fbpx

Osjećala sam se kao kod kuće Intervju by Tamara Sekulić

Tamara voli svoju ”stres terapiju” vježbanje. I tome se posvetila toliko da je boravak na učilištu za nju bio opušten. Iako u stisci s vremenom, Tamara je hrabro upisala Fitnes učilište i program za instruktoricu fitnesa u teretani te, slobodno možemo reči, bila uzorna polaznica. Više o Tamari u nastavku.

1. Tamara, kad se zbroji priprema stručnog ispita iz prava, posao, nedavno vjenčanje, učenje stranog jezika i edukacija na Fitnes učilište, da li je za zaključiti da voliš gužvu? ☺
Sad kad ste mi ovako sve pobrojali, ispada da stvarno volim gužvu ☺. Iako jako cijenim svoje slobodno vrijeme i uživam u svakom trenutku, ako ga imam previše ne znam kamo bi sama sa sobom, tako da sam uvijek u nekom muvingu. Ako nisam na treningu, slobodno vrijeme ću najradije provesti negdje u prirodi, šumi, planini, moru, rijeci…Volim se kretati i nisam baš za neka izležavanja i ljenčarenja. Za mene je vježbanje i boravak u prirodi najbolja stres terapija.

2. Učilište i program edukacije za instruktora fitnesa u teretani si upisala iz “gušta” kako ti kažeš. Komentiraj s te strane kako ti je bilo na edukaciji. Što bi izdvojila kao pozitivno, a što kao negativno?
Edukacija je bila baš onakva kakvom sam se nadala da će biti. Predavanja su bila zanimljiva i bilo ih je lako pratiti, kako teoretski dio, tako i praktični. Atmosfera je uvijek bila opuštena, osjećala sam se kao kod kuće što mi je jako bitno jer sam ipak cijeli vikend provodila na učilištu. Upoznala sam jako puno dragih i pozitivnih ljudi, te sklopila par vrlo kvalitetnih prijateljstava. Bilo nas je stvarno iz svih krajeva Hrvatske tako da je zabavno bilo slušati različita iskustva i dogodovštine. Također za predavače imam samo riječi hvale. Svaki od njih ima neki svoj specifičan način prenošenja informacija, te je zbog toga neke stvari puno lakše zapamtiti, jednostavno vam se ureže u pamćenje. Negativna strana svega toga jest to što se u tih par mjeseci zbilja nemate vremena odmoriti, ako ste odlučili biti redoviti na predavanjima. Međutim, kao što sam već navela, uz dobru ekipu i kvalitetne predavače sve je to lakše prebroditi. Između ostalog prije samog upisa sam znala što me čeka pa sam se unaprijed psihički pripremila. Kada se sve zbroji, više sam uživala u predavanjima nego što su mi bila naporna, tako da onda baš i nemam puno negativnog za izdvojiti.

3. Ispite si riješila s velikom lakoćom. Kakvo predznanje si imala i da li ti je to pomoglo ili odmoglo u procesu edukacije?
Prije nego što sam upisala Fitnes učilište, trenirala sam tri godine u jednom fitness centru u Velikoj Gorici. Krenula sam u teretanu kao i većina ljudi sa stavom da se želim malo „utegnuti“, međutim nakon nekog vremena rodila se velika ljubav prema ovom sportu i više nema nazad. Mogu reći da većinu predznanja koje sam stekla dugujem tamošnjim trenerima, i naravno da mi je to uvelike pomoglo prilikom edukacije. S učenjem i pripremanjem ispita nisam imala većih problema jer kada vas nešto zanima onda to sve radiš s velikim interesom i entuzijazmom, željni da upijete što više znanja o tome što vas zanima.

4. Koji segment fitnesa te najviše zanima ili ti je pobudio interes za daljnje usavršavanje?
Pa iako je sve započelo s trenažnim fitnesom u teretani, moram priznati da me sve više interesiraju funkcionalni treninzi i pliometrija. Iako trenažeri imaju svojih prednosti, nakon nekog vremena dosade i čovjek jednostavno izgubi motivaciju. Mislim da su treninzi s raznim rekvizitima i slobodnim utezima puno zanimljiviji i definitivno se u tom pogledu želim dodatno educirati. Fitnes industrija konstantno napreduje, stalno se pojavljuju neke nove metode vježbanja, stoga bi u tom pogledu voljela ostati u toku.

5. Da li misliš da je u Hrvatskoj danas dovoljno izbora za usavršavanje znanja iz fitnesa?
Mislim da se u Hrvatskoj sve više podiže svijest o važnosti fizičke aktivnosti i zdrave prehrane, pa stoga ima sve više seminara, predavanja, radionica, javnih sportskih događaja koji uključuju građane, što me jako veseli. Svakako nedostaje još ustanova za obrazovanje fitnes stručnjaka ali i ovo što se trenutno nudi je dobar početak. Naravno, mjesta za napredak uvijek ima.

6. Što bi poručila onima koji na fitnes gledaju, kao ti do sada, kao hobi/zanimaciju?
Na fitnes više ne gledam isključivo kao zanimaciju ili hobi već kao moguću profesiju iako sam trenutno u poslu koja nema veze s fitnesom. Možda bi mogla zaključiti da se još uvijek nisam odlučila, a možda ću se u budućnosti baviti i jednim i drugim. ☺ Srce me nekako više vuče na ovu sportsku stranu. Međutim jedno je sigurno, a to je da će fitnes zauvijek biti dio moje svakodnevice. Svim rekreativcima mogu samo čestitati što su preuzeli kontrolu i vode računa o svojem zdravlju.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...