fbpx

Vaš klijent nije vaš pokusni kunić kojeg trebate impresionirati – Zvonimir Volarević

Zvonimir Volarević je cijeli život u pokretu. To ga je navelo i da preispita svoju buduću profesiju. Došao je do informacija o Fitnes učilištu, završio program osposobljavanja za instruktora fitnesa u teretani i otvorio svoj centar za vježbanje. That simple. U nastavku pročitajte ipak malo detaljnije kako je do svega toga došlo.

1. Zvonimire, upoznaj nas sa sobom i kako si došao do toga da se baviš fitnesom?

Pozdrav, moje ime je Zvonimir, a rodom sam iz Metkovića gdje sam i odrastao. Od prvog razreda osnovne škole bio sam član NK Neretve iz Metkovića gdje sam i trenirao sve do 8. razreda. Srednju školu sam upisao u Dubrovniku te sam se nastavio aktivno baviti nogometom. Uz nogomet koji sam nastavio trenirati, počeo sam se baviti i Breakdance-om. Završetkom srednje škole selim se u Mostar, te upisujem Pravni fakultet. Breakdance prestaje biti dio moje rutine kao i sami nogomet pa se upisujem u klasičnu teretanu. Vrlo brzo sam odustao od klasične teretane priključivši se treninzima tajlandskog boksa kojeg sam prakticirao godinu dana. Završivši tri godine Pravnog fakulteta, vratio sam se kući. Imao sam malu garažu od 15m2 gdje sam imao šipku i poneku girju kao i vratilo za zgibove. Tu sam zajedno sa braćom i prijateljima trenirao. Oduvijek me zanimao fitnes, a u samom sportu sam od malih nogu. Gledajući po internetu, naišao sam na stranice Fitnes učilišta i odlučio se za izobrazbu fitnes instruktora. Nakon završetka Fitnes učilišta, s braćom, odlučujem otvoriti mali centar zvan House Of Gain u tih naših 15m2 garaže. Prije samog otvaranja prisustvovao sam raznim seminarima počevši od Steve Maxwella uključujući Kettlebell lvl1, lvl2, te u samom radu centra prisustvovao još kod Aleksandra Mikete na Efficient training method, Somatici, te kod Aleša Ernst na AEQ kliničkoj somatici, a također sam i Ground force method instruktor.

Volim promatrati ljude kako se kreću, a gledajući današnju populaciju ne postajemo bolji. Pokušavam svoje klijente usmjeriti te potaknuti na razmišljanje. Kada osoba postane svjesnija sebe, promjena dolazi sama. Također, cilj mi je osvijestiti osobu za potrebom usvajanja što kvalitetnijih obrazaca kretanja, a u svrhu lakšeg obavljanja svakodnevnih zadataka. Mislim da svi trebaju iskoristiti mogućnosti koje imaju jer jednog dana, kada budu htjeli, neće biti u mogućnosti.

2. Prošao si razne dodatne edukacije. To naravno spada u ulaganje u sebe. No često su to veliki iznosi i nerijetko će se osobe pitati ”Isplati li se to?”. Jesu li ta pitanja i tebi padala na pamet?

Apsolutno. Edukacije su iznimno skupe, ali što se tiče novčanih izdataka ja osobno to nikad nisam gledao kroz prizmu novca jer on bi svakako otišao. Vrlo je jednostavno, a vodim se s tim da ako želiš biti bolji moraš uložiti u svoje znanje. Cjeloživotno obrazovanje ne znači nužno odlazak na seminar ili edukaciju, nego se može ostvariti i kroz čitanje raznoraznih knjiga koje su u današnje vrijeme dostupnije nego ikad.

Uzmemo li u obzir to da je cijena edukacije jednaka za sve, naravno da ne možemo usporediti odlazak na edukaciju nama iz Hrvatske i nekome iz bolje razvijenih zemalja. Iznimno je važno odrediti prioritete i smjer u kojem želiš ići kao trener, a na edukacije gledati kao na obogaćivanje vlastitog arsenala znanja.

3. Kakav tip fitnes treninga voliš i zašto? Je li se to mijenjalo kroz vrijeme ili ne?

Iskreno nemam određeni tip treninga. Bit samog treninga mi je kvalitetan pokret, a kroz godine moj pogled na trening i tijelo se promijenio. Ukratko rečeno prije sam trenirao za rezultat dok danas treniram za sebe. Trening mi se počeo temeljiti na kvaliteti pokreta te prijenosu treninga u stvarni život. Prestalo mi je biti bitno „koliko“,a postalo bitno „kako“ nešto izvodim. Kettlebell, puzanja, gimnastika te raznorazni pokreti iz Ground Force Methoda koje spajam s nekim drugim elementima, postali su dio mog trenutnog treninga uz obavezno planinarenje jednom do dva puta tjedno. Jednom riječju treniram za život, a ne za trening.

4. Napravio si hrabar potez i otvorio Movement centar u Zagrebu. Kada se odlučiti na tako nešto, a kada je dobro pričekati?

Mislim da pravi trenutak ne postoji. Mi smo krenuli iz garaže, a na vama je da odredite početak vašeg puta. Nakon nešto više od godine dana rada u House Of Gain-u, bilo je vrijeme za razmisliti o sljedećem koraku. U vidu je bilo više gradova, počevši od Dubrovnika i Zagreba te ostanka u samom Metkoviću. Igrom slučaja nas je pronašao prostor u Zagrebu. Dosta smo razmišljali, no sama blizina raznih edukacija i seminara nagnula nas je na preseljenje. I evo već par mjeseci u Puževoj 5, Movement Centar radi te nastoji omogućiti kvalitetnije kretanje našim klijentima te ih učiniti boljima, što se, nadam se, uspijevamo.

5. Postao si dio tima Efficient Training Method. Kako je to kad si prepoznat od svojih predavača?

Neizmjerna mi je čast biti dio tima kojeg predvodi Aleksandar Miketa, a na čiju se filozofiju naslanja Movement centar. Nažalost nisam imao prilike slušati Aleksandrova predavanja na učilištu, ali kako sve stvari u životu dođu u pravom trenutku, tako je došlo i do poznanstva s njim. Mislim da je rijetkost upoznati osobu koja će vam na totalno nesvjestan način promijeniti filozofiju i način treniranja. Zbog toga mi je dodatna čast biti u njegovom timu zajedno sa ostalim osobama koje dijele istu filozofiju treninga.

6. Savjet za nove polaznike Fitnes učilišta?

Mislim da treba dolaziti na svako predavanje i konstantno čitati te educirati se u bilo kojem pogledu.

Budite odgovorni prema sebi, a još odgovorniji prema vašim klijentima. Vaš klijent nije vaš pokusni kunić kojeg trebate impresionirati „fancy“ vježbama kako bi on bio „turbo cool“ na Vašoj društvenoj mreži. Budite otvoreni i nemojte biti isključivi!

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...