fbpx

Što je dijastaza i koje vježbe treba raditi?

Ljudsko je tijelo bioplastično, što znači da će se mijenjati pod utjecajem nekih vanjskih i unutarnjih stimulusa. Svaki će se organizam na svoj jedinstven način adaptirati na te promjene. Adaptacija je u svojoj osnovi veća ili manja kompenzacija: tijelo će negdje uzeti da bi drugdje nadomjestio. Sve dok tijelo funkcionira u toj „izmjeni dobara“ možemo reći da sustav uspijeva optimizirati minuse.

Druga je situacija kad je stimulans prejak ili se desio u kratkom periodu, ne dajući puno vremena za adaptaciju tkiva. To bi bio primjer naslovne teme ovog bloga.

Diastasis recti abdominis je ispupčenje na centralnoj tetivi trbuha radi lateralnog (bočnog) razmicanja mišićnog trbuha rectus abdominsa. Razmicanje se dešava zbog brze ekspanzije trbušne šupljine, bez mogućnosti prilagodbe okolnog tkiva (veći broj trudnoća, naglo debljanje, pretilost, abdominalne operacije..). Istegnuta i istanjena centralna tetiva dovodi do estetskog problema, bolova u donjem dijelu leđa, disfunkcija u aktivaciji trbušnih mišića i općenito narušava kvalitetu života.

Ovaj se problem može adresirati trenažno (rehabilitacijski) ili operativno, ovisi o stupnju ozbiljnosti.

ŠTO TVORI TRBUŠNI ZID?

Muskulatura prednje i bočne strane tijela ima vrlo važnu poziciju i funkciju:

– sprečava hernijaciju (ispadanje) trbušnih organa pri kašlju, kihanju, povraćanju ili podizanju tereta

– asistiraju pri disanju (izdisaj je koncentrična kontrakcija svih trbušnih mišića)

– duboki slojevi stabiliziraju trup i slabinski dio kralježnice

– prenose sile s gornjih na donje ekstremitete (i obrnuto)

– tvore potporni obruč plodu tijekom trudnoće

– započinju i potpomažu svaki životni pokret

Za sve ove uloge potrebna je čvrsta i koordinirana zajednica četiri trbušna mišića. Ta zajednica dalje usklađuje svoju akciju s drugim ligamentarnim, mišićnim i fascijalnim strukturama. Na taj se način regrutira jedan jedinstven sistem koji predstavlja epicentar gibanja.

Rectus  abdominis (RA) najpovršniji je mišić prednje strane tijela. Njegov je zadatak (osim estetike) da poveže hvatišta ostala tri mišića trbušne preše. Osnovna mu je funkcija zadržavanje organa u šupljini trbuha, te pregib na naprijed (fleksija trupa).

Pozicija RA je takva da svoja dva trbuha (lijevi i desni) spaja preko duge tetive naziva linea alba. Osim što linea pruža hvatište za rectus abdominis, ona to čini i za dva bočna mišića (vanjski i unutarnji kosi trbušni) i za transversus abdominis TVA – mišić koji ima status superzvijezde.

TVA je mišić velike važnosti jer kontrolira stabilnost trupa pri najmanjim pokretima. Aktivira se 30-110 ms prije micanja zgloba i optimizira disanje tako da odgovara na pokrete dijafragme. Ovo je mišić koji često bude disfunkcionalan (što pak s druge strane ne znači da je slab i da ga treba izolirano snažiti). Disfunkcija TVA označava:

– kasno paljenje (smanjena je brzina reakcije)

– neadekvatna aktivacija pri disanju

– nemogućnost ekscentrične kontrakcije što otežava spuštanje udisajne dijafragme

– nemogućnost koordiniranog rada s ostalim mišićima sustava

Unutarnji i vanjski kosi trbušni mišići oblažu trup sa strane. Njihova koaktivacija dešava se po principu agonist-antagonist, što znači da skraćenje jednog dovodi drugog u poziciju „špananja“ pa je realizacija pokreta utoliko moćnija i više usklađenija.

MEHANIZAM NASTANKA DRA

Prsna, trbušna i zdjelična šupljina su odijeljeni prostori koji sadrže organe. Prsna i zdjelična imaju definirane koštane strukture (prsni koš s rebrima i konkavitet zdjelice). Zato je teško govoriti o povećanju volumena prsnih ili zdjeličnih organa do točke gdje će znatno proširiti i kosti (osim normalnim rastom i sazrijevanjem).

Trbušna šupljina s druge strane nema koštanu potporu, pa se za svoj integritet mora osloniti na mišiće, tetive i aponeuroze. Kako je navedeno tkivo „meko“ tako je i podložno istezanju. Kod istezanja bilo kakvog materijala, ono će reagirati na podražaj do točke elastičnosti, a onda će dati otpor. Istezanje će se nastaviti na onim dijelovima koji još imaju rastezljivosti, u našem slučaju – na lokaciji linee albe. Ova tetiva je ranjiva iz još jednog razloga: na 2/3 svoje dužine probodena je pupkom što je u startu čini strukturalno slabijom. To je ujedno i mjesto gdje će DRA imati svoju najčešću pojavnost.

Ekspanzija sadržaja trbuha (plod tijekom trudnoće, volumen unutarnjih organa kod pretilih osoba, naglo debljanje ili pojedine bolesti) čini povećani unutarnji pritisak na prednji dio trupa. Rectus abdominis se samo našao na mjestu najvećeg izboja i započinje pomicanje lateralno, zajedno s ostalim širokim tetivama. To što DRA stanje nosi rectus abdominis u nazivu ne znači da je to isključivo njegov problem.

 

DIJAGNOSTIKA

U praksi najčešći način kojim će terapeut ili trener procijeniti međurektusni razmak jest:

 • poleći osobu na leđa: zamoliti da podigne glavu i obje noge s podloge (kuk i koljeno u fleksiji pod 90°)
 • potražiti prstima položaj linee albe: od vrha prsne kosti (ksifoidni nastavak) do grebena stidne kosti
 • palpirati uzduž tetive i detektirati eventualni rascjep (mjesto gdje prst uđe u meko tkivo trbuha)

U kliničkoj praksi koriste se kaliperi, ultrazvuk ili topografska pretraga (CT).

KOJA JE NORMALNA, A KOJA PATOLOŠKA ŠIRINA LINEE ALBE?

Mnoga istraživanja danas pomiču vrijednosti međurektusnog razmaka, uzimajući u obzir starost, zdravstveno stanje osobe i broj trudnoća. Testut i Latarjet su 1948. godine objavili normalne vrijednosti širine linee albe: 9-14 milimetara ispod ksifoida i 18 milimetara u području pupka. Istraživanja danas spominju normalnu (fiziološku) razdaljinu između desnog i lijevog trbuha RA od 2 centimetra iznad i 3 centimetra u području pupka. No, pregledom literature uočit ćemo različite vrijednosti te razdaljine jer su subjekti mjereni po kriteriju broja trudnoća, godišta (mlađe ili starije od 45 godina), antropometiji i tjelesnoj masi. Na nedavnoj konferenciji o DRA stručnjaci su se usuglasili da će klasifikacija patološkog racjepa biti:

 1. blaga DRA – manja od 3 cm
 2. umjerena DRA – 3 do 5 cm
 3. teška DRA – 5 cm i više

LIMITACIJE U KRETANJU OSOBA S DRA

Radi repozicioniranja prednje trbušne stjenke osobe s DRA imaju oslabljen cijeli trbušni zid, što se posljedično manifestira na:

 • smanjenu fleksiju trupa (prilikom čega je izbočina najviše vidljiva)
 • smanjenu mogućnost rotacije (jer su se oba kosa trbušna mišića povukla posteriorno)
 • izmijenjena je biomehanika disanja (osoba diše u gornji dio prsnog koša, angažira vratne mišiće, diše paradoksalno udisajem uvlačeći trbuh)
 • osoba teško širi prostor ispod rebara, rebra se ne spuštaju prema zdjelici tijekom udisaja i nemaju lateralnu ekspanziju
 • moguća dominacija leđnih ekstenzora koji povlače zdjelicu u prednju rotaciju
 • osoba nema dovoljnu motoričku kontrolu nad kontrakcijom trbušnog zida, pa angažira mišiće zdjelice, donjih leđa, prsiju i vrata kako bi nadomjestila stabilnost trupa

 

VJEŽBE KOREKCIJE

Pošto je DRA problem motoričke kontrole i izmijenjene aktivacije svih trbušnih mišića, korekcija treba ići u smjeru normalizacije koncentrične i ekscentrične kontrakcije RA, TVA, kosih trbušnih mišića i dijafragme.

