fbpx

Oduševio me opseg i količina znanja koja je bila na dohvat ruke! Matija Jardas

Matija Jardas instruktor je fitnesa u teretani, a svojim trudom i upornošću zaslužio je, uz diplomu Fitnes učilišta, i “Certificate of excellence”. S povjerenjem je odabrao Fitnes učilište kao ustanovu u kojoj može dobiti veliku količinu željenog znanja. Više o Matiji i njegovom putovanju kroz Fitnes učilište pročitajte u daljnjem intervjuu!

1. Osnovnu i srednju školu završio si u rodnom gradu – Rijeci. Sportom si se bavio rekreativno, a potom se dogodila ljubav između tebe i fitnesa. Možeš li nam opisati kako je to krenulo? Čime te fitnes kao takav „osvojio“?

Tako je! Sada kad razmišljam o tome kao da je bilo prije sto godina. Sport je uvijek bio tu negdje u prikrajku, ali nikad me nije osvojio u potpunosti. Prvi susret s teretanom imao sam početkom četvrtog razreda srednje škole na nagovor dvaju vrlo dobrih prijatelja. Naime, oni su znali da sam započeo borbu s viškom kilograma, sam u sigurnosti vlastitog doma, no na njihove dobro osmišljene argumente (“u društvu je sve lakše, bit će nam super”) nisam mogao ponuditi nikakav odgovor osim potvrdnog. Fitnes me kao takav osvojio “na prvi pogled”. Odmah sam osjetio da je to to, da je to ono što je meni nedostajalo u životu. Iznimno mi se sviđala ideja da sam mogu odlučiti što ću i kada raditi. Isto tako, ideja da će svaka uložena ili, naprotiv, ne uložena minuta truda biti vidljiva očarala me i do dan danas mi je misao vodilja.

2. Iznimno smo ponosni što si odabrao upravo Fitnes učilište kao ustanovu gdje ćeš se formalno obrazovati. Kako si se odlučio upravo za Učilište?

Meni je, također, iznimno drago da sam odabrao upravo Fitnes učilište, jer se pokazalo kao ono za što i slovi: najbolje u našoj državi u poslu kojim se bavi. Ideja se rodila početkom prošle godine, tražio sam nešto što bi me usmjerilo u smjeru instruktora. Uvjet je bio da je u mom rodnom gradu jer sam emotivno vrlo vezan za moj “grad koji teče”. Tako sam istražujući naišao na oglas na nekoj društvenoj mreži, i čitajući što se nudi i tko su predavači shvatio kako je Fitnes učilište upravo to što meni treba!

3. Fitnes učilište si nazvao svojom „alma mater“. Je li edukacija svojom kvalitetom i opsegom pruženog znanja potvrdila taj epitet koji si nadjenuo Učilištu?

Prije samog učilišta imao sam “staž” od nekoliko godina u teretani i fitnesu, no sve što sam znao naučio sam sam, čitajući, istražujući i pokušavajući u teretani. Sakupio sam, ako mogu biti toliko slobodan, poprilično znanje, no ono nije bilo posloženo, bilo je “od svega po malo”. Prva predavanja na Učilištu bila su predavanja kod Dr. Rošića – anatomija. Oduševio me opseg i količina znanja koja je bila na dohvat ruke. Kako je započelo s anatomijom tako se nastavilo kroz cijeli nastavni proces. Znanje na pladnju, bilo je samo potrebno uložiti onaj isti trud koji sam ulagao u teretani u savladavanje ponuđenog. Apsolutno bi rekao da je Fitnes učilište opravdalo moje povjerenje, pa čak i prešlo sva moja očekivanja!

4. U kojem segmentu fitnesa si se najviše pronašao? Koja vrsta treninga ti trenutno najviše odgovara i kao vježbaču i kao instruktoru?

Da mi je netko ovo pitanje postavio prije 6 mjeseci odgovor bi bio nešto u stilu “dobri stari bodybuilding” (iako moja pojava nužno to ne pokazuje, haha). No sada nakon završene edukacije, stvari su se nešto promijenile. Baza je ostala ista ali su mi vidici daleko širi – od rada s girjama do zanimanja za cardio fitnes. Učilište mi je zbilja pokazalo da su mogućnosti i ideje za trening nepresušne! Matiji kao instruktoru niti jedan trening ne odgovara više ili manje, jedino do čega mu je stalo jest napredak i zadovoljstvo klijenta, pod jednim uvjetom da taj isti napredak klijent želi zbog sebe, a ne zato da bi mogao objaviti sliku na društvenoj mreži i pokupiti xy “ego-lajkova”.

5. Sada kada si instruktor fitnesa u teretani, gledaš li na fitnes na neki malo drugačiji način nego do sada?

Ne znam bi li to nužno nazvao drugačijim pogledom, no jedno je sigurno – sada sve što radim mogu sebi ili nekome potkrijepiti znanjem. Sve što sam u počecima radio intuitivno ili jer je netko drugi tako rekao, sada mogu prosuditi ima li smisla i vrijedi li. Jedna stvar koje je drugačija nego prije završenog osposobljavanja je to što sada odlazim u teretanu s još većim osmjehom, te još većim žarom za napretkom.

6. Možeš li s nama podijeliti neke svoje planove? U kojem smjeru se želiš dalje razvijati i djelovati?

Naravno! Planovi su steći što veće početno iskustvo u radu s klijentima, raditi na prezentaciji stečenog znanja te na prezentaciji sebe samoga u novoj ulozi. Naravno, nastaviti s obrazovanjem jer čovjek nikad ne zna dovoljno. Sada, hoće li to biti studij za izobrazbu trenera, ili neka inačica iste za sada ne znam. Neki dugoročni planovi bili bi otvaranje vlastite teretane i širenje pozitivne i prijateljske energije koju sam ja doživio od strane “fitnes obitelji”. Do sljedećeg čitanja, POZDRAV!

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...