fbpx

“Studio je naš veliki izvor sreće i zadovoljstva” Nataša i Marko Huljak

Oni su harmonični tim koji se ujedinio u Pilatesu. Njen pedagoški pristup i njegova sistematičnost dali su predivan projekt prije šest godina, Santea Pilates i Balet Studio. Toplina kojom oboje zrače prenijela se na cijelu grupu polaznika prošle generacije instruktora Pilatesa, kao i iskustvo koje su nesebično dijelili s drugima. Uvijek vrijedni i koncentrirani na edukaciju, Nataša i Marko Huljak su prvom prilikom položili ispite na Fitnes učilištu i sada zajedno kreću u realizaciju novih i mnogobrojnih ideja. Iako su malo poduži odgovori, osobno sam uživala pa preporučujem i vama da ga pročitate do kraja jer vrijedi svake minute a možda i sami nađete inspiraciju za neki svoj pothvat.

1. Divan dvojac koji će zajedničkim snagama voditi treninge Pilatesa. Nataša i Marko napišite kako je koji od vas dvoje uopće došao do toga da se danas bavi Pilatesom?

Marko: Moj prvi susret s Pilatesom bio je prije nekih 10 godina kada sam došao na trening kod Nataše u studio gdje je tada radila. Sjećam se da mi je trebalo nekih 2 do 3 tjedna „nagovaranja“ da dođem jer sam moram priznati imao velike predrasude prema Pilatesu. Mislio sam da je to tečaj za trudnice, nešto jako lagano na što žene dolaze samo zato da se ispričaju. Znatiželja je ipak prevagnula, na svu sreću. Sjećam se da sam na samom treningu bio dosta nervozan i ljut jer puno vježbi nisam mogao izvesti, a dio vježbi koje smo radili nisam mogao napraviti sva ponavljanja. Čak sam na sredini treninga odglumio da moram po ručnik jer se jako znojim…, a zapravo sam jedva čekao koju minutu odmora, siguran sam da sam bio jako proziran svima prisutnima. Kako sam se do tog treninga bavio sportom samo rekreativno tipa nogomet i hokej na betonu s dečkima smetalo me konstantno ispravljanje i davanje uputa što bi ja trebao.

Na nogometu s dečkima nikad nije bilo ispravljanja i slušanja što bi ja trebao. Tek kada sam odlazio iz studia i kada sam malo posložio dojmove što se tamo zapravo desilo i kako se sada osjećam shvatio sam da je zapravo trening bio odličan i da se fantastično osjećam. Imao sam osjećaj da sam nekako lakši, da svi veliki zglobovi bolje rade, da su podmazani rečeno strojarskim rječnikom. Činilo mi se da sam nekako uspravniji, a opušteniji.
Nastavio sam s treninzima i kod Nataše i kod drugih voditelja. Osim što sam napredovao u snazi i mobilnosti primijetio sam jednu bitnu stvar. Treninzi kod Nataše su mi bili neusporedivo bolji nego kod ostalih voditelja. Uz Natašine upute brže sam shvatio što trebam raditi i kako. Prvo sam to tumačio time da sam subjektivan, ali kada sam nakon svakog sata čuo kako klijentice hvale Natašu i s kakvim osmjehom izlaze iz dvorane sve češće mi je na pamet padala ideja: Pa zašto ne bi mi otvorili svoj Pilates studio?
Nataša s dugogodišnjim iskustvom kao profesor baleta i voditelj Pilatesa te je odličan metodičar, uz moj poduzetnički duh i iskustvo idealna kombinacija.

Nakon naše svadbe počeli smo sve intenzivnije razgovarati o toj ideji, onda smo počeli gledati prostore za najam i korak po korak prije 6 godina otvorili smo svoj Pilates Balet Studio u Petrovoj 60. Santea; ime studia ima porijeklo od francuske riječi Santé što znači zdravlje. I tako sam se odjednom ja kvartovski vikend nogometaš i inženjer strojarstva našao u ulozi vlasnika Pilates studia. Nataša se koncentrirala na vođenje grupa, a ja na papirologiju i avantura je krenula. Oboje smo u početku to radili kao drugi posao, Nataša je u početku radila i dalje kao profesor baleta u osnovnoj i srednjoj školi klasični za balet, a ja kao inženjer u jednoj od hrvatskih izvoznih kompanija. Kako je broj klijenata rastao Nataša je vrlo brzo otišla iz škole i počela raditi samo u Santei. Imali smo pune ruke posla, Nataša se konstantno usavršavala i nadograđivala svoje znanje iz anatomije i Pilatesa te je završila i tečaj u Londonu, a zajedno smo učili kako uspjeti kao poduzetnik i preživjeti sve izazove i teškoće koje se pojave. Osim iz dostupne literature učili smo naravno i na temelju vlastitih pogrešaka od kojih su neke bile itekako skupe. Kako je prolazilo vrijeme sve više me počela zaokupljati pomisao da osim revnog vježbača postanem i voditelj pošto sam postao inventar na grupama u studiu. Tu je jako bitnu ulogu imala i Nataša jer mi je onako odmjereno i u pravom trenutku usađivala ideju da zašto ne bi ja vodio koju grupicu.
S obzirom na moju struku gdje mi je posao poznavati sile koje djeluju u strojevima te osigurati da kompleksne proizvodne linije rade bez kvarova i prekida na najefikasniji mogući način. Pomisao da se bavim ljudskim tijelom i njegovim „održavanjem“ i neprekinutim dugoročnim funkcioniranjem unatoč silama kojima je izloženo me jako privlačila zbog velike sličnosti sa strojevima kojima se bavim praktički od djetinjstva.
Naravno bio sam svjestan da je ljudsko tijelo neusporedivo kompleksnije te je prisutna i emocionalna komponenta, a time mi je sama ideja predstavljala jedan veliki izazov.
I nakon što je prošle godine Nataša rekla da bi u proljeće išla na Fitnes učilište jer je od poznanika koji su završili edukaciju dobila jako dobre povratne komentare o edukaciji nekako mi je prirodno bilo reći ; Pa idem i ja ! I evo nakon završene edukacije sada sam Pilates instruktor ili kako sam rekao nakon polaganja ispita; Evo konačno da imam jednu diplomu koja se odnosi na glavu i tijelo jer sve diplome koje sam do sada imao odnosile su se samo na glavu ? .

