fbpx

Nastava i predavači zanimljivo i temeljito nadopunjuju postojeća znanja polaznika Helena Saik

Vedra i ambiciozna Helena je upisom na fakultet krenula na razne edukacije, skupljala iskustvo i korak po korak postala osoba kakva je danas. Iz ekonomije i turizma, preko wellnessa do fitnesa. Svakako zanimljiva priča.

1. Helena, s ne baš mnogo godina ostvarila si razne projekte i hrabro ideš dalje. Da li si prije 18 godina kada si došla u Zagreb na školovanje mislila da ćeš se baviti ovim poslom kojim se baviš danas? Koje ciljeve si tada imala? 
Vrijeme koje je iza mene donijelo mi je raznolika dragocjena iskustva. Svakom godinom života, što je sasvim prirodno, svaki čovjek a pogotovo mlada osoba, uvijek i iznova zaključuje da ono što je do tada naučila nije dovoljno. Ono pozitivno i stimulirajuće je što kreneš iz jedne polazne točke, a interesi se rasprše u raznim smjerovima. Tada, dolaskom u Zagreb, makro svijet je odvukao na prvu svu moju pažnju. Svijet, širina, otkrivanje novog, meridijani i paralele, putovanja. Krenula sam iza završene Gimnazije na studij turizma ali i paralelno završavam vrlo uspješno edukaciju za Turističkog voditelja/pratitelja. Počinjem putovati. Upisujem i Školu stranih jezika jer na putovanjima je puno nepoznanica, a treba se kvalitetno informirati. Ipak, sve se to čini radi novih spoznaja i učenja. Dakle, početak i rana razmišljanja bila su makro orijentirana. Čovjeka- pojedinca kao interesnu sferu počinjem vrlo brzo prepoznavati i osjećati. Osoba postaje fokusom mojih interesa već u prvim godinama studija turizma. Kao i sve sfere društvenog života, tako i turizam, sve svodi na konzumente ponude odnosno usluge. A to su pojedinci i njihove potrebe koje treba znati pravodobno prepoznati.

2. Mnoge edukacije su iza tebe. Od onih ekonomske struke, wellness, marketing, ali i za instruktoricu fitnesa u teretani. Kako ti je bilo na Fitnes učilištu i kako se ta edukacija nadovezala na sve do sada?
Na ovo pitanje vrlo rado odgovaram. Od prvih kontakata s Tajništvom pa na dalje, pokazalo se da se radi o vrlo profesionalnoj ustanovi.Ustanovi u kojoj postoji jasna slika što provodi, na koji način i koji joj je konačni cilj, da funkcionira po visokim europskim normama. Upisi i formalnosti oko njega riješeni su na najbolji i najkraći način. Informacije o svemu su dobro prezentirane na web stranici i ne iziskuju dodatno informiranje. U koliko se i stvore potrebe za njima, susretljivo osoblje to riješi u obostranom interesu i na obostrano zadovoljstvo. Nastava i predavači zanimljivo i temeljito nadopunjuju postojeća znanja polaznika. Posebno me oduševilo to što u praktičnom dijelu vrlo brzo spoznaješ, zahvaljujući profesorima, koje su ti najslabije točke, a koje sam nisi osvijestio i spoznao. Zajednički rad i komunikacija s profesorima, te ostalim polaznicima, uvelike je doprinijela spoznaji gdje je fitness kao djelatnost danas, koje su mu smjernice i ciljevi u budućnosti, gdje sam kao pojedinac u suvremenom okruženju te koliki trud, rad i edukacija me dodatno očekuju kako bih zadovoljila visoke ciljeve koje sam si osobno postavila. Učenju nema kraja. Mijenja se društvo, njegove potrebe, mijenja se pristup pojedincu, mijenjamo se i mi treneri u svom pristupu i načinu rada. To je neminovnost, to je evolucija, pa i u fitness grupaciji. Stalne promjene i svježi pristup, praćenje svjetskog trenda. Željela bih da Učilište proširi ponudu, tipove i razinu svojih djelatnosti, uvrsti nove programe osposobljavanja i usavršavanja, do najviših razina u toj sportsko/edukacijskoj djelatnosti.

