fbpx

Ovo je bio pravi trenutak da ostvarim svoju želju – Marija Dodić

Marija Dodić je svestrana žena koja svoje vrijeme nakon radnih sati želi provesti uz svoj hobi koji joj pomalo postaje nova profesija. Godinama je razmišljala o tome i odlučila da je sada vrijeme. Upisala je Fitnes učilište, program za instruktora Pilatesa. Njena gracioznost i čvrstina pokreta koju je priskrbila godinama treninga pole dancea, yoge, s principima Pilatesa koje je savladala na edukaciji čine Mariju idealnom instruktoricom.

1. Marija koji je bio put koji te doveo na Fitnes učilište?
Godinama sam razmišljala o tome što upisati kako bi svoju ljubav prema vježbanju dovela na neki viši nivo. Nekako se to posložilo prošle jeseni i bio je pravi trenutak da ostvarim svoju želju. Iako sam razmišljala o tome čim sam saznala da se otvorilo Fitnes učilište, moram priznati da me potakla i vaša bivša polaznica. Moja draga prijateljica, koja je generaciju prije uspješno završila vaš program za instruktora grupnog fitnessa uz glazbu, je vlasnica studia gdje i ja treniram. S obzirom na to da smo jedna i druga u pole dance fitnesu godinama nekako smo htjele naći poveznicu s pole dance fitnesom, a to je i Pilates i grupni trening uz glazbu.

2. Zašto si odabrala Pilates? I kako vidiš sinergiju pole dacea s Pilatesom?
Moram priznati da je to nekako došlo prirodno. Godinama išla na Pilates, uz ples, yogu, teretanu, kondicijske treninge. Pilates mi je uvijek bio baza i dobra podloga, kad god bi krenula okušati se nekom novom izazovu u vježbanju. Rekla bih i nekako moja prva ljubav. Isto tako mi je bio velika prednost kad sam upisala pole dance fitness gdje u našem prvom satu zagrijavanja izvodimo vježbe bazirane na principu Pilatesa, yoge, zaokruženo plesnim pokretom. Svakako bih spomenula da iziskuje izdržljivost, stabilnost, fleksibilnost i koordinaciju kao dobru poveznicu s Pilatesom.

3. Nedavno si krenula s novom grupom Pilates treninga. Kakva su ti očekivanja?
Tako je, krenula sam voditi grupu i zaista sam bila uzbuđena s obzirom na to da su mi dale povjerenje moje prijateljice i kolegice i to mi se čini kao odličan početak. Imamo jednu opuštenu, radnu atmosferu u manjoj grupi pa se mogu posvetiti svakoj od njih. Pozitivan feedback mi je veliki poticaj da se trudim još više kako bi ostvarila što bolje rezultate.
S obzirom na to da sam zaposlena i rekla bih da sam svoj hobi napokon podigla na neku višu razinu, doista se nadam da ću uspjeti uz posao sve više se posvetiti tome, a naravno da mi je san jednoga dana imati svoj studio.

4. Što misliš da je najteže za savladati vježbačima Pilates tehnike?
Mislim da im je u početku najteže naučiti pravilno disati, osvijestiti svoje tijelo i skoncentrirati se na svaki pokret. Doista prilikom napora često zaborave na disanje, a to im otežava i onemogućuje pravilno izvođenje vježbi. Spomenula bih da je iznimno bitna stabilnost trupa i pravilna postura, a proces postizanja upravo toga s vježbačima, s obzirom na to da većina obavlja poslove sjedeći puno radno vrijeme, je jako dug.

5. Da li je u Hrvatskoj još uvijek predrasuda prema pole dance tehnici vježbanja?
Definitivno se sve manje susrećemo s predrasudama prema pole dance tehnici, no kako to biva u našem društvu lakše je osuditi nego probati. ?  Većina se iznenadi i promjeni mišljenje kad im osim onoga što su načuli ili sami stvorili sliku o tome, pokažete kako treba izvesti zahtjevne elemente, te koliko truda to iziskuje, pa ostanu iznenađeni. Onda se susrećemo s komentarima, npr. ajme pa za to moraš biti gimnastičarka. ?  Naravno da ne moramo biti, bitna je volja, redoviti treninzi i vrijeme, te naposljetku odličan osjećaj kada uspijemo pomaknuti svoje granice. ?

6. U kojem smjeru bi se voljela profilirati i usavršiti kao instruktorica?
S obzirom na svoj karakter i želju uvijek isprobati neki novi oblik treninga, svakako ne želim stati u daljnjem obrazovanju i razvoju. Vjerujem da ću imati priliku steći dovoljno iskustva u vođenju Pilatesa i usavršiti se u tome, a potom, tko zna možda vam se pridružim ponovno iduće godine na učilištu. ?

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...