Nataša: Kada sam počela raditi u Skoli za klasični balet kao profesor, tražila sam nešto što će odgovarati mome tijelu kao zamjena za balet a da je precizno, kvalitetno i da ima koristi za zdravlje. Meni je od početka Pilates zapravo „sjeo“. Kako sam osoba koja jako voli vježbati i na neki način se izražavati kroz pokret, bilo mi je nezamislivo da samo radim kao profesor a da ne vježbam za sebe. U početku je to naravno bilo rekreativno sve dok nisam dobila poslovnu ponudu. Nakon sto sam postala voditelj Pilatesa, jedno je vodilo drugome i uz veliku podršku i na poticaj Marka, krenuli smo u samostalce. Velika olakšica u svemu je naravno bilo moje znanje iz baletne pedagogije i metodike jer je tako svakako lakše razumjeti tijelo poznavajući anatomiju, te kako se tijelo kreće kroz prostor i sto je zapravo dobro a sto ne. Kada radite s tako krhkim dječjim tijelima osjećate veliko poštovanje prema njima jer ste svjesni koliko utječete ne samo na njihov psihički razvoj kao uzor, već i na zdravlje tijela.

2. Kako vam je bilo na edukaciji? Nataša ti si već imala STOTT edukaciju, Marko ti si relativno početnik, odnosno sve si učio od Nataše.

Marko: Sve do upisa učilišta moja obuka je bila bazirana na praksi tj. na tome da prvo isprobam nešto na treningu i samom sebi i vidim kako što funkcionira pa onda učim o tome bilo iz literature, interneta ili od Nataše. Nisam imao neki koncept ili plan u učenju nego sam učio stvari u hodu. Na edukaciji u Fitnes učilištu susreo sam se s cjelovitim programom učenja. Jako mi se svidjelo što je puno pažnje bilo posvećeno anatomiji ljudskog tijela gdje sam bio potpuni početnik. Također mi se svidjelo što smo osim Pilatesa na nastavi prošli i kroz dobar dio edukacije za Instruktora fitnesa u teretani te smo imali priliku učiti od više različitih profesora.

Nataša:  Moja osnovna vodilja u poslu je raditi sto kvalitetnije i zato sam odlučila otići u London i završiti STOTT Pilates edukaciju. Ono što je meni u startu bilo odlično je ozbiljnost kojom pristupaju poslu. Kao osnovni preduvjet za uopće pristupiti tečaju je položena anatomija i fiziologija. Kako sam imala dobro predznanje od ranije to mi nije predstavljalo problem, pa sam tako od 12 ljudi u grupi koji su iz UK, jedina ja iz prve položila sve što je trebalo. No kako stalno tražim sve bolje i bolje načine kako tretirati tijelo i kralježnicu, odlučila sam upisati Fitnes učilište. Kako znam od prije za Asju Petersen jako me zanimalo kakav pristup ima s obzirom na svoju dugogodišnje iskustvo i znanje. I nisam pogriješila. Sada su neke stvari potpuno sjele na svoje mjesto. Asju iznimno cijenim jer razumijem koliko je puno truda i volje trebala uložiti da bi postala vrhunski instruktor, pa su ujedno njena predavanja i meni bila poticaj da i dalje učim i radim još kvalitetnije.

3. U čemu uživate najviše u Pilatesu?
Marko: Najviše uživam u preciznosti ove tehnike tj. u tome da samom preciznošću izvođenja vježbi i obraćanjem pažnje na detalje mogu ostvariti velike pozitivne promjene na posturi tijela.
Nataša: ja bih još dodala uz to sto je Marko naveo, da mi pomaže biti emocionalno stabilnija, organizirana, fokusirana, te koliko podiže energiju i popravlja ukupno mentalno, fizičko toliko i psihičko stanje.

