fbpx
samozaposljavanje

Što po završetku Fitnes učilišta? Zašto ne samozapošljavanje? – Karmen Korda

Samozapošljavanje nekima zvuči kao ostvarenje snova, a u nekima stvara stres i pri samoj pomisli na to. Činjenica je da je samozapošljavanje ponekad najprimamljivija opcija i to posebno u svijetu fitnesa. Čak i ako dugo kontemplirate o napuštanju „stabilnog“ ili „sigurnog“ radnog mjesta vjerujem da prelazak u fazu akcije nikako nije jednostavan korak.

Mnogo je tu rizika, ali i prilika. Kako bi osobama zainteresiranima za samozapošljavanje olakšali prelazak iz kontemplacije u fazu akcije, a vodeći računa o specifičnim potrebama svojih korisnika, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje unutar paketa mjera aktivne politike zapošljavanja nude i mjeru „Potpore za samozapošljavanje“.

Svjesni smo činjenice da veliki broj ljudi „zazire“ od silne birokracije koju je potrebno riješiti pri samom upuštanju u veliki životni korak kao što je samozapošljavanje te da je često slika gužve i namrgođenih izraza lica šalterskih službenika prvo što zamislimo kad nam netko spomene Hrvatski zavod za zapošljavanje ili neku drugu državnu instituciju. Stoga smo vam odlučili pomoći i maksimalno približiti ovu mjeru kako biste skupili hrabrosti i odvažili se napraviti korak ka samozapošljavanju

od mjere do karijere

O čemu je riječ i kako mjeru mogu iskoristiti fitnes instruktori?

Potpore za samozapošljavanje su državne potpore koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Subvencija za samozapošljavanje iznosi 55.000 kuna, a ako ne želite sami ulaziti u novi posao, to možete napraviti s još jednom osobom ako otvarate obrt ili slobodnu profesiju. U tom slučaju možete dobiti 110.000 kuna (55.000 po osobi). Ovaj iznos je prilično uvećan u usporedbi s prethodnom godinom kada je iznosio 35.000 kn.

Da biste mogli koristiti ovu mjeru, morate ispuniti neke kriterije:

  • Izraditi poslovni plan iz kojeg je vidljivo da je poslovna ideja održiva
  • Proći aktivnosti savjetovanja za samozapošljavanje u nadležnom regionalnom/područnom uredu
  • Izraditi troškovnik u kojem je vidljivo da su troškovi usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta
  • Troškovi navedeni u troškovniku moraju biti usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta, a odnositi se na registraciju poslovnog subjekta i sredstva povezana s obavljanjem djelatnosti (obvezni doprinosi za prvih 11 mjeseci, nabava opreme, zakup poslovnog prostora)
kettlebell

U regionalnim/područnim uredima Zavoda za zapošljavanje savjetnici za samozapošljavanje pružaju stručnu pomoć osobama koje iskažu interes za samozapošljavanje kako bi na jednom mjestu dobili sve relevantne informacije o aktivnostima vezanim za realizaciju poduzetničke ideje. Te aktivnosti uključuju, primjerice, izradu poslovnog plana, upućivanje na besplatne i druge edukacije, informacije o drugim davateljima potpora te povezivanje svih dionika na lokalnom tržištu rada (razvojne agencije, HOK i sl.).

Kako bismo vam što više približili mjeru samozapošljavanja, zamolili smo našeg bivšeg polaznika koji je upravo podnio zahtjev za korištenje mjere samozapošljavanja da s nama podijeli svoja iskustva i osvrt na cjelokupan proces:

„Moje iskustvo traženja poticaja za samozapošljavanje svakako je ispalo pozitivnije od očekivanog. Prvo sam došao u Hrvatski zavod za zapošljavanje i prijavio se kao nezaposlena osoba jer je to uvjet prijave za ovu mjeru.

Sljedeći korak bio je razgovor, odnosno konzultacije s referentom kojeg vam Zavod dodijeli. Svom referentu potrebno je opisati svoj plan, na što vam on da većinu potrebnih informacija i prijavi vas na radionicu (specifičnu radionicu za prijavu za korištenje potpore za samozapošljavanje). Na radionici se detaljno prolazi kroz detalje potpore, od prihvatljivih i neprihvatljivih troškova, preko rizika, posljedica netransparentnosti, oblika registracije i slično.

Jedan od najvažnijih koraka je popunjavanje poslovnog plana na temelju kojeg povjerenstvo ocjenjuje sam zahtjev. Nakon spomenute radionice možete se prijaviti za individualne konzultacijekako biste detaljno prošli kroz svoj poslovni plan sa stručnom osobom i dobili pokoji savjet. Za popunjavanje poslovnog plana i prikupljanje sve dokumentacije savjetovao bih da budete koncentrirani i temeljiti, posebno oko dijela vezanog za predviđenu dobit, troškove i slično.

Na temelju poslovnog plana skupljaju se bodovi i potrebno je dobiti 16 od ukupno 25 bodova. Zanimljivo je kako se bodovi dobivaju i na temelju pisma preporuke budućih klijenataiskustva navedenog u CV-u, predračuna i slično. Kao oblik poslovanja odabrao sam obrt zbog čega sam išao u Hrvatsku obrtničku komoru i tražio šifre svih djelatnosti koje planiram obavljati.

Od trenutka predaje poslovnog plana čeka se nekih 3- 3 i pol tjedna do saznanja rezultata, odnosno odgovora je li potpora odobrena ili ne. U trenutku kada dobijete pozitivan odgovor prijavljujete obrt, firmu ili koji ste već oblik djelatnosti odabrali te novac sjeda na vaš račun. Po mom mišljenju, najvažniji segmenti su:
– stečeno zvanje za obavljanje željene djelatnosti (naravno),
– preporuke klijenata,
– dobar CV (iskustvo) i
– predračuni.

Naravno, bitno je dobro složiti poslovni planobrazložiti svoje prednosti u odnosu na konkurenciju i slično. Pisanje plana jest možda zahtjevno, ali realno se može napisati u jedan dan, pogotovo zato što morate imati razrađen poslovni plan (bar u glavi) prije nego krenete tražiti bilo kakvu potporu. Savjetujem vam da se odvažite, nemojte da vas uplaši dokumentacija koju treba riješiti, uistinu nije strašno! Ako imate dobru ideju, znanje i dobru volju, nema straha!“

woman and gear

Nadamo se da smo vam bar malo približili mjeru poticaja za samozapošljavanje te da će se oni koji su se dvoumili lakše odlučiti, a oni koji još nisu razmišljali o ovoj opciji osvijestiti kako postoji još jedna opcija koju se isplati uzeti u obzir.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi