fbpx

Očekujem stalnu želju za usavršavanjem – prof. Davor Emeršić

Kada netko kaže riječ ”zastava” (human flag) ja automatski pomislim na kolegu profesora Davora Emeršića. Sjetim se njegove stabilnosti i kontrole tijela, kako ”vijori” na bilo kojem stupu ili štangi koje se uhvati. No nije kod njega sve samo u tome da je isklesan, on je itekako stručan i posvećen znanosti kineziologije i fitnesa, što između ostalog, potvrđuje objava njegovog rada u Journal of Sport Sciences. Jer da nije, ne bi bio predavač na Fitnes učilištu. ?Pridružite nam se i učite od Davora Emeršića.

1. Davore, već si predavao generacijama instruktora koji su prošli kroz Fitnes učilište. Uskoro nam dolazi još jedna. Dopusti im da te upoznaju malo bolje. Krenuo si veslanjem …. kako je dalje išao put?
Istina, dok sam veslao, odlučio sam da se želim baviti trenerskim poslom. Imao sam priliku provoditi vrijeme s Nikolom Bralićem (trener brace Sinković). On me je zainteresirao za područje fiziologije sporta i treninga funkcionalnih sposobnosti (aerobne i anaerobne izdržljivosti).
Ideja o trenerskom poslu se doduše javila još ranije, dok sam se bavio tenisom. Tada je to bila samo zelja da se bavim nekim vidom trenerskog posla. U to vrijeme sam se intenzivno bavio rekreativnim skijanjem, pa je vjerojatno i to doprinijelo ideji.
Pri kraju veslačke “karijere” nakon pobjede na državnom prvenstvu za lake seniore u dvojcu bez kormilara (kako se hvalim) definitivno odlučujem da želim upisati Kineziološki fakultet. Zadnji razred srednje škole provodim u teretani veslačkog kluba Mladost i pronalazim novu ljubav, fitnes.

2. Tvoje kompetencije su neupitne i stalno si viđen na edukacijama na kojima se usavršavaš. Molim te da opišeš tvoje viđenje fitnes trenera.
Da, često odlazim na edukacije jer sam shvatio da formalna edukacija (Kineziološki fakultet) sama po sebi nije dovoljna za konkurentno tržište.
Smatram da se trener (naročito u području fitnesa) mora konstantno usavršavati. Edukacija putem razne literature je ok, međutim “pravo” znanje se dobiva kombinacijom teoretskih znanja i iskustava predavača. Zato rado polazim razne seminare jer tražim upravo to iskustvo iz praktičnih znanja.

3. Trening s vlastitim tijelom ti je trenutno domena. Što misliš kakav je interes za tu temu?
Zbog iskustva u kardiorespiratornom treningu (veslanje) počeo sam kao predavač u toj domeni.
S vremenom sam se prebacio područje treninga s vlastitim tijelom. Moram priznati da mi je draže držati nastavu iz tog područja. Nekako mi se čini da je veći interes studenata za to područje.
4. Kakav trening ti osobno voliš i zašto, a kakve želje čuješ često od svojih klijenata?
Ja osobno volim kombinaciju svega. Volim trenirati težinom vlastitog tijela, olimpijsko dizanje, powerlifting, kardio fitnes…
Kako me prebaci kad se vratim s nekog od seminara ?
Moji klijenti imaju ciljeve, redukcija pmt, hipertrofija, razvoj jakosti, izdržljivosti, poboljšanje posture, itd. Međutim ja im određujem kojim modalitetom će to postići, u skladu s njihovim mogućnostima. Kod nekih je to trening s vlastitom težinom, kod nekih trening s utezima, a kod nekih trening na spravama. Imam jasno pravilo u vođenju treninga; “nemoj ozlijediti klijenta”.

5. Nije ti strano pisanje članaka i stručnih radova. Neki su visoko cijenjeni. Da li se stigneš baviti kakvim istraživačkim radom sa trenutnim obavezama?
Da, bavio se pisanjem stručnih radova na fakultetu. Diplomski rad je poslužio za jedan rad koji je objavljen u jednom stranom časopisu. Međutim meni je draži rad koji smo pisali kolega Matija Dunaj i ja. Prijavili smo rad za rektorovu nagradu ali onako bez ikakvih očekivanja. Osvojili smo drugo mjesto. Nagrade su dijelili na jednom od godišnjih kongresa KIF-a, kad su pročitali naše ime, mislim da nitko nije imao veći upitnik iznad glave od mene. Zvao sam Matiju da mu javim, jer nije bio u tom trenu tamo, ali mi on nije vjerovao.
Danas vise nemam vremena za pisanje, ali tko zna, možda jednog dana…
6. Što očekuješ u novim generacijama Fitnes učilišta?
Očekujem zelju za stalnim usavršavanjem.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi