fbpx

Radovala me činjenica da ću imati priliku izravno upijati znanje renomiranih stručnjaka Dominik Hordov, instruktor fitnesa u teretani

Dominik Hordov jedan je od naših polaznika kojemu se prilika za poslom iz snova pojavila odmah po završetku Fitnes učilišta. Bio je odlučan, znao je koji mu je cilj i „gazio“ ka njemu. Više o Dominiku pročitajte u intervjuu:

1. Tvoj sportski put je sve samo ne jednoličan. Okušao si se u brojnim sportovima i možemo reći da si bio vrlo uspješan u svemu što si probao. Možeš li s nama podijeliti kako je tvoj put do fitnesa izgledao?

Moji prvi sportski koraci sežu još iz osnovne škole kada sam kao pravo zadarsko dijete krenuo trenirati košarku. U svijetu košarke zadržao sam se punih 7 godina nakon čega sam svoje sportske ambicije usmjerio k atletici u kojoj sam ostvario brojna sportska postignuća.  Moja discipline su bile: utrka na 100 m, skok u dalj i skok u vis s kojim sam 2009. godine pokupio brončano odličje u dresu hrvatske kadetske reprezentacije. Upravo je atletika bila moja ulaznica u svijet fitnesa. U srednjoj školi, uz tipične atletske treninge koje smo do tada izvodili, uvrstili smo i treninge u teretani. Nije trebalo dugo da meni, kao i većini mojih vršnjaka, upravo teretana postane najdraži dio treninga. Osim košarke i atletike u to vrijeme okušao sam se i u sportovima: skokovi u vodu, vaterpolo i plivanje.

2. Upisom na fakultet upoznaješ se i s borilačkom vještinom Krav Maga te se tu budi tvoj trenerski poziv. Kako su izgledali tvoji počeci?

Kada sam prvi put došao na trening u Krav Maga u Puli otkrio sam da je fitnes puno više od biceps pregiba, potiska s klupe i samog izgleda tijela. Kroz godine treniranja u gore navedenom klubu pod vodstvom iskusnog trenera Predraga Burića odlučio sam da želim nastaviti dijeliti svoju strast prema fitnesu i zdravom načinu života kao trener. On je prepoznao tu moju strast i želju te mi pružio jedinstvenu priliku u kojoj sam se po prvi put okušao u trenerskim vodama. U Krav Maga sam se zadržao 3 godine kao vježbač uz godinu dana trenerskog iskustva. Nakon toga je uslijedilo moje preseljenje u Zagreb koje je bilo uvjetovano upisom na Fitnes učilište.

3. Kako si se odlučio na upis Fitnes učilišta? Što te najviše potaknulo da odabereš baš Fitnes učilište kao ustanovu u kojoj želiš steći formalno obrazovanje?

Kad sam odlučio da u životu želim biti trener, počeo sam istraživati i raspitivati se o raznim učilištima i fakultetima. Učenje novih stvari odnosno širenje vlastitog znanja o fitnesu mi je bilo bitnije od samog certifikata koji mi je ujedno bio neophodan za ulazak u svijet fitnesa. Stoga mi se Fitnes učilište činilo kao najbolja opcija jer uz razne preporuke koje sam dobio, radovala me činjenica da ću imati priliku izravno upijati znanje renomiranih stručnjaka čiju sam literaturu do tada čitao na blogu od samog Učilišta. Tako da mogu reći da je u sam odabir Fitnes učilišta bilo uključeno više faktora.

4. Jesi li zadovoljan kvalitetom i kvantitetom usvojenog sadržaja? Kako su se tvoja od prije stečena znanja „slagala“ na nova?

Fitnes je jako širok pojam, dosta toga se još ne zna odnosno tek se otkriva i jako puno teorija se ˝svakodnevno˝ pobija, što samo govori o tome da su čak i najveći svjetski stručnjaci tek zagrebli površinu onoga što svijet fitnesa sadrži. Fitnes učilište mi je dalo savršene temelje i više o toga za nastavak širenja svog znanja i mogu reći da nisam mogao poželjeti bolju ˝odskočnu dasku˝. Stoga mogu zaključiti da sam i više nego zadovoljan i kvalitetom i kvantitetom usvojenog sadržaja na učilištu jer su profesori jako susretljivi i iskusni u svom području te će odgovoriti na svako pitanje koje im se postavi, a prelazi okvire obaveznog kurikuluma koji im je zadan.

5. Što trenutno najviše preferiraš u treningu? Koji su tvoji omiljeni treninzi?

Prije svakog treninga preferiram odraditi vježbe za mobilnost svih dijelova tijela koji se u to uključuju. U prvom dijelu treninga nakon zagrijavanja i vježbi za mobilnost, najviše volim kompleksne vježbe poput mrtvog dizanja i čučnja, a nakon toga obavezno ubacim statične vježbe s bučicama i girjama. Ne kažem da određeni trenažeri/sprave nisu dobri za korištenje, dapače jako su dobri za određene preferencije cilja treninga vježbača. Uz treninge s kompleksnim vježbama i slobodnim utezima obavezno u svoj tjedni plan treninga ubacim 2 treninga koji se baziraju na povećanju kardio i mišićne izdržljivosti.

6. Nedavno ti se pružila izvrsna poslovna prilika koju si objeručke prihvatio. Možeš li s nama podijeliti o čemu je riječ? Imaš li još kakve planove za svoj profesionalni put?

Odmah po završetku mog puta na Fitnes učilištu  dobio sam priliku u Coach4you timu trenera. U svom timu okupljaju stručnjake iz različitih područja fitnesa: kineziologa, licencirane fitnes instruktore, nutricioniste, fizioterapeute te doktore kineziologije u cilju pružanja kompletne usluge klijentima za maksimalan napredak. Kako zagovaraju različitost pružila mi se prilika vođenja treninga u Coach4you Tactical Academy, programu vježbanja koji implementira elemente samoobrane, borilačkih vještina i kondicijske pripreme. S obzirom na to da mi je cilj u životu baviti se samo fitnesom i individualnim treninzima, ne planiram skretati s tog puta. Oni održavaju i mentorstvo te ih preporučam svim mojim budućim kolegama, a onda tko zna, možda se ukaže i prilika za posao. Za sada mi je plan ostati u timu i zajedno s njima rasti i razvijati svoje znanje, a što će biti za 5 ili 10 godina, ne mogu znati. Jedino što mogu reći je da bolju priliku nisam mogao dobiti.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi