fbpx

Ono smo što jedemo – Alma Bunić

ALMA BUNIĆ dipl. ing. preh.teh. završila Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu.Redovito sudjeluje kao edukator na području sportske prehrane. Radi sa sportašima grupno i pojedinačno. Nerjetko gostuje u medijima kao stručnjak nutricionist. Od ove jeseni Alma je dio predavačkog tima Fitnes učilišta. Dobro nam došla! A prije nego ona postavi pitanja našim polaznicima, pitanja za Almu.

1. Što je nutricionizam, kada se razvio i koje sve grane nutricionizma postoje?
Nutricionizam je znanost o prehrani, a bavi se proučavanjem odnosa između čovjeka i hrane, te procese vezane uz prehranu i određene poremećaje, a sve u cilju očuvanja zdravlja i poboljšanja općeg stanja.
Nutricionizam je mlada znanstvena disciplina koja postoji 150 g, razvija se iz dana u dan kao i spoznaja o važnosti nutritivno izbalansirane prehrane s adekvatnim sadržajem hranjivih tvari. Nutricionist kao stručnjak za pravilnu prehranu pomaže ljudima razumjeti znanstvene spoznaje u prehrani te kako ih primjenjivati kako bi se zadovoljile sve nutritivne potrebe organizma.
Grane nutricionizma su znanost o hrani, dijetoterapija, kemija hrane i biokemija hrane.

2. Danas je popularno zdravo se hraniti. Pomaže li to u osvještavanju o pravilnoj prehrani ili odvlači pažnju od bitnih stvari?
Da, danas je sve veći trend zdrave prehrane i sve više ljudi počinje sa “zdravom prehranom”. U današnje vrijeme jako je bitan odabir namirnica. Ne samo koju vrstu namirnice jedemo već i izvor same namirnice. Od velike je važnosti da odabiremo namirnice s našeg podneblja, sezonske namirnice, domaće proizvođače, kvalitetu koja nam je od velike važnosti.
Danas je sportašima i rekreativcima najbitnija samo usredotočenost na to da li jedemo 3g/kg proteina ili 2g/kg, koje aminokiseline da se piju, no na moju veliku žalost malo se priča koje povrće nam treba i zašto, koliko povrća trebamo konzumirati, koji su kvalitetni izvori proteina i ugljikohidrata.

Svaki dan čujemo za neke nove dijete koje su svakodnevno prisutne na svim portalima, a nažalost moguće je da naštete organizmu i da nas udalje od pravilne prehrane. Najveći trend je paleo dijeta i keto dijeta. Kreće se na dijetu, a da se ne konzultira sa stručnjakom. To je problem. Možemo izbaciti pojedine skupine namirnica, ali se treba posavjetovati oko detalja, na što sve treba posebno obratiti pažnju kako ne bi iscrpili organizam.
Ono što će vrijeme pokazati je da ipak niti jedan način prehrane koji strogo izbacuje određenu skupinu namirnica dugoročno nije dobar.

3. Koliko je važno paziti na unos kcal kod rekreativaca, a koliko kod sportaša?
Unos kalorija je uvijek bitan kako kod rekreativca tako i kod sportaša. Kod rekreativca je bitno kako ne bi došlo do prevelikog unosa hrane s obzirom na potrošnju (kada dolazi do debljanja) i obrnuto.
Kod sportaša je također bitno da ne dođe do nakupljanja suvišnog masnog tkiva, ali bitno je da zadovolji svoje energetske potrebe za pojačane aktivnosti koje ima kroz dan. Sportaši su ti koji imaju veliku energetsku potrošnju i potrebno je pažljivo pripremanje i kombiniranje obroka kako bi se zadovoljive sve potrebe. Svakako bi nutricionist bio potreban!

4. Što treba iz područja prehrane poznavati jedan trener, a kada klijenta preusmjeriti nutricionistu?
Svaki trener bi trebao znati piramidu pravilne prehrane za sportaše, koje namirnice su bitne, a koje treba izbaciti iz prehrane. Ono što smatram najbitnijim je da treneri trebaju biti dobro upoznati s dodacima prehrani kako ne bi pretjerivali s nepotrebnim te tako naštetili osobi. U slučaju da osobe koje treniraju imaju određene zdravstvene tegobe ili probleme s pretilošću ili pothranjenošću obavezno ih treba uputiti stručnoj osobi, u suprotnom umjesto poboljšanja može doći do pogoršanja stanja organizma, jer se ne zadovoljavaju primarne ili posebne prehrambene potrebe. Treneri bi svakako trebali poticati na zdravije obroke te znati kako bi se prehranom mogli poboljšati i ubrzati rezultati, a osoba imala dovoljno energije za svakodnevne obaveze i bila zadovoljnija.

5. Gdje i kako se treneri i instruktori fitnesa mogu educirati o prehrani?
Na žalost ozbiljnih edukacija je jako malo. Mogu se educirati kroz pojedinačna predavanja koje nutricionisti znaju održavati u sklopu fitnesa, kroz škole pravilne prehrane koju osobno držim i po novom u sklopu Fitnes učilišta – Škola sportske prehrane.

6. Od jeseni si dio predavačkog tima Fitnes učilišta. Što bi poručila budućim polaznicima?
Kao zaljubljenik u sport i vježbanje Veliko mi je zadovoljstvo postati dio tima jednog tako kvalitetnog učilišta i veselim se školi i predavanjima. Svim budućim polaznicima bih htjela naglasiti da je za kompletan uspjeh, bilo to rekreativca ili sportaša bitno da se obrati puna pažnja na pravilnu prehranu i dodatke prehrani koji će nahraniti svaku stanicu. I još bitnije!…. da se ne povode trendovima i površnim internet informacijama, već da se stalno educiraju kroz stručne predavače posvećene svojoj struci i s iskustvom.

Svaki trener trebao bi poznavati i savladati osnove nutricionizma te sam se hraniti propisno i kvalitetno kao primjer drugima. Imati pri ruci stručnu osobu kako bi se mogao savjetovati s njom te biti u toku.
Ono smo što jedemo i sve što unosimo u organizam mora biti adekvatna hrana za naš kompletan organizam, a nikako trenutni gušt ili po novom trendu isključivo hrana za mišiće. Adekvatna prehrana i vježbanje u sinergiji su pravi put kako bi se uspostavila i održala ravnoteža u organizmu, posebno zadovoljila ukupna potreba organizma te kako bi imali kvalitetan život.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...