevica.”
~Joseph Pilates

Pilates se pokazao kao moćan alat za pomoći oboljelima od MS-a. Educirani instruktori Pilatesa izabrat će za njih grupu u koju se mogu priključiti ili im ako postoji zdravstveni rizik sugerirati individualni oblik rada. Poznavanje Pilates vježbi i njihovih modifikacija i progresija daje vam bezbroj mogućnosti pri planiranju treninga. Glavni fokus vam ostaje jakost mišića trupa, ravnoteža, svijest o položaju tijela, jačanje mišića nogu (istraživanja pokazuju da brže slabe nego gornji udovi).

1. Instruktori bi trebali početi dobrom inicijalnom procjenom klijenta i određivanjem njegovih/njenih potreba i ciljeva. Procijenite posturu klijenta, fitnes razinu, svjesnost tijela, način života, sastav tijela. Imajte na umu da su velike razlike među osobama oboljelima od MS-e i da s istim klijentom očekujte velike varijabilnosti bolesti s neočekivanim remisijama i egzacerbacijama. Morate znati njegova/njena ograničenja, povijest bolesti. Radite polako na njenom poboljšanju. Postupne i odmjerene promjene su najkorisnije za sve klijente, a posebno za osobe s MS.

2. Kod vježbača za vrijeme treninga konstantno korigirajte položaj tijela jer tako pojačavate njihovu svjesnost o položaju tijela i pravilnoj posturi. Koristite verbalni i taktilni cueing (osobe s MS-m često ističu da im to pomaže da bolje osvijeste položaj tijela).

3. Pilates vježbe se kod osoba oboljelih od MS-e mogu izvoditi u svim pozicijama: sijed poziciji, na nogama, četveronožnom položaju, bok poziciji, proniranom, supiniranom položaju.

4. Povećanje tjelesne temperature kod osoba s MS-m može dovesti do pogoršanja bolesti. Pripazite na klimatske uvijete za vrijeme vježbanja jer toplo vrijeme kod osoba s MS-m može izazvati iscrpljenost i zamor.

5. Prilagodite se njihovim zahtjevima u koju doba dana da vježbaju – znaju biti velike razlike u jakosti i energiji koju imaju, pa to poštujte.

6. Osigurajte odgovarajuće rekvizite koji će im pomoći pri vježbanju (jastučići ispod glave, yoga blokovi, jastuk, uzdignuta podloga..).

7. Oboljeli od MS-a se često zatvaraju u sebe i postaju depresivni. Istraživanja pokazuju da vježbanje pozitivno utječe na raspoloženje. Potaknite ih da se povežu s drugim osobama koje imaju MS. MS Hrvatska u nekoliko gradova organizira besplatne Pilates treninge za osobe s MS-m .

8. Znajte koji je opseg vašeg znanja i uputite klijenta na iskusnijeg instruktora, kineziterapeuta ili liječnika kada je to potrebno

Literatura

  1. jozo bozo
  2. jozo krozo
  3. štozo drozo
prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Stipicic

Marija Stipičić

Diplomirala na Likovnoj Akademiji, profesorski smjer. Na Kineziološkom fakultetu završila Stručni studij smjer Kineziterapija. Kao instruktor grupnih programa radila u svim većim aerobic/fitnes centrima u Splitu. Vanjski je suradnik na Kineziološkom fakultetu u Splitu, smjer Kineziterapija. Od 2016.godine predavač na Fitnes učilištu na Pilates programu.

Povezani blogovi