fbpx

Što uzrokuje metalni okus u ustima tijekom vježbanja? – Filip Sabol

Zamislite situaciju: Usred ste intenzivnog treninga, jedva hvatate dah, osjećate golem napor u mišićima i – metalni okus u ustima. Jeste li možda već imali sličnu situaciju koju niste morali zamišljati?

Osobno se nisam nikad susreo s time, međutim kroz razgovor s kolegama i pretraživanjem termina uvidio sam da su se osobe diljem svijeta susrele s navedenim stanjem. Okus većinom nije popraćen vidljivom promjenom u slini što čini situaciju još neobičnijom.

Koji je uzrok?

Ovaj fenomen nije skroz razjašnjen i stručnjaci nisu sasvim sigurni zašto se navedeno događa. Pretražujući znanstvena istraživanjima nisam naišao na radove koji su se bavili isključivo tom temom, ali pretražujući termin na internetu naišao sam na mišljenja liječnika i objašnjenja pojave. Teorija koja prednjači (1) glasi da:

Kod intenzivnog vježbanja povećavaju se srčana frekvencija i krvni tlak. Frekvencija srca se podiže jer srce treba pumpati više krvi u mišiće, a krv treba proći kroz pluća da bi preuzela kisik. Nakon što napravimo udah, zrak bogat kisikom prolazi kroz tijelo i dolazi do tzv. malih vrećica u plućima koji se nazivaju alveole. S druge strane, krvne žile se granaju do sitnih kapilara koje obavijaju alveole. Te male krvne žile su veoma tanke i porozne. Pod pritiskom visokog krvnog tlaka mogu se malo otvoriti što omogućuje malim kapljicama krvi da dođu do alveola. U kapljicama se nalaze crvene krvne stanice koje sadrže hemoglobin (koje je ključan za prijenos kisika) i koji sadrži željezo. Tako se višak hemoglobina može transferirati (preko alveola) opet do usta gdje molekule željeza dolaze u kontakt s receptorima na jeziku koji su osjetljivi na željezo i osoba može percipirati metalni okus.

U prilog tome ide i nastanak tzv. tjelovježbom nastalog plućnog edema (eng. exercise induced pulmonary edema – EIPA).
Navedeno stanje karakterizira povećano nakupljanje tekućine u plućima. U kroničnim slučajevima navedeno možemo izazvati ozbiljne probleme za disanje i biti opasno po život, međutim istraživači su otkrili da je pojavnost blagog plućnog edema uobičajena kod intenzivnog vježbanja. U istraživanju iz 2014. godine (2) provedenome na maratoncima, kod 6 od 36 ispitanika je zabilježen blagi plućni edem tijekom utrke. Slični rezultati su zabilježeni i kod veslača, biciklista i plivača, a navedeni simptomi su blagi i brzo nestaju.
Povezanost EIPA i okusa krvi u ustima vezana također za propusnost kada je u pitanju izmjena kisika između alveola i kapilara što rezultira prethodno opisanom teorijom.

Postoje i teorije da:

 • Na isti način kao što se mogu razviti bubrežni kamenci, kamenac se može nakupiti i u kanalima žlijezda slinovnica te dovesti do zastoja ili infekcije. S obzirom na to da tjelesna aktivnost i intenzivno disanje povećavaju proizvodnju slina navedeno može uzrokovati metalni okus. (3)
 • Spominje se također i da karijes također može biti potencijalni uzrok, iz sličnih razloga. (3)
 • Mogućnost je da i u hladnim i suhim uvjetima (posebno u visinskim uvjetima) tkiva u nosu, grlu ili ustima mogu biti iritirana te propustiti male količine krvi do okusnih pupoljaka (3).

Kod kojih aktivnosti se najčešće javlja?

Kod visoko-intenzivnih aktivnosti s povećanom mogućnošću ako se takav trening provodi na visinskim uvjetima ili na hladnom i suhom zraku. (3)

 

Kod kojih osoba?

Nema definitivnih podataka, ali najčešće kod osoba koje su u lošoj formi i naglo krenu s intenzivnom aerobnom aktivnošću. Postoji mogućnost da je osjete i napredni vježbači, ali veoma rijetko (5).


Koliko je to opasno?

Ako je osoba generalno dobrog zdravstvenog statusa i ako se navedeno ne pojavljuje često, osoba se ne bi trebala zabrinjavati. Međutim, ako simptomi potraju ili ako osoba je imala iskustva u kojima je iskašljavala krv/imala dišnih/srčanih problema – savjetuje se da konzultira liječnika (4).

Kako prevenirati pojavu?

Provesti kvalitetno zagrijavanje prije te ako se navedeno dogodi u treningu onda smanjiti intenzitet (6).

Navedena pojava najvjerojatnije je rezultat previsokog intenziteta u treningu te propusnosti kod izmjene kisika između alveola i kapilara.
Ako je osoba generalno dobrog zdravlja i prakticira redovito dentalnu higijenu, povremena pojava navedenog okusa najvjerojatnije nije zabrinjavajuća. Osoba bi se trebala posvetiti progresivnog povećanju intenziteta u treningu i povećanju aerobnog kapaciteta.

Literatura

  1. Timothy Miller. What causes a bloody or metallic taste in your mouth during workouts? [Internet] The Ohio State University Wexner Medical Center. Objavljeno: 2017 Nov 03. Citirano 12.2.2021. Dostupno na: https://wexnermedical.osu.edu/blog/metallic-taste-workout#:~:text=With%20intense%20exertion%20during%20exercise,that%20are%20sensitive%20to%20iron
  2. Zavorsky GS, Milne EN, Lavorini F, et al. Small changes in lung function in runners with marathon-induced interstitial lung edema. Physiol Rep. 2014;2(6):e12056. Published 2014 Jun 27. doi:10.14814/phy2.12056
  3. Amanda MacMillan. Why Do I Get a Metallic Taste In My Mouth During Intense Exercise [Internet]. Objavljeno: 2014 Aug 21. Citirano 12.2.2021. Dostupno na: https://www.outsideonline.com/1785581/why-do-i-get-metallic-taste-my-mouth-during-intense-exercise
  4. Stuart Marsh. I sometimes taste blood during intense exercise. Should I start worrying? [Internet]. Honey Coach nine.com.au.  Objavljeno: 2017. Citirano 12.2.2021. Dostupno na: https://coach.nine.com.au/fitness/why-you-taste-blood-during-exercise/f68cf05c-2c46-42ee-af2b-8eb36df131ca
  5. Ulla Gjeset Schjølberg. Why does your mouth taste like blood during intense workouts? [Internet] Sciencenorway.no Objavljeno: 2016 July 12. Citirano 12.2.2021. Dostupno na: https://sciencenorway.no/exercise-forskningno-norway/why-does-your-mouth-taste-like-blood-during-intense-workouts/1435491
  6. Matt Mosman. WHAT CAUSES A BLOODY OR METALLIC TASTE IN YOUR MOUTH DURING INTENSE EXERCISE? [Internet]. Endureelite.com. Objavljeno: 2016 July 12. Citirano 12.2.2021. Dostupno na: https://endurelite.com/blogs/free-nutrition-supplement-and-training-articles-for-runners-and-cyclists/what-causes-a-bloody-or-metallic-taste-in-your-mouth-during-intense-exercise
prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Filip Sabol

dr. sc. Filip Sabol

Magistrirao je 2017. (s usmjerenjem kondicijska priprema sportaša), a 2020. godine doktorirao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Autor je utjecajnih znanstvenih i stručnih radova. Aktivno sudjeluje na velikom broju konferencija te usavršavanja i radionica u području kineziologije. Filip ima višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih i grupnih treninga te je koordinator edukacije i dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2017. godine.

Povezani blogovi