4. Nataša spoj baleta i Pilatesa je tebi neraskidiv, uvijek i napominješ da bi bilo idealno u plesnim školama imati i Pilates. Molim te komentar.

Istina, Pilates je po meni nešto što bi trebalo biti kao normalan predmet. Osim što je jasan, konkretan i izrazito radi na stabilnosti i snazi trupa, fenomenalno utječe na to da osoba osjeti svoje tijelo što smatram da je osnovni preduvjet da bi balerina uopće mogla funkcionirati. Tek što znaju kako pokretati tijelo i kako ga osjetiti u određenim položajima tek onda dolazi tehnika i izražajnost. A za sve to Pilates je kao stvoren.
I u baletu kao i u Pilatesu veza između uma i tijela je nevjerojatno jaka i toliko neophodna da bi dobili željene rezultate. Oboje imaju svjesnu kontrolu pokreta, nevjerojatno naglašenu koncentraciju, fluidnost, veliku potrebu za stabilnošću trupa i u oboje pokret zaista kreće iz centra tijela. Ne mogu zanemariti koliko bi se Pilatesom u npr. srednjoj skoli smanjila mogućnost da đaci unište i povrijede kralježnicu i zglobove, a na pravilan način ojačala muskulatura i naučilo pravilno korištenje tijela.

5. Marko, kako je bilo voditi svoj prvi trening Pilatesa?

Izuzetno zahtjevno moram priznati. Usprkos detaljnim pripremama za prvi sat i beskrajnom ponavljanju nisam odvodio sat prema planu nego je bilo potrebno dosta improvizacije na licu mjesta i prilagođavanja novonastaloj situaciji. Najizazovnija mi je bila situacija kad jedna klijentica nije mogla izvesti vježbu koja je bila na redu pa sam u nastojanju da njoj objasnim varijantu vježbe koju može izvesti izgubio previše vremena i ostatak grupe se počeo dosađivati jer su već radili 124. ponavljanje ? . Onda sam žurio da objasnim novu vježbu pa nisam ni tu dobro objasnio… Ali nakon sata sam dobio glasan pljesak i klijentice su došle ponovo tako da mislim da je bilo bolje nego što sam stekao dojam, a možda je bio samo pljesak ohrabrenja. Uglavnom Nataša je visoko postavila letvicu pa će trebati puno vježbe i prakse ? .

6. Santea Studio u kojem djelujete i brinete o svojim vježbačima, je vaš mali raj. Kako je bilo krenuti u ovakav projekt ste već u prvom odgovoru naveli. Ali kako je napredak neizbježan u vašem studiu što se sve planira?

Zajedno: Studio je naš veliki izvor sreće i zadovoljstva od samog prostora koji smo sami uredili do vesele i opuštene atmosfere koja je prisutna u studiu. Ali ipak najviše veselja nam pružaju pohvale naših klijentica i činjenica da imamo veliki broj vjernih klijentica koje bez prekida dolaze 6 godina.

Moramo ispričati jednu zgodu od prije par godina kada je susjed pozvonio na vrata Studia i navirivao se unutra da bi konačno i postavio pitanje koje je glasilo;” A kaj vi to Nataša radite tim ženama da one tako sretne idu doma?” Kad god se toga sjetimo koliko god da smo umorni dobijemo snagu i želju da i dalje učimo i budemo što bolji.

Marko: A vezano uz planove baš radimo na programu koji bi uveli od jeseni, a vezan je uz posturu. Kako Nataša i ja puno vremena provedemo u razgovoru o Studiju primijetili smo da se nekako stalno vraćamo na temu posture tijela. Kako i sam imam iskustva u vježbanju s utezima na vlastitoj koži sam se nažalost uvjerio kako nepravilna postura tijela uz ponavljajuće pokrete s opterećenjem može dovesti do ozljeda koje te prate cijeli život.
Novim programom želimo se još više približiti zdravlju što i ime našeg studija predstavlja. Nekako uvijek na prvo mjesto stavljamo zdravlje naših klijentica i to nam je uvijek kriterij kad radimo planove ili programe. Ovim programom želimo pružiti klijenticama mogućnost popravljanja posture tijela i time klijente dovesti u stanje u kojem je cijeli lokomotorni sustav zdrav tj. „ispravan“ rečeno strojarskim rječnikom. Mislimo da je pravilna postura primarni preduvjet zaštite lokomotornog sustava od vanjskih nepovoljnih utjecaja modernog života; premalo gibanja uz predugo sjedenje te učestali i ponavljajući pokreti.
I još nešto nama važno…. želimo klijentima usaditi poštovanje prema svome tijelu i ljubav prema pokretu, jer vježbanje treba biti užitak.

Natašu i Marka možete kontaktirati na:

Mob: 098-190-7271

Web stranica Santea studia

Facebook

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...