 1. „krokodilsko disanje“ – ležaj na trbuh, udisaj činiti u područje iznad zdjelice. Pošto postoji tvrda podloga ispred trbuha u koji upuhujemo zrak, ekspanzija šupljine će se dešavati bočno i posteriorno (u područje bubrega, rekli bismo)
 2. korekcija dijafragmalnog disanja u položaju ležaja na leđima (kuk i koljeno pod 90° = supine 90-90). Obratiti pažnju na spuštanje i širenje dijafragme. Taktilno naznačiti što je cilj vježbe asistirajući rebra prema zdjelici
 3. tenzionirano disanje u položaju supine 90-90 uz generiranje intraabdominalnog tlaka (IAP)
 4. progresija supine 90-90 uz ekstenziju kuka ili dodavanje vanjskog opterećenja u ruke. Inzistirati na ekstenzivnosti bočnih i posteriornih komora prilikom generiranja IAP-a
 5. bočni upor s fokusom na udisaj i širenje rebra koja su pozicionirana gore – izdisaj i kontrakcija trbušnih mišića na strani uporišne ruke
 6. statičke vježbe rotacije trupa – otpor daje trener rukom modelirajući tako intenzitet vježbe. Progresija ide u smjeru jačeg otpora ili veće rotacije u početnoj poziciji
 7. vježbe dinamičkih rotacija trupa uz progresiju elastičnim trakama
 8. vježbe kontrakcije trbušnog zida u položajima upora pred rukama, pretklona, čučnja, stajanja na jednoj nozi ili bilo kojim životnim pozicijama u kojima osoba boravi većinu vremena

Pomoćne metode su manualne tehnike tkiva, zatim asistencija terapeuta u smjeru „zatvaranju procjepa“ tijekom izvođenja vježbi i kinesio taping koji se često koristi u praksi.

No naglašavam da niti jedna pomoćna metoda ili nošenje steznika neće dovesti mišiće u balans kao sustavno i pametno vježbanje koje adresira razinu centralnog živčanog sustava. Svim mišićima trbušnog zida potrebno je normalizirati kontrakciju, restaurirati mogućnost ekscentrične i koncentrične faze, te omogućiti da optimalno surađuju s dijafragmom.

Reference

– R.L.Kaufmann, C.S.Reiner, S.A.Kaser. Normal Width Of The Linea Alba, Prevalence And Risk Factors For Diastasis Recti Abdominis In Adults
P.Mota, A.G.Pascoal, A.I.Carita, K.Bo. Normal Width Of The Interrecti Distance In Pregnant and Postpartum Primiparous Women
A.Mishalska, W.Rokita, D Wolder. Diastasis Recti Abdominis – A Review Of Treatment Methods
– M.Radhakrishnan, K.Ramamurthy. Efficacy Ana Challenges In The treatment Of Diastasis Recti Abdominis – a Scoping review On The Current Trends and Future Perspectives

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Gordana Majerić Tomić, mag.cin.

Gordana Majerić Tomić, mag.cin., rođena i odrasla u Zagrebu. Nakon postdiplomskog studija na Kineziološkom fakultetu stječe i naslov vanjskog suradnika u nastavi. Sudjeluje na raznim znanstvenim skupovima i konferencijama na kojima osim kao sudionik sudjeluje i kao prezenter i predavač. Autorica je mnogih tekstova i članaka na temu vježbanja.

2016. godine osniva “fisKULTURU – centar urbanog treninga”. Uz treninge i savjetovanje o pravilnom načinu tjelesne aktivnosti, provodi mnogobrojne radionice i edukacije. Vrlo kreativna po prirodi navodi kako je samo povremeno poduzetnik.

Do danas je prošla velik broj edukacija u svojoj želji za stalnim usavršavanjem pa tako se mogu istaknuti 3 razine NKT edukacije, na kojima trenutno i asistira, EMM-Tech tečaj, medicinska akupunktura, te brojne edukacije funkcionalne i palpaturne anatomije.

Od 2021. djeluje u timu predavača Fitnes učilišta na edukaciji za instruktore pilatesa.

Povezani blogovi

 • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

 • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

 • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...