fbpx

Potisci i povlačenja (2. dio)

U prošlome blogu naučili smo što su to temeljni obrasci kretanja te kako pravilno izvesti obrasce spuštanja i dizanja.
Današnji blog vezan je na iduća 2 temeljna obrasca:  potisak i povlačenje. Konkretnije – horizontalni potisak (npr. sklek) i horizontalno povlačenje (npr. veslanje). Navedeni obrasci također spadaju u temeljne obrasce koji imaju primjenu u svakodnevnome životu. Ustajanje s poda – sklek, otvaranje vrata – povlačenje.

Prvo pitanje koje vam se javlja – a zašto horizontalno? Podjela je vezana u odnosu na tijelo –   primjerice rameni potisak je vježba vertikalnog potiska, a sklek horizontalnog. Isto vrijedi i za povlačenje: npr. vertikalno – zgib, a horizontalno – veslanje u pretklonu.

Nakon ovog bloga moći ćete opisati u kojim zglobovima se događaju pokreti, koji mišići sudjeluju u pokretu, kako nekoga naučiti izvesti obrazac te koje su najčešće greške!

Horizontalni potisak – sklek

Sklek je jedna od vježbi koja se veoma često koristi u treningu, ali i u dijagnostici stanja treniranosti. Testiranje maksimalnog broja sklekova test je koji pokazuje mišićnu izdržljivost gornjeg dijela tijela.Prilikom izvedbe skleka dolazi do horizontalne adukcije u ramenu, ekstenzije u laktu i do abdukcije u skapulo-torakalnom zglobu.

Metodičke vježbe

Primjer progresije može biti:

Tipične greške koje se javljaju tijekom izvedbe su:

Horizontalno povlačenje – veslanje u pretklonu

Primjer horizontalnog povlačenja u životu bilo bi otvaranje vrata ili povlačenje užeta. Postoji nekoliko varijanti veslanja koje se koriste u treningu, najčešća su: veslanje u pretklonu, obrnuto veslanje ili jednoručno veslanje na cross mašini.

Prilikom izvedbe veslanja dolazi do ekstenzije u ramenom zglobu, fleksije u zglobu lakta i adukcije u skapulo-torakalnom zglobu.

Metodika poučavanja

Tipične greške
Osim prije navedenih grešaka poput fleksije/ekstenzije kralježnice te vratne ekstenzije , česta greška je i prevelik povlak zbog čega se stavlja preveliki pritisak na rame i posljedično može doći do upala tetiva supraspinatus-a i bicepsa brachii-a koje prolaze ispod. Navedena greška česta je i kod skleka ako se spuštamo previše  – zbog toga je također bitno poznavati individualne granice.

Zaključak

Horizontalni potisak i horizontalno povlačenje osnovna su svakog trenažnog ciklusa. Prije nego krenete opterećivati obrazac provjerite da li klijent čini jednu od tipičnih grešaka. Uvijek je bolje napraviti kratku regresiju nego ozljedu.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Filip Sabol

Filip Sabol, mag.cin.

Magistar kineziologije s usmjerenjem kondicijska priprema sportaša. Student poslijediplomskog doktorskog studija kineziologije na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.  Autor je utjecajnih znanstvenih i stručnih radova. Aktivno sudjeluje na velikom broju konferencija te usavršanja i radionica u području kineziologije. Filip ima višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih i grupnih treninga te je koordinator edukacije i dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2017. godine.

Povezani blogovi