3. Voditelj si i trenerica centra za vježbanje već 5 godina. Na što si se najviše morala fokusirati u počecima?
Centar u kojem radim već pet godina je ženski fitness centar u privatnom vlasništvu. Radi se kružni trening na hidrauličnim spravama u trajanju od ½ sata. Postoje i dodatni programi, koje dopunjujemo i osvježavamo novom i zanimljivom programskom ponudom kroz godinu, kako bi zadovoljili želje i kriterije svih korisnica odnosno članica. Od onih mlađe populacije pa sve do žena zrele životne dobi. Ovisno o interesu, potrebama i željama, godišnjem dobu i klimatskim uvjetima, mi stvaramo ponudu prema zahtjevima tržišta i potrebama članica. Pristup je individualan. Ovisno o psihofizičkom, zdravstvenom statusu, prehrambenim navikama i nutritivnim potrebama, te ostalim pratećim okolnostima. Vježbamo i stvaramo ponudu   „u hodu“. Prilagoditi se svakoj pojedinoj članici i zadovoljiti njene osobne ciljeve i interese je naš zajednički cilj. Iako nisam vlasnik Centra u kojem sam voditelj i trenerica, razmišljam i djelujem kao da jesam. Od prvih dana u njemu. Vođena ljubavlju prema poslu koji obavljam, motivirana potrebama i željama mojih članica, svakodnevno radim na tome razgovarajući s njima o njihovim željama, potrebama, interesima, zapažanjima pa i primjedbama. Naposljetku, mi smo tu upravo zbog njih. Zato su nam postavljeni ciljevi zajednički i zajednički radimo na njihovom ostvarenju. Moj fokus su moje članice, svaka ponaosob. Kako one uporne, vjerne, dugogodišnje, tako i nove, koje svakodnevno pristižu.

4. Na koji način pratiš zahtjeve tržišta i svojih članica?
Tržište je veliko i raznoliko. To su one potrebite, ranije spomenute, svaka članica pojedinačno. Svaka od njih je predmetom mog interesa, već po samom prvom dolasku u Centar. Stalni razgovori, kontinuirane zabilješke, od prvog, odnosno početnog statusa, do svake sljedeće promjene, napredovanje svake od njih, redovno se unose, prate i analiziraju, donose planovi o poboljšanju statusa. Paralelno se uz posao educiram i čitam, te razmjenjujem iskustva i stavove s ponajboljim i najuspješnijim trenerima fitnesa i srodnih djelatnosti u našoj regiji. Služim se domaćom i inozemnom literaturom, te pratim svježe i vrijedne zanimljivosti i novosti koje se nude na internetu.

5. Razvila si suradnju s jednim maloprodajnim lancem. O čemu se radi?
Suradnja koju sam spomenula, a koju je ostvario Centar u kojem radim, odnosi se na sudjelovanje u humanitarnom projektu s ostalim sudionicima i udrugama koje prikupljaju sredstva za nabavku aparata za dijagnosticiranje malignih bolesti kod ženske populacije. To je hvale vrijedan projekt koji prije svega promiče ideju kontinuiranog kontroliranja zdravlja, što ranijeg otkrivanja odnosno dijagnosticiranja eventualnog oboljenja kako bi se i liječenju stiglo pristupiti u što ranijoj fazi i povećala šansa za potpuno izlječenje. Kako je sastavni dio te humanitarne akcije ženska utrka, kao trenerica preuzimam brigu za kondicijske pripreme svojih članica, koje se naravno odazivaju u velikom broju.

6. Planovi i ideje za dalje?
Vrijeme odmiče, ljubav prema mom poslu sazrijeva i dostiže zenit, a time poprima i nove obrise. Osobno procjenjujem da ću još jedno vrijeme raditi na promociji zdravog življenja jer fitness to je, ali sve više mi se nameće ideja o nastavku karijere u zdravstvenom turizmu. Prije toga, komunikacijski management i nutricionizam i slika koju vidim bila bi potpuna. To bi bilo preklapanje svih mojih dosadašnjih spoznaja i interesa. U tom smjeru će krenuti moje buduće aktivnosti te usavršavanja. To je segment turizma u kojem vidim budućnost, potrebe ali i mogućnosti.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi