fbpx
Asja Petersen

Principi Pilatesa se u potpunosti uklapaju u 21. stoljeće Asja Petersen

Pilates tehnika sve je popularnija. Samim time sve veće je zanimanje za edukacijom za Pilates instruktore. Razgovarala sam sa svojom kolegicom, s kojom imam zadovoljstvo predavati upravo na tom programu, Asjom Petersen. Kako je bilo pokrenuti Pilates trend u Hrvatskoj, da li planira otvoriti svoju školu Pilatesa te koje edukatore ona prati kako bi se usavršila, pročitajte u nastavku.

1. Asja, mnogi treneri pokušavaju ostvariti internacionalnu karijeru, ostvariti bolje radne uvjete i naravno bolju zaradu.
Kako to da si se odlučila vratiti u Hrvatsku?

Poklopilo se tu više razloga, tako to valjda bude kad su u pitanju velike životne odluke.
Odlasci, završeci i počeci nikad nisu jednostavni ni laki. Iako, meni povratak u Zagreb nije baš bio početak, jer sam otišla kao već relativno etablirana trenerica. Jedino što mnogi nisu znali jest da se radi o istoj osobi – otišla sam kao bilderica a vratila se kao Pilates trenerica i s novim prezimenom.
Nedostajala mi je obitelj, prijatelji… Iako je situacija ovdje teška, nisam požalila. Meni je u svakom slučaju ovdje lijepo i sretna sam.

2. Kako si znala da će Pilates osvojiti Hrvate? Kakvi su bili počeci ?
Nisam. ?
Ali sam morala pokušati, vjerovala sam u sebe i proizvod koji sam nudila.
Počeci su bili zabavni ali teški. Sve je bilo novo. Radila sam greške i pokušavala brzo učiti na njima.
Na dan sam vodila 11 grupa, sama sam čistila, vodila knjige i prvu godinu sam živjela u studiju, jer nisam imala dovoljno novaca i za najam studija i za stan, kupovinu sprava…
I problem s kojim iskreno nisam računala je bio nevjerojatan interes, lista čekanja je rasla iz dana u dan a ja sam bila sama. Ali ta prva godina je bila sjajna, nisam znala da mogu proizvesti toliku količinu energije kad radim ono što volim.
To se, srećom, nije promijenilo do danas.

3. Na Fitnes učilištu si predavač Pilates tehnike već četvrtu godinu. Već je osma generacija polaznika uspješno prošla edukaciju i svaka je brojnija. Čudi li te to da trend Pilatesa ne prolazi?

Ne čudi me. Zapravo je trend Pilatesa u svijetu u porastu, iako fitnes industrija svake sezone izbaci na tržište nešto novo, a ustvari se sve vrti u krug. Principi koje je davnih 50-tih godina prošlog stoljeća postavio J. H. Pilates su apsolutno aktualni i uklapaju se u 21. stoljeće.
Ono sto se mora promijeniti i to je nešto za što se ja intenzivno zalažem su mnoge vježbe iz Pilates tehnike koje vise nisu prihvatljive.
Da je Pilates znao ono što mi znamo danas zahvaljujući znanstvenicima poput prof. Stuart McGilla, prof. Liebensona i mnogih drugih, sigurno bi i sam promijenio neke svoje vježbe.

4. Kako to da nisi poželjela pokrenuti vlastitu školu? Sigurno su te to već mnogi pitali…

Ne želim vlastitu školu. Vjerujem u sinergiju. Sretna sam kad mogu surađivati s ljudima koje izuzetno cijenim, čije mišljenje i iskustvo poštujem i vjerujem da je to dugoročno gledano jedini pravi put.
Uživam u razgovorima, diskusijama, razmjeni znanja. Veseli me biti dio takvog tima.

5. Spomenula si prof. Stuart McGilla i Craig Liebensona. I sama si bila na edukaciji kod obojice. Kakvi su tvoji dojmovi?

Za mene je neizmjerno zadovoljstvo slušati i učiti od jednog i drugog.
Zahvaljujući prof. McGillu i njegovom timu, danas imamo dokaze o štetnosti mnogih zastarjelih obrazaca kretanja. Oni su skriveni u vježbama koje izvodimo s utezima, na spravama, na satovima joge i Pilatesa, rade ih djeca na satovima tjelesnog. To je dug i spor proces, putem dolazi do zabluda i krivih zaključaka, ali se ipak krećemo u tom smjeru.
Međutim, vidim da se situacija znatno promijenila u zadnjih nekoliko godina, tako da više ne nailazim na otpor već na interes.

6. Da li se vidiš više u ulozi trenera ili predavača?

U ovoj životnoj dobi možda malo više u ulozi predavača i edukatora. Veseli me kad svoje znanje ali i iskustvo mogu prenositi mladim trenerima. Oni su ti koji će pomoći da se premosti jaz između onog što znanost i činjenice govore i onog što se događa po dvoranama.
Ja to radim već jako, jako dugo i polako dolazi vrijeme da mladi preuzmu taj dio posla.
No, sve to ne bi bilo moguće da nisam provela tisuće sati u radu s vrlo različitim klijentima i tako stekla iskustvo. Nema drugog načina, jer teorija bez prakse ne vrijedi puno.
Ali i dalje naravno uživam u radu s mojim klijentima, kao trener, jer tu uvijek leže novi izazovi koji me inspiriraju.

7. Poznata si po izuzetno velikom broju edukacija i stručnih seminara koje si prošla kroz sve ove godine. Koji su to razlozi koji te motiviraju da i dalje toliko ulažeš u sebe?

Dva su osnovna razloga.
Prvi je da sam po prirodi znatiželjna i da me uvijek zanima što netko, čiji rad cijenim, ima za reči.
Drugi razlog je usko povezan s prvim, a to je da ne odustajem dok ne dobijem odgovor na pitanja koja me muče. Za nekim od tih odgovora sam zaista jako dugo tragala.

8. Kreće nova sezona u tvom studiju, počinje nastava u tri grada na Fitnes učilištu i mnogi tvoji drugi projekti. Kako ćeš sve to uskladiti?

Hahahaha, teško. Odgojena sam u vojničkom režimu mog tate, tako da sam disciplinirana i jako dobro planiram vrijeme. Znam po tom pitanju biti prilično naporna i sebi i drugima. J J
S godinama mislim da postajem mudrija i po tom pitanju.
Stalo mi je do toga ostane vremena za važne ljude u mom životu, za odlaske u prirodu, kino, tu i tamo za neko lijepo putovanje.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi